Україна вперше отримала Оскар — за документальний фільм «20 днів у Маріуполі»

Україна вперше отримала Оскар — за документальний фільм «20 днів у Маріуполі»
  • Український фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримав Оскар у категорії «Найкращий документальний фільм».
  • Це перший Оскар в історії України.
  • І отримали його за стрічку про жахіття в Маріуполі, який оточили і обстрілювали росіяни.

У ніч з 10 на 11 березня в Лос-Анджелесі відбулась 96-та церемонія нагородження премії «Оскар» від Американської Кіноакадемії.

Український режисер Мстислав Чернов, отримуючи нагороду, сказав: «Я вдячний. Але напевно я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти нагороду на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч українців. Я б віддав Оскар, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах».

Зі сцени Оскару він закликав підтримати Україну.

Відео дня

— Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проте, ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу, ми можемо зробити так, щоб виправити історію, щоб правда перемогла. І щоб загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоб їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію, — сказав Чернов на сцені у Лос-Анджелесі.

Оскар також вручили фотокореспонденту Євгену Малолєтці та продюсерці стрічки Василісі Степаненко, які з режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

Фільм «20 днів у Маріуполі» розкриває події початку повномасштабного вторгнення, коли російська федерація розпочала нищити мирні міста України. У стрічці показані перші дні облоги Маріуполя, включаючи кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. Цей фільм викриває злочини та тероризм країни-агресорки перед світовою спільнотою. 

Раніше українська документальна стрічка отримувала визнання та нагороди на різних кінопреміях, зокрема BAFTA Film Awards, Sundance, Cinema for Peace 2023, виграла премію Гільдії режисерів Америки та інші нагороди. Лише у січні 2024 року фільм був номінований у 40 категоріях та отримав понад 20 нагород. 

Режисер та його команда висловили подяку за світове визнання перед відомими зірками та кіномитцями, піднявшись на сцену театру Dolby у Голлівуді. Під час своєї промови з врученням статуетки Оскара у руках вони знову звернули увагу до злочинів та тероризму, які вчиняє Росія.

Нагадаємо, українські фільми і раніше отримували номінації на Оскар, але до 2024 року ніколи не вигравали нагороди. Це був фільм про дитячий притулок на Донбасі «Будинок зі скалок» у 2023 році. У 2016 році фільм про Євромайдан «Зима у вогні: Боротьба України за свободу». Але це були копродукції України та інших країн. 

Оскароносний фільм з 14 березня повернеться на великі екрани. Також з 21-го березня стрічка буде доступна на онлайн платформі легального перегляду українського кіно — Takflix.

Вінничани та гості міста зможуть переглянути фільм з 14 березня в кінотеатрі «Сinema Сiti», на їхньому сайті вже опублікували афішу.

Опитування

Друзі, а ви вже дивилися фільм «20 днів у Маріуполі»?

 

Читайте також:

У Вінницю їдуть легенди, що створюють «Золотий фонд» держави

Вінничан запрошують на перший весняний ретро-тур «Гайворонський експрес»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up