Волонтери подарували армії безпілотник, який не можна фотографувати

Волонтери подарували армії безпілотник, який не можна фотографувати
Вінницькі волонтери подарували 8-му окремому полку спеціального призначення безпілотний авіаційний комплекс «Лелека-100». Загальна сума подарунку складає вісім тисяч доларів. Літак нестиме службу на передовій в зоні АТО, тому знімати літак крупним кланом та прилади заборонили.

Передавали літак сьогодні, 10 жовтня, на території вінницького аеропорту, де розробники продемонстрували військовим «тест-драйв» дарунка.
- Тематикою безпілотної авіації займаємось вже більше року, - розповідає представник конструкторської групи спеціального призначення «Дніпро-1» з позивним «Диспетчер». – Дана модель літака розроблялась на протязі останніх семи місяців. Вже з травня він почав невеликими серіями поступати у війська  на волонтерських засадах. Вже достатньо велика кількість цих літаків експлуатується, в тому числі і на передовій. Це дійсно «Бойова конячка», яка виконує бойові завдання, а не модель для художнього пілотажу.

За словами представників компанії «ДеВІРо», програмно-апаратний комплекс «Лелека-100» автоматичного дистанційного керування літака, призначений для аеророзвідки, патрулювання та картографування місцевості. Відео можна передавати на монітор в режимі реального часу. Дані передаються в закодованому вигляді. Система пройшла випробовування у Державному Науково-випробовувальному центрі.
Свої вироби для військових на аеродром привіз також Вінницький технічний університет. Їх безпілотними поки не на такому високому рівні, але з бойовими завданнями теж можуть справлятись. Запускаються вони зі спеціально розробленої катапульти, а для їх керування обладнали кузов військового автомобіля.

Працівники університету жалілись на не достатність коштів на проект і просили в Олексія Порошенка, який також був присутній на демонстрації, допомогти фінансово. Для завершення проекту їм потрібно 250 тисяч гривень.


Розробку безпілотників для потреб армії у Вінниці на базі технічного вузу ініціював один із студентів. Майже рік пробувши в АТО він повернувся до Вінниці і поновився в університеті. Щоб випадково не порбапити в об’єктиви відеокамер представники вузу на аеродромі були одягнені в балаклави.
- Такі системи дійсно потрібні для використання в зоні проведення бойових дій з метою якіснішого виконання бойових завдань, - розповідає старший лейтенант 8-го окремого полку спеціального призначення Микола Войтюк. - Ми вже майже рік працюємо з іншими типами безпілотників і це приносить нормальний результат. Можливо з часом ми прийдемо до якогось одного типу комплексів, які будуть широко застосовуватись в Збройних силах.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Дякую за черговий приємний вечір.

    /// ...знімати літак крупним кланом та прилади заборонили.

    /// ...програмно-апаратний комплекс «Лелека-100» являє собою програмно-апаратний комплекс...

    /// ...Відео запис[!?] місцевості можна передавати на монітор в режимі реального часу.

    "Передавати запис в режимі реального часу" - це як!?

    /// ... Вінницький технічний інститут...  ???

    /// ...жалілись[!?] на не достатність [!?] фінансування....

    ---

    Я худєю, дарагая редакція, читаючи такі ваші "шивроффки" від молодших школярів-телепнів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:34 Що горіло вчора на Шепеля? На місці працювали рятувальники 08:46 Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО: збивали ворожі шахеди 08:25 Сьогодні вітаємо Сергія та Матвія. Історія, заборони та прикмети 19 травня 07:42 Учасників спартакіади «Сильні, вільні і спортивні» запросили на безкоштовні тренування photo_camera Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up