«Володя приніс "Черлену руту", подивися…» Яку пісню на честь вінничанки виконував Володимир Івасюк

«Володя приніс "Черлену руту", подивися…»  Яку пісню на честь вінничанки виконував Володимир Івасюк
Перший варіант назви відомої пісні був "Черлена рута" , а пісня на честь вінничанки - "Бажання" Колаж Олексія Кустовського
  • З нагоди 70-річчя Володимира Івасюка презентували книгу Анатолія Фартушняка з Бершаді «Крила моєї долі»
  • Творчий вечір відбувся на батьківщині автора «Червоної рути» - у місті Чернівці
  • Наш земляк  Анатолій Фартушняк був одним з перших, хто тримав у руках текст «Черленої рути»
  • Як усе це відбувалося, описав у новій книзі, про деякі епізоди з неї Фартушняк розповів журналісту «20 хвилин/RIA»

Василь Зінкевич, Назарій Яремчук, Левко Дутківський, Cофія Ротару – всі вони розпочинали свій творчий шлях з ансамблю  «Смерічка», створеному у містечку Вижниця на Буковині. Створив самодіяльний колектив Левко Дутківський. Він же писав музику, а вірші – Анатолій Фартушняк.

У чому феномен самодіяльного колективу, слава про який облетіла весь колишній Союз? Зокрема, на конкурсі «Пісня року»  артисти виступали у Москві з піснею Володимира Івасюка «Червона рута». Яким чином юнак з Бершаді опинився у буковинській Вижниці і мав безпосередній стосунок до виступів «Смерічки»?

Як Назарій Яремчук зявився у студентському гуртожитку

Анатолій Фартушняк у другій половині 60-х навчався у Вижницькому училищі декоративно-прикладного мистецтва. Спочатку в училищі познайомився з Василем Зінкевичем, а пізніше – з Левком Дутківським. Один з гітаристів розповів Дутківському, що знає хлопця з училища, який пише вірші. Перша їхня спільна пісня «Сніжинки падають» мала такий успіх, що вони були зобов’язані працювати разом надалі. До речі, виконував її Василь Зінкевич. Коли в Дутківського народилася донька Вікторія, він запросив Зінкевича і Фартушняка бути в неї хрещеними батьками.

Відео дня

 Зінкевич в училищі опановував спеціальність «Художня обробка металу», а Фартшуняк  навчався художньому ткацтву.

Анатолій Фартушняк під час навчання в училищі декоративно-прикладного мистецтва

-Навчальні групи у нас були невеликі, 8-10 чоловік, не більше, - говорить він. - Зрозуміло, студенти майже всі знали один одного. Але ж з Василем ми зустрічалися ще й на репетиціях в ансамблі Дутківського ще тоді, як він не мав назви «Смерічка».  Просто був  ВІА (вокально-інструментальний ансамбль) районного Будинку культури. Там і познайомилися ближче. Дотепер підтримуємо контакти

Як стверджує пан Анатолій, Зінкевич спершу виступав у танцювальному ансамблі при тому ж Будинку культури. Дуже гарно танцював, особливо угорський  «Чардаш». Працівниці БК звернули увагу, що в нього ще й гарний голос. Порадили Дутківському прослухати хлопця. Через деякий час Зінкевич заспівав зі сцени. Так починався його пісенний злет.

Згодом в ансамбль прийшов Назарій Яремчук (портрет, вишитий вінничанкою Любов Шаламай)  З ним у Фартушняка склалися найбільш товариські стосунки. Душею відчували один одного.

Назарій неодноразово бував у Бершаді, гостював у Фартушняка також в Одесі, коли Анатолій навчався там. На той час Яремчук уже  став знаменитим. Його поява у студентському гуртожитку викликала справжній ажіотаж. Біля кімнати Фартушняка утворилося мало не вавилонське стовпотворіння.

-Провідував Назарія в лікарні, - розповідає пан Анатолій. – Дуже боляче говорити, що так рано пішов від нас.

Фартушняк є автором найпершої пісні для «Смерічки»  пісні, що принесла колективу першу славу. Пісня називалася «Сніжинки» або її ще називають «Сніжинки падають». Його перу належать також вірші «У Карпатах ходить осінь», «Ти прийди в синю ніч», «Незрівнянний світ краси» та низка інших.  Музику до них написав згаданий Левко Дутківський. До речі, словами «Незрівнянний світ краси» Назарія Яремчук назвав свій перший музичний альбом. Зрозуміло, що саме ця пісня відкриває його.

Пісня «Бажання» присвячена вінничанці

У той час, коли пісні у виконанні «Смерічки» чарували слухачів, їх наспівували по всій Україні, Володимир Івасюк навчався у Чернівецькому медичному інституті. З Дутківським вони познайомилися на обласному телебаченні у Чернівцях. Володимир спеціально прийшов заради цього. Після того Івасюк став навідуватися у Вижницю.

-Якось Володя попросив у нас з Дутківським нашу пісню «Бажання», - розповідає пан Анатолій. -  Уже тоді стало зрозуміло, що його більше цікавить музика, ніж медицина. Він сам писав, сам виконував. Мав гарний голос. Сказав, що пісня «Бажання» йому припала до серця. Хоче взяти її до свого репертуару. Зрозуміло, ні я, ні Дутківський, не стали заперечувати.  Згодом почули її з екрана телевізора у виконанні Володі. Інколи її оголошували з іншою назвою - «Заблудилися вітри». Пісня часто звучала по радіо, на телебаченні. Її транслювали з Чернівців на Українське телебачення для програми «Камертон доброго настрою», а також для Центрального телебачення у Москві. Втім, мало хто знав, історію її написання.

За словами співрозмовника, пісня «Бажання» присвячена вінничанці. В училищі навчалася дівчина з Вінниці Алла Дехтяр. У неї закохався Левко Дутківський. На свято 8 Березня 1967 року зробив для Алли сюрприз – оголосив зі сцени на святковому концерті про новий твір. Сказав, що писав його з думкою про одну з глядачок, яка є у залі. Після короткої паузи назвав ім’я – Алла Дехтяр. О! Якими дружними оплесками зустріли ці слова присутні.

Невдовзі Алла і Левко одружилися. Пані Алла мала спеціальність художника-модельєра. Це вона «одягала» виконавців «Смерічки» у сценічні костюми. На фотографіях видно, у якому прекрасному національному вбранні виходили на сцену учасники ансамблю. На жаль, Алли уже нема з нами. Про це з сумом повідомив співрозмовник.

-Толя, візьми подивився нову пісню, Володя привіз, називається «Черлена рута», - згадує слова Дутківського Фартушняк.

Дутківський подав аркуш паперу. Фартушняк взяв його з собою додому. Мав честь одним з перших тримати у руках оригінал пісні, що згодом стала одним із символів нашої держави.

Черлена», а не «Червона рута» - саме такою була початкова назва твору.

Перша пісня, яку Івасюк привіз у Вижницю для «Смерічки», називалася  «Я піду в далекі гори». Коли давав текст і ноти Дутківському, зауважив, що написана суто у стилі «Смерічки». Пісня одразу знайшла схвальні відгуки у глядача.

Співрозмовник каже, що до знайомства з Володимиром уже знав його батька. Разом з паном Михайлом Івасюком входили до обласного творчого об’єднання.  У складі поетичних «десантів» декілька разів виступали на заставах перед прикордонниками, у трудових колективах. Там і познайомилися ближче.

Палац «Україна» не вмістив би усіх охочих

Нині Володимиру Івасюку виповнилося б 70 років. День його народження - 4 березня. Пісні Івасюка не втратили популярності серед українців дотепер. Він вивів у світ сучасну українську пісню, дав їй широкі крила. Прикро говорити, що чиновники від культури не знайшли можливості вшанувати пам'ять талановитого композитора і виконавця.

-Так само і про «Смерічку» мало хто згадує, - каже пан Фартушняк. – Торік минуло 50 з часу її створення. Знаю зі слів Дутківського, що він намагається щось організувати, але ж це мала б робити не одна людина. Хіба це не справа тих, хто відповідає  за пропаганду нашого культурного, пісенного надбання? Не маю сумніву, якби концерт  на честь Івасюка організували у Палаці «Україна», зал не вмістив би усіх охочих. Втім, зробити це ще не пізно. У травні 1979 Володі не стало, його знайшли мертвим. Тоді ж відбулися похорони.

Доля Івасюка трагічна. Його зняли повішаним у лісі поблизу Львова. На той час йому виповнилося тільки 30! У самогубство ніхто не вірив. І не вірить дотепер. Вже у роки незалежності слідчі, після ретельного аналізу усіх фактів, також не підтвердили, що він міг накинути зашморг на шию. На гілляці, високій від землі, зробити це було неможливо. Тодішня комуністична влада вбачала у творчості композитора поширення націоналізму, що суперечило політиці КПРС. Незважаючи на те, що людей застерігали не йти на похорон, до Львова з’їхалися шанувальники автора «Червоної рути» з усієї України. Влада боялася, що прощання може перерости в акцію протесту. Забороняли виступати. Серед натовпу нишпорили кадебісти…

За виступ на траурній церемонії тодішнього керівника Львівської організації Спілки письменників Ростислава Братуня звільнили з посади. Портрет Івасюка мала нести Софія Ротару. Втім, співачка не приїхала до Львова.

Про зустрічі з виконавцями пісень на свої вірші – Дмитром Гнатюком, Софією Ротару, Василем Зінкевичем, Назарієм Яремчуком, про творчі і людські взаємини з Левком Дутківським – про все це Анатолій Фартушняк розповів у новій книзі «Крила моєї долі».

Новий твір ще не звучав зі сцени

Пан Анатолій настільки скромна людина, що ніколи не вихвалявся і не робить це дотепер дружбою чи знайомством з метрами української естрадної пісні.

Після у училища він працював у редакції Бершадської районної газети. Каже, бували випадки, коли в компанії хлопці виконували пісні на його слова і не знали, що їх автор знаходиться поруч з ними.

-Мені поталанило бути у тому місці, де народжувалася «Смерічка», - каже він. – Це доля! Поталанило познайомитися з  тими, хто пізніше став метром української пісні. Я точно знаю, що в цьому надзвичайно велика заслуга Левка Дутківського. Він умів підтримати талановиту людину, розвинути Богом дані їй здібності. Без перебільшення, це він вивів у люди і Зінкевича, і Ротару, і Яремчука, і багатьох інших виконавців.

Саме з Дутківським нині найчастіше підтримує контакти наш земляк. Каже, Левко продовжує працювати у Чернівецькій філармонії. Пан Анатолій по секрету зізнається, що недавно написали з Дутківським ще одну пісню - «Високо в горах стою». Каже, її ще ніхто не чув зі сцени. Якщо вдасться організувати концерт до ювілею «Смерічки», новий твір стане подарунком глядачам.

Інколи спілкується з Василем Зінкевичем. Зазвичай телефонує у перший день травня, вітає з днем народження. Фартушняку приємно, що на презентації книжки у Чернівцях був ще один давній знайомий - Богдан Мельничук. Коли вони познайомилися, панові Богдану було 28 років. За словами Фартушняка, Богдан на той час був наймолодшим кандидатом наук у Чернівецькому університеті. Викладав філологію. Нині це вже доктор філологічних наук, знаний професор, який продовжує працювати у виші імені Федьковича у рідних Чернівцях.

Пан Анатолій вдячний керівнику Чернівецької обласної письменницької організації  Василю Джурану, який взяв нас себе клопоти з організації творчого вечора з нагоди презентації книги «Крила моєї долі». Сам же автор шкодує, що не вдалося побувати в цей день у Чернівцях. Сподівається, побувати на святі з нагоди двох ювілеїв – 50-річчя «Смерічки» і 70-річчя Івасюка. Вірить, що буковинці зуміють його організувати.

P.S.Дякую пану Анатолію за подаровану книгу. З її сторінок вчуваються мелодії прекрасних українських пісень і голоси їх виконавців.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up