«Водоканал» хочуть відключити від світла. Енергетики просять вінничан запастися водою

«Водоканал» хочуть відключити від світла. Енергетики просять вінничан запастися водою
  • «Вінницяобленерго» повідомило про можливе вимкнення води у Вінниці, оскільки енергетики відключають світло на об’єкти «Водоканалу».
  • Відбудеться це 9 жовтня, о 9-й ранку. Усе через заборгованість «Водоканалу». При тому, що і обласна, і міська влада виділяли дотації, аби покрити збитки підприємства.

«Змушені вкотре повідомляти про можливе відключення від енергоживлення об’єктів водопостачання та водовідведення КП «Вінницяоблводоканал», яке плануємо на завтра, 9 жовтня, о 9-ій годині...», — пишуть у «Вінницяобленерго». — Причина — несплата заборгованості згідно з договором № 1291 про реструктуризацію, що укладений з АТ «Вінницяобленерго» від 28 грудня 2018 року. А саме 43 мільйони 312 тисяч гривень».

Допис закінчується таким реченням, цитуємо: «Тому просимо вінничан з розумінням поставитися до ситуації, що склалась та, по можливості, запастися водою».

Чому так сталося? 

Енергетики погрожують відключенням «Вінницяоблводоканалу» ще з середини вересня. Мовляв, за останні роки накопичився чималий борг — 67 мільйонів гривень, а водоканальники не виконують умов договору реструктуризації цього боргу, укладеного ще наприкінці 2018-го.

Відео дня

Позицію «Вінницяоблводоканалу» висловив директор підприємства Олександр Чернятинський.

— Цей борг пояснюється з невідповідністю тарифу, — пояснював Чернятинський на сесії облради 26 вересня. — Минулого, 2018 року, ми працювали за тарифом 2017 року за цінами 2016 року, а ціни на електроенергію змінювалася планово щоквартально. Борг у нас накопичився протягом трьох років. Найбільша сума зібралася 2018 року. Покриття тарифу 2018 року було всього на 70 % від планових витрат.

Які шляхи вирішення проблеми? 

Щоб не допустити відключення Вінниці від холодної води мерія зібрала енергетиків та водоканальників разом, 19 вересня. Ті висловили свої позиції: 

Андрій Поліщук, генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго»

  • «Вінницяобленерго» зазнає збитків через борги водоканальників. Тому не може більше йти на поступки.

Олександр Чернятинський, генеральний директор КП «Вінницяоблводоканал»

  • А у «Водоканалі» нарікають на нове законодавство, за яким вони мають платити товариству «Енера Вінниця» 100% авансового платежу за електроенергію вже на початку місяця.

У мерії домовилися, що треба заборонити відключення електроенергії на об’єкти «Вінницяоблводоканалу», оскільки це приведе до катастрофи по місту. Міські чиновники пообіцяли виділити дотації підприємству.

Дотації виділили, але не водоканальникам, а тепловикам: 5 мільйонів гривень отримали дотацій «Вінницяоблтеплоенерго» і 5 мільйонів гривень — «Вінницяміськтеплоенерго». Вони, у свою чергу, мають розрахуватися по своїм боргам з «Вінницяоблводоканалом».


Гроші є! Так чому воду відключають?

На своїй фб-сторінці «Вінницяобленерго» пише, що отримали частину коштів у жовтні — 2 мільйони гривень, а у вересні не було жодних платежів.

«Крім того, керівництво КП «Вінницяоблводоканал» на чолі з його директором Олександром Чернятинським після низки проведених заходів на рівні обласної і міської рад щодо боргової проблеми та виділення певної суми коштів з обласного та міського бюджетів, так і не надало обіцяного плану розрахунків з нашим підприємством».

Заборонити енергетикам відключати світло «Водоканалу» міська влада, як виявилося, не може:

А чи була оплата боргу від тепловиків? Яке взагалі ставлення обласного «Водоканалу» до проблеми відключення від світла? Чи допустять відключення водогону та очисних споруд від електроенергії?

— Я не можу нічого коментувати, оскільки треба узгоджувати з керівництвом. Робочий день закінчився, — каже прес-секретар підприємства Юлія Калуцька.

До того ж, на сторінці «Вінницяоблводоканалу» інформації про відключення води по всій Вінниці немає. Останній допис на сторінці — це привітання з Днем юриста.

Криза ставалася і раніше 

Схожа ситуація була в лютому 2019 року. Тоді «Водоканал» припинив подачу холодної води на декілька мікрорайонів міста, бо обленерго від’єднало їх від електроенергії. Вінничани зверталися до влади міста, щоб та врегулювала ситуацію. Але у мерії розводили руками: 

«Оскільки КП «Вінницяоблводоканал» підпорядковується обласній раді – органи місцевого самоврядування міста Вінниці не мають повноважень втручатись у фінансову діяльність підприємства та відрегулювати його управлінську функцію для вирішення питань розрахунків з іншими структурами», — повідомляли тоді в мерії.

Нагадаємо, у жовтні зросте ціна холодної води. Тариф збільшили на 1,5 гривні

Опитування

Як ставитесь до суперечки між енергетиками і водоканальниками?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • ЮЛІЯ КОЦЮБИНСЬКА

    Задовбали....поділити не можуть.
  • Жора

    вау вау вау вау

    биткоин ты наш биткоин !

    https://www.youtube.com/watch?v=taDVvTH-T5k



    https://lenta.ru/news/2018/02/02/mamkin_miner/

  • Жора

    1 квт электро стоит 90 копеек. 1 куб воды в кранах примерно 15 грн. ЭЙ ТАМ в ВОДОКАНАЛЕ !!!!! Это что для 1 куба воды надо 15 квт электро ? Да вы там поставили в закрытом помещении майнинг фермы на компьютерах и тырите электричество !!! Никто же НЕ ВИДИТ ОБЬЕКТ  закрытый !!!!! И ЕЩЕ ХОТИТЕ ЧТОБЫ ЛЮДИ В ГОРОДЕ ПЛАТИЛИ за ваши майнинг фермы !!!! Эй там в ВОДОКАНАЛЕ !!! А НЕ ОБОРЗЕЛИ ВЫ ЧАСОМ ?

    Юра reply Жора

    Жора, ну ти ж такий розумний, не розчаровуй мене. За скільки часу нагрівається бойлер на 100 літрів з 2 кВт теном? А в кубі в 10 разів більше. А ще в вартість додається хоча б та ж заробітна плата працівників, які тобі воду гріють і подають.
    Але про що я пишу, НЕ ВІР НІКОМУ, НАВКОЛО ОДНІ ЗАГОВОРИ!

    Ols Kat reply Юра

    Ходят слухи, что на Водоканале воду не греют
  • Жора

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up