«Вітрина» правильних вивісок. Процес очищення Соборної на фінішній прямій

«Вітрина» правильних вивісок. Процес очищення Соборної на фінішній прямій
  • Соборна майже повністю очищена від реклами на фасадах: з 400 «неправильних» вивісок залишилося біля 60-ти.
  • У мерії хочуть, аби увесь центр міста мав однотипну, малопомітну рекламу на фасадах. Підприємці з цим погоджуються, хоча й знехотя.

Ще з 2013 року міська влада намагається поладнати з підприємцями на першій лінії та прибрати «кричущі» вивіски магазинів. Тому влітку 2015-го прийняли Положення про встановлення вивісок у місті Вінниця. За ним вивіски мають гармонійно вписуватися в фасад будівлі, не заважати пішоходам та не відволікати водіїв авто.

У травні 2018-го виконком міськради ухвалив зміни до цього Положення, а архітектори розробили проекти, якою має бути реклама під кожен будинок. Тим, хто погодився на зміни — у департаменті архітектури безкоштовно робили детальний проект нової вивіски. Хто ні — давали штраф та зносили вивіску примусово. І як Соборна виглядає зараз?

Клієнти думають, що тут розпродаж

Процес очищення Соборної мав завершитися до Дня міста, 8 вересня. Але вже жовтень, а досі помітні будинки зі старою рекламою.

Відео дня

На минулому тижні оглянули вулицю, почавши прогулянку з кінця: від будинку №101. Його фасад ремонтують з 2017 року, а магазини почепили свої старі вивіски, які не вписуються в жовтий колір будівлі.

Магазини в будинку №97 не змінили свої вивіски. Різнобарвне «шапіто» залишилося й на фасаді будинку №95.

А от чим далі, тим стає краще.

На Соборній, 91 підприємці змінили яскраві вивіски на більш «спокійні» за кольором, складаються з окремих букв, проглядається фасад. Тоді як з будинку навпроти, на Соборній, 84, прибрали величезну рекламу аптеки та інтернет-салону.

Безліч магазинів у офісній будівлі на Соборній, 85, кожен з яких мав різнобарвну вивіску тепер замінили на скромні, малопомітні таблички. Але тепер підприємці зайняли простір вікон, в яких помістили свою рекламу.

Поряд, на Соборній,81 у оптики взагалі не було вивіски. Запитали у працівників закладу, чи згодні вони були на демонтаж та заміну реклами?

— Це на початку осені приходили до нас з міськради. Казали, що не будуть зносити. А через три дні приїхала автовишка та забрала стару вивіску. Наскільки я знаю, нова вже скоро буде, — казала працівниця магазину «ОчіОптика». — Клієнтів не зменшилося, навпаки люди заходять до нас частіше, бо думають, що розпродаж і ми скоро закриємося. Мабуть, зміни на Соборній на краще, час покаже.

Або підкоритися, або піти

Підприємці зносять старі вивіски, а під ними добре видно побитий фасад. Як приклад, будинок на Соборній,71: у ювелірного магазину поміняли вивіску, а на старому місті — тріщини та бита цегла.

— Так, вивіски в нас міняли самостійно. Директор збирається ремонтувати фасад, але це не швидкий процес, треба ще гроші віднайти на це. Чи стало менше клієнтів через нову вивіску? Тут складно відповісти, адже ми ювелірний магазин, в нас своя специфіка, — розказали працівники «Золотого віку».

Магазини, де ще залишилася стара реклама, є й біля ТЦ «Скайпарк». У туристичної агенції, в будинку на Соборній, 26, пояснили, що незабаром їм привезуть нову. І також висловилися про враження від такої «рекламної революції».

— З одного боку, це правильно. Центр міста має бути гарним, в єдиному дизайні. Але, з іншого боку, свою вивіску ми робили півтора роки тому, отримали погодження від архітектури. А тепер знов усе наново. Але вивіска не коштує дві тисячі гривень, — казала працівниця агенції «Лайфтревел». — Взагалі, у нас було два варіанти: або підкоритися та поміняти вивіску; або з’їхати. А якщо йдеш з Соборної, то повернутися дуже складно.

Завершуємо огляд Соборної на супермаркету «Варшава», де прибрали не тільки стару вивіску, а і козирок та навіть кондиціонери, які багато років звисали над головами пішоходів.

Демонтаж і ремонт

Заступник головного архітектора Євген Совінський казав, що заміна вивісок має бути на 74 з 80 будинків, які є на Соборній. Загалом, демонтувати потрібно було 400 вивісок. І з цим завданням майже впоралися. Як розповіла головний спеціаліст відділу культурної спадщини та дизайну Вероніка Бойко, станом 8 жовтня залишилося 60-66 «неправильних» вивісок, які мали замінити підприємці.

— Загалом, залишилися банки та філії компаній, яким потрібно погоджувати проекти нових вивісок з основними філіалами або закладати певні кошти на виготовлення вивіски, що їм не вдається зробити у стислі терміни. Від них у нас є листи з гарантійними зобов’язаннями, що вони зроблять вивіски в певні строки, — пояснила пані Вероніка. — Якщо спливає гарантійний термін, то проблемний магазин попадає на розгляд Комісії про демонтаж вивісок. Потім перелік рішень затверджує виконком міськради, який доручає демонтувати вивіски.

Останнє таке рішення — за 6 вересня 2018 року. Виконком прийняв рішення демонтувати вивіски, а власники магазинів крім нових ще й мають зробити ремонт фасадів будинків. За очікуванням чиновників процес впорядкування вивісок має завершитися цієї осені.

Нагадаємо, у 2019 році, міська влада хоче зайнятися рекламою на головних вулицях Вінниці. Одними з таких об'єктів можуть стати Київська, проспект Коцюбинського.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Вася

    А я пропоную   -  вже ж йдуть навчання -  ото вивіски робити на анлгйської.

    Заходить бабця до крамаркы:

    Мені хліба!

    А їй:

    Пішла на хрен (у Юропу)  - тут брод продають.

    Може понизять ціни на воду та отоплення...
  • Viktoria Postova

    нукак всегда: "Не так сталося,як гадалося"(((
  • Андрій

    Понимаете, тут надо начинать с полной реставрации зданий, их фасадов, а потом на них нечего не вешать. Только так. А то, что они снимут вывески, красивее не станет, точнее не везде станет красивее. Надо реконструкцию зданий делать. Особенно здания, что стоит напротив УКРТЕЛЕКОМА, страшное, серое, офисное здание, даже без пластиковых окон... . Но законопроект мне нравиться.
  • Виктор Гаврилюк

    Все вірно. У Львові давно так в центрі, гарно та красиво.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up