Вишеньку уже практично "закільцювали". По новому маршруту трамвай піде у вересні

Вишеньку уже практично "закільцювали". По новому маршруту трамвай піде у вересні
Роботи по одному з міських довгобудів наближаються до завершення. Нарешті вже... Будівельники проклали рейси та шпали майже на всій ділянці нового трамвайного маршруту: від Келецької до західного автовокзалу, залишились ще кілька перемичок, асфальт, зупинки та озеленення...

“Кільце” замкнулося. Майже сім років і 63 мільйони гривень знадобиться місту, щоб завершити і здати в експлуатацію один з найстаріших вінницьких довгобудів: трамвайну колію, яка закільцює вулицю Келецька та Барське шосе.

Відео дня

Кілька днів тому будівельники уже практично завершили укладати шпали та рейси. Також на ділянці маршруту встановлені нові ліхтарі, колодязі зливової каналізації та часткового зроблено тротуари. Однак, це не означає, що на тому і усе.

- Ще треба зробити кілька перемичок, а це чималий шмат роботи, - каже головний інженер Трамвайно-тролейбусного управління Михайло Луценко. – Крім того, свою частину має завершити підрядна організація – Шляхбудматеріали.

За словами директора цього підприємства Василя Власенка, мова йде про те, що ще треба зробити асфальтування, контактну мережу, озеленення (клумби, газон та вертикальне озеленення), облаштувати зупинки трамваїв. Останніх планується п’ять-шість.

Загалом ціна питання складає 87 мільйонів гривень. З яких в 24,7 мільйона гривень обійшлось будівництво нової автомобільної дороги – продовження вулиці Келецької до Барського шосе, довжиною 836 метрів. Решта – 62, 4 мільйона – вартість прокладання та облаштування самої трамвайної колії, протяжністю 2,014 кілометра, від Келецької до Барського (західний автовокзал).

З цих майже 63 мільйонів, 36,4 мільйона – кошти спеціальної державної програми, до якої місто встигло потрапити торік. За її умовами, це кредитні кошти, залучені під державні гарантії, терміном на десять років під 10% річних. При цьому, за умовами позики, 50% тіла кредиту та нарахованих відсотків компенсує держава. За цією ж програмою місто отримало ще близько 113 мільйонів на проект «По відновленню рухомого складу автобусного і тролейбусного парків". В його рамках Вінниця мала отримати 40 нових тролейбусів і 30 нових автобусів. На сьогодні усі тролейбуси уже є, а от з 30 автобусів поки що у Вінницю, за словами директора департаменту енергетики, транспорту та зв’язку міськради, Олексія Пидоченка, прибуло тільки три. На поставку решти очікують найближчим часом.

Найближчим часом, за тиждень-другий, як каже гендиректор Вінницької транспортної компанії (ТТУ і аеропорт) Микола Форманюк, має вирішитися і питання з новими трамвайними маршрутами, які запустять після офіційного введення в експлуатацію колії.

- Поки що можу сказати лише про те, що, як варіант, планується продовжити шостий маршрут трамваю: Залізничний вокзал – Вишенька, - каже він. -  Планується, що цей трамвай рухатиметься до західного автовокзалу. Решту озвучувати поки що не можу, опрацювання цього питання ще триває, зокрема Вінницький технічний університет ще продовжує вивчати пасажиропотік.

Як би там не було, трамваї по новій лінії, за словами секретаря міськради Сергія Моргунова, можуть запустити уже у вересні.

До того часу, орієнтовно у серпні, як зазначають в ТТУ, трамваї планують пустити новою колією в тестовому режимі (без пасажирів), щоб обкатати новий маршрут.

Як усе починалося

Проект будівництва трамвайного кільця та нової дороги, які сполучатимуть вулицю Келецьку із Барським шосе, почали говорити ще в 2007 році. У 2008 році роботи розпочалися. Тоді були проведені підготовчі роботи, частково обладнано зливову каналізацію. Але згодом через кризу роботи «заморозили» до 2012 року. Через рік, в 2013 році, будівельники уже закінчили будівництво автомобільної дороги на чотири смуги руху з тротуарами, яка є продовженням вулиці Келецької. Також тоді будівельники перенесли теплотраси та газові мережі, зробили зливову каналізацію, проклали трамвайне полотно до Барського шосе і частково виконали роботи по монтажу зовнішнього освітлення.

Раніше, в 2012 році, у Вінниці говорили ще про два трамвайні проекти. По-перше, мова йшла про поворотну стрілку біля “Урожаю”, яка б дозволила з’єднати трамвайним сполученням Вишеньку та Електромережу. По-друге, тоді стало відомо про наміри міста повернути демонтовану в 1977 році трамвайну колію на проспект Коцюбинського (від залізничного вокзалу до Будинку офіцерів). Тоді навіть сесія міськради (шостого липня 2012 року) прийняла рішення, яким була затверджена відстань трамвайного шляху до житлових будинків. Мова йшла про 10 метрів. Проте з тих пір це питання більше не піднімалося.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    Підготовка до будівництва зі знесенням гаражів та захисної смуги із ненависних нашому меру тополь -- це десь 2006/2007 рік. Після цього до 2012 там ніхто нічого не робив. Та й минулого року особливо значних робіт там не спостерігалося.
  • Anonymous

    Что гройсман долго строит, ещё год назад можно было достроить, а так всё стояло, значит деньги отмывали
  • Anonymous

    Дуже добре діло.Але нашому ТТУ необхідно якось контролювати гоафіки руху трамваїв і тролейбусів.А то,як кажуть у народі- "У городі бузина ,а в Києві дядько", графіки на стовпах висять,але хто їх дотримуеться ???
  • Anonymous

    Главное, построили. Не так и давно начали рекламу стройки. Сделали всего за два-три года. Это неплохо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up