«Вищі сили так розпорядилися» Несподівано помер прокурор, який відправив за ґрати 72-річного майданівця

«Вищі сили так розпорядилися» Несподівано помер прокурор, який відправив за ґрати 72-річного майданівця
Аж троє "беркутівців" вели до автозаку найстаршого революціонера Майдану нашого земляка Миколу Пасічника. На той час, 22 січня 2014-го, йому було 72 роки
  • У приміщенні Генпрокуратури зупинилося серце колишнього київського прокурора Андрія Сайчука
  • Це він відправив за ґрати найстаршого революціонера Майдану Миколу Пасічника з Ладижина, звинувативши  одразу за чотирма статтями Кримінального Кодексу.
  • Як зреагував майданівець на смерть свого колишнього кривдника?

-Я не кровожадний, я християнин, зловтішатися з чужої смерті не можу, - сказав пан Микола у телефонній розмові журналісту «20 хвилин/ RIA». - Видно, так розпорядилися вищі сили.

-Миколо, йди подивився по телевізору про тебе говорять, - чути жіночий голос. – Кажуть, помер прокурор, який тебе обідив.

Нині Пасічник хворіє на грип. Каже, чека' виклику до суду. Як далі воно буде, не знає. Диктує номер телефону адвоката. Мовляв, вона розповість більше.

Відео дня

Вийшов з кабінету, йому стало зле

Адвокат Пасічника Марина Ліліченко у понеділок, 11 лютого, була присутня у залі судового засідання. За її словами, слухання справи за підозрою колишнім прокурору, його заступниці і слідчому ще не розпочалося. Підозрюваним інкримінують незаконне притягнення до кримінальної відповідальності  учасника Революції Гідності Миколи Пасічника. Один з них – колишній прокурор Оболонської прокуратури Києва Андрій Сайчук.

-Досудове розслідування завершено ще в червні минулого року, - каже адвокат. – Однак підозрювані дотепер не ознайомилися з матеріалами. На мою думку, зумисне відтягують час. Тому прокуратура звернулася до суду з проханням визначити розумні терміни для цієї процедури. Рішення з цього приводу суддя має повідомити у наступний понеділок.

Як пояснила адвокат, колишній прокурор Андрій Сайчук (з сивим волоссям - фото Данила Мокрука), у залі судового засідання зовні виглядав спокійним. Щоправда, трохи нервував тоді, коли журналісті фотографували його. Чим він займається нині? По-моєму, адвокатською діяльністю. Після суду він пішов у Генпрокуратуру. У приміщенні головного слідчого управління знайомився з матеріалами справи.

-Слідчий розповів мені, що Сайчук провів в управлінні одну годину, - каже адвокат Ліліченко. – Попрощався, вийшов у коридор, підійшов до ліфта і там йому стало зле. Коли викликали швидку, у нього було посиніле обличчя. Медики, які прибули на місце, констатували смерть людини.

Не дозволяю знімати

-Сьогодні зранку знімав його в Подільському суді, - написав 11 лютого на своїй сторінці у Фейсбуці київський журналіст  Данило Мокрук. Буквально за хвилину до того ми сварилися на тему: "Я не даю дозволу, щоб ви мене знімали".

- Ми - у відкритому судовому процесі, - кажу. - На якій підставі ви забороняєте мені вас знімати?

- На підставі Конституції! - каже.

- Якої статті?! Я от вам можу сказати, на підставі якої статті вас знімаю. А ви?

Він затих, я собі знімав. Суддя швидко відклала засідання на тиждень. А потім Сайчук пішов знайомитися з матеріалами провадження в Управління спецрозслідувань ГПУ - і помер.

Кличко приходив в ізолятор

Миколу пасічника затримали 22 січня 2014 на вулиці Грушевського біля входу на стадіон «Динамо». Як все відбувалося, він розповів журналісту "20 хвилин/RIA" під час перебування у київській лікарні швидкої допомоги.

Щороку у День Соборності України пан Микола приїздив до Києва. Зробив це і у 2014-му, хоча за плечима уже мав на той час 72 роки. Марш патріотів мав розпочатися о 16-й. чоловік пішов на Майдан. Спілкувався з майданівцями. В якийсь момент на Грушевського «беркутів ці» прорвали оборону революціонерів. Каже, били всіх підряд. Йому теж дісталося. Міліцейською палицею вдарили ззаду по голові. Одразу упав. Знепритомнів. Кров розлилася по обличчю. Його за руки волокли до автозака.

Арештували на два місяці. Помістили у слідчий ізолятор. Згадує, як в ізолятор до нього приходили Віталій Кличко, Марія Матіос й Ірина Луценко.  Щоправда, згодом відправили під домашній арешт. Чоловікові потрібне було лікування.

-У торбі у мене було сало. А слідчі написали, що мав там аж сім пляшок коктейлів Молотова, - згадує пан Микола.  

Його вважали винуватим ще й у тому, що вчинив опір працівникам міліції, відбиваючись від них, застосовував у вигляді зброї вибухові предмети, каміння, ножі та інші предмети. За висновком слідчих, під час такої  жорстокої битви діда з міліціонерами, останнім завдано побоїв та тілесних травм різного ступеня важкості. Каже, «беркутівців» дратував його «оселедець» на голові. Дід Микола розповідав, що завів його тоді, коли президентом став Янукович. Щоб показати, що в Україні є ще козаки. «Майдан підтвердив, що в народу справді  є ще  козацький дух», - запам’яталися слова патріота Пасічіника.

Міг отримати від восьми до 15-ти років тюрми

За поданням прокурора Сайчука суд звинуватив діда в організації масових заворушень, опорі представникам влади із застосуванням зброї, що призвело до тяжких наслідків і загибелі людей  (стаття 294 ч.2 КК України). Все це тягнуло за собою покарання шляхом позбавлення волі на строк від 8 до 15 років. На щастя, тоді переміг Майдан і з чоловіка зняли всі звинувачення.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Valery Degtyarev

    Пасічнику пошана та побажання довгіх років щастя в колі родини та онуків.
  • Надія Адаменко

    Справедливість.
  • Юрій Данилюк

    Це вже зараз в печерних людей воно так називається - вищі сили?
  • Elena Kolosyuk

    І я ж про бумеранг..або про сили всевишні...."беркутівців" дратував його «оселедець» на голові. А тепер де дід, а де прокурор!

    Григорий Рубан reply Elena Kolosyuk

    Дід там, де й був... У тій же країні, щоправда з мізеною пенсією, ще вищими цінами та тарифами...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up