Вінницьку область не поділять на нові райони без змін до Конституції

Вінницьку область не поділять на нові райони без змін до Конституції
  • Наступний етап адмінреформи після об’єднання територіальних громад має бути укрупнення районів в областях.
  • Експерти зазначають, що це неможливо зробити, якщо не буде законів та змін до Конституції України. І додають, що якщо їх не ухвалять до початку 2020 року, то реформа «заглохне».
  • За перспективним планом Вінницька область замість 27 отримає три райони.

У вівторок, 5 листопада, експерти з місцевого самоврядування зібрали круглий стіл, щоб обговорити перспективні плани щодо поділу Вінниччини на повіти. На початку спікери виступили з вступним словом, в якому пояснили чому назріла зміна меж районів.

Буде три або чотири райони

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко розказав, що реформа місцевого самоврядування триває з 2014 року. З того часу в Україні з’явились близько 900 об’єднаних територіальних громад, і цей етап вже фактично завершується.

Відео дня

Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ

— Другий етап — зміна районів. Україна на сьогодні має поділ на 490 районів, які дуже сильно відрізняються за розмірами: найменший має сім тисяч жителів, а найбільший — 180 тисяч населення. У кожному районі є своя райдержадміністрація і вже маємо такі райони, територія яких повністю поділена на об'єднанні тергромади. А це значить, що райони не мають можливості здійснювати свої повноваження. Реформування районів назріло, — каже Коліушко.

Екс-міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко публікував модель поділу Вінниччини, де замість 27 діючих районів буде тільки три: Вінницький, Ладижинський та Могилів-Подільський об'єднані райони.

Директор вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко каже, що концепція щодо поділу Вінниччини на три райони все ще є актуальною. Дискусії ще тривають. Зокрема, є пропозиції розділити один з районів на два (таким чином в області буде чотири мегарайони) і замість Ладижина адмінцентром може стати Тульчин.

— У Вінницькій області немає жорстокого протистояння щодо об'єднання районів. Є дискусії щодо центрів районів, припускається і чотири райони - округів. Для мене новий адмін устрій — не є політичним процесом, а є економічним питанням, зміною якості надання послуг державою її громадянам. Надання послуг державою в тих межах районів, які вони є, наразі є неефективним, не результативним, — каже Левченко.

Олег Левченко, директор вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування

Питаємо, чи є якийсь кінцевий термін, коли мають ухвалити новий адмін устрій Вінниччини?

— План такий: до кінця року має з'явитися проект закону про внесення змін до Конституції України щодо змін місцевого самоврядування. Їх має перевірити Конституційний суд, аби в лютому 2020 року Верховна Рада остаточно затвердила зміни до місцевого самоврядування. А на цій основі можна робити зміни щодо адмінподілу України, аби встигнути провести місцеві вибори восени 2020 року вже у нових адміністративних одиницях, — каже голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

— Якщо до 1 січня не будуть проголосовані зміни до Конституції в першому читанні, то реформа місцевого самоврядування буде затягнута ще на невизначений термін. Якщо народні депутати проголосують «за», то зміни в Україні відбудуться дуже швидко, — додав Олег Левченко.

Плани на ОТГ і чим будуть займатися нові райони

Уряд планує відмовитися від практики добровільного об’єднання територіальних громад та самостійно формувати ОТГ, відповідно до перспективних планів. Міністерка розвитку громад і територій Альона Бабак зазначала, що так вони утворять економічно спроможні громади, а не дотаційні. Процес об’єднання має завершитися у 2019-2020 році.

Робоча група Вінницької ОДА з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою в кожному з районів області рекомендувала модель області, в якій буде 64 ОТГ. Зараз на Вінниччині утворено 42 об’єднаних тергромади, а в чотирьох ще не відбулися місцеві вибори.

Після завершення процесу утворення ОТГ має бути реформування районів. Якщо план попереднього Уряду затвердять без змін, то Вінницька область матиме три райони. Серед їхніх повноважень буде:

Цей список не остаточний, і після консультацій з представниками громад, районів та областей може змінитися.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Зоя

    7 ноября - годовщина Великой Октябрьской Социалистической Революции!
    С праздником, товарищи!

    Шевченко reply Зоя

    Не товариш ти мені, ..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up