Вінницький “мурал-арт”. Як краще зробити малюнки на стінах будинків?

Вінницький “мурал-арт”. Як краще зробити малюнки на стінах будинків?
На Верхній Слов’янці багато глухих та “голих” стін. На одній з них можна було б розмістити мурал-арт з центру Вінниці

Вуличне мистецтво. Незабаром Вінницею прокотиться нова хвиля мурал-артів. Стіни деяких будинків у місті розмалюють величезними картинами, як зробили до Дня міста у 2015 році. Але які помилки минулого конкурсу треба врахувати, щоб вийшло гарно?

 

- Головні проблеми, які були в минулорічному конкурсі “VIN-АRТ-СІТІ”, - нестача грошей та часу, - каже дизайнер Андрій Ясенко. - Тому все вийшло не дуже. Намагалися встигнути до Дня міста, взялися втілювати “модний тренд”, а вийшло “як завжди”.

Провести по вінницьких муралах журналіста RIA погодилися вінницькі активісти зі спільноти “Ти-Місто”. Молоді люди займаються урбаністикою та, як самі кажуть, “трохи понімають у вуличному мистецтві”. Їх найвідомішим проектом став благоустрій набережної Південного Бугу з правого боку від набережної “Рошен”, якщо дивитися від залізничного вокзалу. Тоді вони навели чистоту та зібрали гроші на кілька лавочок і сміттєвих урн.

Що таке мурал-арт?

Відео дня

Мурал-арт – це одна з гілок вуличного мистецтва, коли створюють малюнок на внутрішній частині стіни. Зазвичай, їх створюють у промислових та “сірих” зонах міста, де немає гарних пам’яток, архітектури. У Вінниці шість настінних малюнків з’явилася влітку 2015 року. Проекти стріт-арту подавали в рамках фестивалю “VIN-АRТ-СІТІ”, в якому взяли участь художники з різних міст України та інших держав.

Робота над помилками

Молодики не раз казали, що вони не експерти і не художники, тому ділилися суб’єктивними думками.

"Сни, в яких хочеться жити". Більшу частину часу картина закрита машинами, які підвозять продукти в магазин

- Під “Око” та “Сни, в яких хочеться жити”, що знаходяться біля міськради, вибрали погане місце, - каже Віталій Мельник. - “Сни” завжди закриває машина, яка приїжджає з товаром до магазину. І вивіска надто яскрава. А “Око” просто не видно пішоходам, які йдуть по Соборній.

Мурал-арт "Око"

Їдемо далі - на черзі “Зернина всесвіту”. Одна з найсуперечливіших картин, яку спочатку не дали намалювати на фасаді Тимірязівки. Обласні депутати виступили проти, того щоб її малювали на будівлі бібліотеки. Але міська влада дозволила.

Мурал "Зернина всесвіту". Фасад Тимірязевки і так гарний без малюнку.

- Взагалі не зрозуміло, чому цей об’єкт знаходиться тут, - каже Ігор Ососков. - Видно, що автор вклав зміст, є символіка міста - вежа, трамваї, арка. Але стріт-арт тут недоречний, бо Тимірязівка має гарний фасад.

Наступна картина - чеський мурал “Замріяна дівчинка”, яку розмістили на будівлі “Вінтери”.

"Замріяна дівчинка". Цю роботу намалювали художники з Чехії до Дня міста 2015 року.

- Мені взагалі не подобається цей малюнок, - каже Мельник. - Дівчинка вийшла якась “вирячена”. Без неї ця картина виглядала би краще.

Внизу картини невеличка табличка з назвою роботи “Місто для мрій” і поряд “ВіНиця”. Так, з однією буквою “н”.

Найкращій арт-об’єкт, за думкою “експертів-проходимців”, як себе називають активні вінничани з “Ти-Місто” - “Добробут”. Стріт-арт об’єкт намальований на глухій стіні, де зображені лелеки. Хоча не одразу було зрозуміло, що їх двоє!

До речі, побачити де знаходяться  п'ять з шести муралів можна на інтерактивній карті з адресами. Тут ви дізнаєтесь про авторів та який зміст вони намагались вкласти у картину

Мурал "Добробут". На картині зображено двоє лелек!

І останній арт-об’єкт, намальований в 2015 році - “Вінниця - місто мрій” на Пирогова, 8.

Мурал-арт "Вінниця-місто мрій"

- Щось вийшло зовсім незрозуміле, - кажуть представники “Ти-Місто”. - Мабуть, це така реклама магазину “Люстри” та ще Артемій Лебедєв (російський дизайнер - авт.) “доплатив”, щоб крила розмістили.

Що не так у вінницьких “муралах”?

Після того, як тур мурал-артами закінчився, вирішили підсумувати: що треба врахувати перед проведенням нового арт-фестивалю?

- Перш за все, недоречне місце розташування теперішніх стріт-арт об’єктів, - каже представник групи Ігор Ососков. - Малюнки на стінах створюють для того, щоб прикрашати зони, де немає ніякої архітектури. Ось, наприклад, вулиця Батозька (колишня Кірова). Приїжджає людина у Вінницю і, не дай боже, сідає на трамвай та бачить, як місто починається з комбінатів, сірих будівель.

- Найкраще такі малюнки розмістити на Слов’янці або Тяжилові, - доповнює товариша Віталій Мельник. - Це “нудні” райони, де немає гарної архітектури, але є багато великих стін. І не треба завжди гнатися за розміром, можна створювати невеликі картини.

Інші причини “провалу” минулорічного фестивалю “VIN-АRТ-СІТІ” у Вінниці - це малий бюджет, нестача часу та відсутність досвічених претендентів.

- Усе робили поспіхом, - розповідає Андрій Ясенко. - Департамент архітектури виділив кілька будівель під малюнки. А гідних робіт було дуже мало, незважаючи на те, що участь у відборі взяли учасники ще й з інших міст. Та і бюджет конкурсу - лише 20 тисяч гривень. З нашими-то цінами, ну це ж смішні гроші. Щоб замалювати величезну стіну треба тисячі гривень!

Нова “хвиля” муралу буде на околицях Вінниці

Голова правління ГО "Лаборатория актуального творчества" Олександр Никитюк, який був модератором минулорічного фестивалю “VIN-АRТ-СІТІ”, розповів, що буде в цьому році.

- Так, фестиваль буде знову. Скоріше за все, це буде у формі вільного простору художників з України та з-за кордону, - сказав Олександр. - У нас вже є база митців, які зможуть створювати мурали у своєму стилі: монументальні, живописні стріт-арт об’єкти, тощо. Тобто, конкурсу на найкращій малюнок не буде. І у центрі нові малюнки не плануються. Є задумка - “обіграти” назви мікрорайонів та створити мурали на околицях міста. Але поки що невідомо, який буде бюджет та які саме будівлі виділить місто під замальовку. Це поки що проекти та плани, але на початку літа все вже має бути затверджено.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up