Вінницькі гуртожитки і їх коменданти. Що розказують про це самі студенти?

Вінницькі гуртожитки і їх коменданти. Що розказують про це самі студенти?
В Україні цього року вищі навчальні заклади забезпечили гуртожитками лише 60% приїжджих студентів, іншим довелося шукати квартиру. Які ж умови пропонують вінницькі гуртожитки? Щоб не бути голослівними, наводимо приклади чотирьох найбільших університетів нашого міста.

Вінницький національний технічний університет.

  • Гуртожиток №4
  •  Ціни: 10 місяців=1800 гривень. 4 місяці=730 гривень. (платити за семестр вперед)
  •  Блочна система, один санвузол на дві кімнати.
  •  Максимальна кількість людей в кімнаті – 3 чоловіка.

Розповідають студенти другого курсу Андрій і Костянтин (факультет електроенергетики та електромеханіки).  

Відео дня
> “Вперше, коли зайшли до кімнати зітхнули з полегшенням. Все виявилось не так погано, як ми уявляли. В нашій кімнаті - троє чоловік. У наших сусідів – двоє. Все необхідне у кімнатах було: шкаф, ліжка, столи. Ми купляли тільки холодильник і змінили шкаф, тому що той був напіврозвалений. Ремонт робили своїми силами, клеїли шпалери, купували тюлі, штори, прибивали полички, привезли свої стільці, матраси. Хотіли поставити пластикові вікна, але потім передумали. В кімнатах не холодно, опалення добре працює, тому відкинули цю ідею. Звичайно, ванна кімната не в найкращому стані, сантехніка вже досить стара, але ми не скаржимось. Головне, що є холодна і гаряча вода, все працює без перебою. Готуємо на кухні, вона у нас одна на поверх. Там дві електро-плити. Куховаримо рідко, частіше привозимо все готове з дому. З вахтерами проблем немає, офіційно в гуртожиток впускають до 24:00. Якщо приходиш пізніше, сваряться, але ночувати на вулиці не залишать.”

Вінницький державний педагогічний університет

  • Ціни: 10 місяців= 1600гривень.(Всю суму можна вносити не відразу)
  • Блочна система, один санвузол на дві кімнати.
  •  Максимальна кількість людей в кімнаті – 3 чоловіка.

Розповідають студентки другого курсу Олена і Катерина. «Живемо в гуртожитку №3 вже другий рік. Ремонт робили своїми силами, хоча і до нас кімнати були досить охайними і чистими. Ми лише облаштували їх на свій смак: змінили шпалери, повісили штори і тюлі, застелили килимки, скатерки. Кімнати були повністю мебльовані, ми привезли лише свій холодильник. У випадку, якщо чогось не вистачає (стільці, матраси, ковдри), завжди можна попросити у коменданта. Звичайно, значним мінусом є відсутність гарячої води, навіть взимку. Це спричиняє багато незручностей. Для того, щоб прийняти душ, ми змушені платити додатково 8 гривень і виходити за межі гуртожитку. З приготуванням їжі проблем немає, у нас дві кухні на поверх. Опалення також добре працює, зимою в кімнатах тепло. Та і весь персонал гуртожитку завжди готовий прийти на допомогу. З вахтерами у нас взагалі дуже гарні відносини. У гуртожиток офіційно можна потрапити до 24.00, але нас впускають навіть пізніше. Головне – завчасно попередити вахтера про свій пізній прихід. Вони все розуміють, хто ж не був студентом?»

Як виявилось, отримати кімнату в гуртожитку в цьому році було непросто. Студентка першого курсу Марія скаржиться, що була змушена винаймати квартиру. «Справа в тому, що один з гуртожитків мають знести. Студентів, які проживали в ньому переселили в інші будівлі. Загалом близько тисяча студентів не отримали кімнату, через недостатню кількість місць.»

Вінницький національний медичний університет

  • Ціни - від 150 до 200 гривень за місяць. (платити за семестр вперед)
  • Блочна система, коридорна система.
  • Максимальна кількість людей в кімнаті – 3 чоловіка.
     

Розповідають студенти шостого курсу Богдан і Іван. «Навіть не знаємо, на що поскаржитись, умови проживання дуже хороші. Гуртожиток відремонтували ще до початку навчального року, все зроблено за рахунок університету. Кімнати були повністю мебльовані. Ми привезли лише свій холодильник, телевізор, ну і різні дрібні предмети побуту. У нашому гуртожитку - блочна система. Один санвузол – на дев'ять кімнат, але він великий, просторий. Там декілька душових кабінок, окрема ванна для прання. Все справно працює, є гаряча і холодна вода.

З опаленням також проблем ніколи не було, взимку в кімнатах дуже тепло. Ще одним великим плюсом є наявність пластикових вікон, їх також встановили абсолютно безкоштовно. Вони чудово зберігають тепло і регулюють рівень шуму. На кухні також недавно робили ремонт, завезли нові меблі, електроплити. Готувати там - одне задоволення. В гуртожиток пускають без проблем, в будь-який час. Знаю, що в першому гуртожитку з цим дуже суворо, там в основному живуть першокурсники, тому дисципліна їм необхідна. Мабуть всі знають, що наш університет багатонаціональний, з нами мешкають представники різних країн і народів. Іноземців частіше селять по одному в кімнату, щоб не виникало ніяких конфліктів.»
Актуальною залишається проблема недостатньої кількості місць. «З кожним роком бажаючих навчатись в ВНМУ стає все більше і більше, тому місць в гуртожитку на всіх не вистачає.»

Вінницький національний аграрний університет

  • Ціни – 200 гривень в місяць.(платити за семестр вперед)
  •  Коридорна система. 
  • Максимальна кількість людей в кімнаті – чотири чоловіка. 

Розповідає студент другого курсу Володимир. «Всього на території три гуртожитки. Я мешкаю в самому новому, його зовсім недавно відремонтували. Мені пощастило, в кімнаті, в яку я заселився, вже був зроблений ремонт. Все своїми силами облаштовували студенти,  навіть змінили вікно. Щодо комплектації кімнат нарікань немає, всі необхідні меблі були в наявності. Ми орендували холодильник, це коштує 135 гривень за два місяці. У гуртожитку коридорна система, ванна кімната з душовими кабінками – одна на поверх. Туалет – один на дві кімнати. З водопостачанням і опаленням проблем немає, холодна і гаряча вода працює без перебою. Кухня – одна на поверх, в нашому розпорядженні дві електроплити. Вахтери у нас дуже суворі. Офіційно в гуртожиток пускають до 23:00, якщо приходиш пізніше, можуть виникнути проблеми. В такому разі на студента пишуть догану, і піднімають питання про виселення з гуртожитку. Ще одна родзинка гуртожитку – добровільна дружина (ДНД). Це спеціальний загін охорони, який має слідкувати за порядком. Останнім часом багато собі дозволяють, можуть зайти в кімнату без попередження і наявної на те причини.»

 

Анна Попроцька

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    Чому у гуртожитку №2 ВНТУ відключили опалення?
  • Anonymous

    А чому 4а гуртожиток з ВДПУ не показали, там набагато кращі умови проживання.гаряча вода там є весь опалювальний сезон, а ще стіралки, побутові кімнати з прасками і досками для прасування, кімнати для відпочинку для святкування, тренажерний зал і багато іншого...правда майже все за гроші студентів(:boring:)
  • Anonymous

    ага я туда к своей в 99-2001 катался. ужас. все ее подружки с общаги к нам в политех ездили душ принимать там даже извиняюсь поссать в туалет страшно было зайти
  • Anonymous

    +100500 Особенно 5. 5 лет от звонка до звонка ... эх молодость
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up