Вінницька місцева влада нездатна облаштувати пляжі та зони для відпочинку (Прес-служба партії «ОПЗЖ»)

Вінницька місцева влада нездатна облаштувати пляжі та зони для відпочинку (Прес-служба партії «ОПЗЖ»)
  • До того ж, маловодність Південного Бугу може призвести до екологічної катастрофи.

У Вінниці налічується всього три пляжі: «Гонти», «Хімік» і «Центральний», — усі розташовані на берегах Південного Бугу. Жоден з них не є придатним для купання вже не перший рік.

Проблема — системне ігнорування даного питання міською владою.

Інфраструктура не відповідає базовим нормам: пісок брудний, а рятувальні служби існують лише на папері, — дійсно, навіщо вони, якщо купатися заборонено.

Окрім цього, вода зовсім забруднена. Південний Буг не чистився багато років, він обмілів, а це провокує цвітіння та розповсюдження шкідливих для здоров’я бактерій.

У річці, за словами екологічних експертів, підвищений рівень кишкової палички. Під час купання, людина може проковтнути воду разом зі збудником кишкової інфекції.

(

“Жителі міста можуть захворіти сальмонельозними інфекціями або дизентерією, тобто, різними гострими кишковими інфекціями, і якщо людині не надавати допомогу, то все може закінчитися важкими наслідками. Крім того, при сьогоднішній епідситуації нікому не потрібен спалах кишкових інфекцій. Адже це — додаткове навантаження на інфекційні відділення, що і так зараз посилено працюють”, — пояснює один з лікарів міської лікарні.

На жаль, заборони не зупиняють місцевих жителів. У сезон навіть під час карантину на вінницьких пляжах завжди є люди, у воді багато дітей.

Та зовсім не вінничани винні в тому, що купаються на заборонених пляжах, — це прямий наслідок відсутності альтернативи та системного «закриття очей» чинної міської влади на нагальну проблему.

 «Воду у Південному Бузі потрібно чистити щороку. В ній накопичується мул, що разом з водою потрапляє в Сабарівське водосховище із малих річок та прилеглих водойм. Мул, у свою чергу, затампоновує джерела, і кількість води, що поповнює річку, скорочується в рази. Чим довше ігнорувати дану проблему, тим більше потім доведеться витратити грошей на її вирішення», — пояснює Андрій Мокрецов, член партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА — ЗА ЖИТТЯ», фахівець з очищення водойм.

Аби почистити Південний Буг в околицях Вінниці, потрібна загальнонаціональна програма з очищення водойм з кошторисом близько півмільярда гривень. Це питання неможливо вирішити на місцевому рівні. Можна хіба що замилювати очі неефективною чисткою декількох кілометрів річки, витрачаючи міський бюджет. Для найбільш ефективного очищення з довготривалим результатом, варто використовувати різноманітні механізми: не лише землесосні снаряди, а й спеціальні гідравлічні екскаватори та плавкрани, вважають експерти. За допомогою баржі вони мають збирати з дна річки мул, який потім висихає, дрінує, досліджується на забрудненість та вміст важких металів. Якщо дані показники в нормі, мул можна використовувати у якості добрива для сільського господарства.

До яких же ще наслідків може призвести забрудненість Південного Бугу, крім повного зникнення місць для відпочинку вінничан?

Це не тільки вкрай шкідливо для екології міста, а й вже стало великою проблемою для атомного реактора Южноукраїнської АЕС.

Про це чомусь мало хто говорить, а питання кричуще! Південний Буг в тому числі наповнює Південноукраїнське водосховище, завдяки якому охолоджується атомний реактор Южноукраїнської АЕС. Вже сьогодні води в ньому не вистачає. Внаслідок цього, другий контур реактору не охолоджується достатньою мірою. Якщо води і далі не вистачатиме, він може перегрітися і вийти з ладу. А це загрожує нам потенційним повторенням Чорнобильської катастрофи.

 Без розроблених загальнодержавних програм по очищенню річок та водойм України, буде неможливо розв'язати питання комплексно й системно. При цьому, міська влада не витрачає бюджетні кошти на облаштування комфортних зон відпочинку біля водойм та зовсім не переймається пляжами..

Тому незрозуміло, як чинна міська влада може називати Вінницю найкомфортнішим містом для життя, не забезпечивши бодай одного пляжу, придатного для відпочинку містян, та ще й закривши очі на екологічну небезпеку для усієї країни.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up