Вінничанин Володимир Продивус потрапив у скандал зі стріляниною на Рівненщині. Що кажуть селяни і сам нардеп?

Вінничанин Володимир Продивус потрапив у скандал зі стріляниною на Рівненщині. Що кажуть селяни і сам нардеп?

На Рівненщині у скандалі зі стріляниною засвітився вінничанин-нардеп Володимир Продивус. Селяни звинувачують його у тому, що він намагається захопити бурштинові поклади. Продивус розповів RIA, що він дійсно там був, але... нібито з благою ціллю для селян

Чотири спалені вантажівки, побиті дорогі позашляховики з пробитими кулями вікнами і десятки травмованних людей - так в Олексіївці, що у Рівненській області, захищали родовища бурштину від бандитів, які захотіли контролювати його видобуток. Селяни стверджують, що винен у стрілянині саме народний депутат з Вінниці Володимир Продивус. 

У селі була стрілянина 

Дев’яте травня у Сарненському районі пройшло як у справжньому голлівудському бойовику. Півсотні озброєних людей приїхали у село Олексіївка і почали розповідати, що видобуток бурштину тепер контролюють вони. Потім вони відкрили вогонь по одному з селян. Приблизно три тисячі селян дали відсіч озброєним людям у лісі, спалили їм чотири вантажні автомобілі і розстріляли ще кілька дорогих позашляховиків. Саме на місці «розборок» міліція знайшла снайперські гвинтівки і іншу зброю, наліпки Правого сектора, російські прапорці. А також візитівки Володимира Продивуса. 

Відео дня

RIA вдалося поспілкуватися з чоловіком, якого підстрелили бойовики.

- Ми їхали по селу на “Тойоті” з друзями, а хлопці в чорних масках на голові, на ходу почали стріляти з джипів по моїй машині. Мені прострелили плече, - каже потерпілий селянин Вадим Сидорчук. – Я спинився і виліз з машини. Та чоловіки, нічого не пояснюючи, почали бити мене і моїх друзів. Я взагалі не розумію, чому вони стріляли по машині – я до видобутку бурштину не маю жодного відношення. Вже потім до місця почали сходитись односельці. Бойовики вдарили по газах і поїхали, а люди почали їх переслідувати.

На відео, яке зняв відеореєстратор одного з позашляховиків видно, що Продивус був на місці конфлікту і щось говорив озброєним людям. 

Місцевому мешканцю Вадиму Сидорчуку бандити прострелили плече. Він у лікарні. 

Міліція шукає винних

У лісі, де пройшла стрілянина, правоохоронці затримали 16 чоловіків. 

- Правоохоронці затримали 16 осіб, які були причетні до стрілянини. В них вилучено близько 15 одиниць вогнепальної зброї. Затримані приїхали з Житомирської, Хмельницької та Київської областей, - повідомляє Станіслав Примак з сектору зі зв’язків з громадськістю обласної міліції у Рівненській області. - На місці події виявлено візитки народного депутата України. Місцеві кажуть, що бачили його серед тих, хто приїхав.

Продивус тиснув на селян?

RIA розшукала селян з Олексіївки та сусідніх сіл через соцмережі. Дивно, але ніхто з них не хотів розповідати про те, що сталося, мовляв, все вже є в інтернеті.  Кажуть лише, що багато людей на Рівненщині заробляють саме на копанні бурштину – звідси всі розборки. 

Цікаві речі розповів і журналіст Олександр Курсик з рівненського видання “Чарівне”, який перший опинився на місці після стрілянини.

- Місцеві мешканці розповідають, що у село приїхав депутат Продивус і сказав, що він привіз новий закон, за яким вони будуть видобувати бурштин, - каже Олександр Курсик. – Коли селяни сказали, що вони не будуть цьому підпорядковуватися, в селі з’явились озброєнні люди і знову Продивус. Він сказав, що тепер повністю видобуток бурштину буде «ходити під ним». А вже потім почалася стрілянина. До речі, Продивус приїздив у райвідділ міліції після стрілянини. Він пропонував «зам’яти» діло і дати підстреленому п’ять тисяч доларів.

Також Олександр розповідає, що Продивуса на Рівненщині люди вже знають. 

- Він «засвітився», коли приїжджав у Рівне підтримати Олександра Данильчука після революції. Щоб він став заступником голови Облради Кірілова, - каже Олександр. - Селяни думають, що саме Данильчук хоче підім’яти під себе увесь видобуток бурштину на Рівненщині і для цього покликав на допомогу нардепа Продивуса, який, до речі, у цей час перебував на базі колишнього голови ОДА Рівненщини Василя Берташа (базу Василя Берташа у селі Страшеве місцеві називають «дача Кучми», бо нібито другий Президент України Леонід Кучма полюбляв тут відпочивати, - прим. ред.)

Розбірки на обласному рівні?

Рівненська журналістка Вікторія Мамотюк у Фейсбуці розмістила цікаве повідомлення одного з місцевих мешканців про стрілянину:

«Це була розборка наших бурштинщиків з зальотними бандюганами. Жуліки кажуть, що донецькі хотіли віджати бізнес і перед тим була стрєлка. Приїхав Продівус з братками, а від рівненських був Кірілов і мєсні бандіти. Кірілову пообіцяли долю і сказали, що візьмуть все під контроль, якщо він домовиться з мєнтами. Він сказав що мєнтів візьме на себе. Братків поселили на дачі в Берташа, але ті пішли по бєспрєдєлу і почали стріляти. А потім пішов замєс. Бандюків пов'язали і погромили їм машини. Зараз йдуть переговори як зам'яти справу. З мєнтами уже два дні говорить заступник Кірілова Саша Данильчук. В нас його добре знають по клікухі Царь. Хочуть відмазати Продівуса і Берташа. Коли Кірілова ставили головою ради, приїжджав Продівус і вони з Берташем про все договорились. От така революція на Поліссі», – йдеться в повідомленні (орфографія автора збережена, - прим. ред.)

Що каже Володимир Продивус? 

Вінничанин Володимир Продивус розповів журналісту RIA, що він справді приїзжав на Рівненщину, щоб навести порядок з видобутку бурштину, який захопили спекулянти.

- Я приїхав на Рівненщину, бо до мене звернулися місцеві жителі. Я приїхав, щоб легалізувати видобуток бурштину, щоб люди могли з цього заробляти гроші і держава з цього могла щось теж мати у вигляді податків, щоб гроші не йшли на чорний ринок,- розповідає Володимир Продивус. -  Я з людьми взагалі ні з ким не спілкувався. Там взагалі нікого не було. Ми познімали поле, ями від видобутку бурштину і поїхали. Я не був присутній там під час стрілянини. Я потрапив туди наприкінці конфлікту, але не туди, де стріляли, а вже на іншу територію, в якесь лісництво, ось чому там з'явилися мої візитки. У Рівненській області видобувають бурштин намивом 10-15 тонн на місяць. І на сьогоднішній день, або держава зробить щось для людей, щоб вони спокійно заробляли гроші і оплачували податки, або ж все буде так і йти контрабандним шляхом, де будуть зав'язані всі силові структури і чиновники. 

Візитівки Володимира Продивуса знайшли на місці стрілянини

Наліпки Правого сектора - підстава?

На місці стрілянини бойовики покинули побиті позашляхловики: Lexus LX 570,  Mercedes-Benz GL 350, Toyota Sequoia, Toyota Land Cruiser 100 та інші. Вартість цих автівок, згідно з сайтом AUTO.RIA.com, коливається від 50 до 125 тисяч доларів. Саме ці автомобілі були обклеєні наліпками «Правий сектор. Об’єкт під охороню». Місцеві мешканці також затримали одного чоловіка, який представлявся членом правих. 

- Можу запевнити, що наші хлопці не були там. У цей день ми власні сили зосередили на тому, аби забезпечити порядок у місті Рівне, - каже керівник Правого сектора на Рівненщині Роман Коваль. 

На момент підготовки матеріалу, 13 травня, місцеві депутати на позачерговій сесії Сарненської райради вимагали від Верховної Ради законного видобутку бурштину на Рівненщині. Місцеві жителі у свою чергу з острахом очікують нової війни з бандитами за бурштин і закликають охороняти села від бандитів. 

Бурштин на Рівненщині продають по 1000 доларів за кілограм

Бурштин — це закам’яніла смола давніх хвойних дерев. На Рівненщині знаходиться найбільше родовище в Україні. Місцеві жителі Сарнинського району спокійно продають перекупникам кілограм бурштину за тисячу доларів. Люди зізнаються, що за роботу однієї нелегальної мотопомпи щодня потрібно було платити 500 доларів правоохоронцям, про це пише сайт “Радіосвобода”. Також місцеві мешканці розповідають, що навіть школяр може заробити в день 40 доларів – піти після школи і назбирати бурштину, а професійні копачі можуть заробити кожен по 600 доларів за ніч. 

Ось так місцеві мешканці добувають бурштин на Рівненщині

Хто такий Продивус і який в нього бізнес? 

Володимир Продивус народився в Казахстані в 1962 році. З 1977 року жив у Вінниці, але останні роки мешкає у Києві. Закінчив Вінницький педагогічний інститут. Дворазовий чемпіон України з боксу. Голова піклувальної ради Федерації боксу України. Голова ради директорів корпорації «Прем'єр-фінанс», до складу якої входять 30 підприємств: «Регіна», «Вінницький універмаг», оптовий ринок «Привокзальний», готельний комплекс «Південний Буг», «Вінницяфармація» та інші.  Продивус також є акціонером мостобудівної компанії “Мостобуд”. Власник “ПромекономБанку”. У 2002-му році Продивус заробив свій перший мільйон. За останні роки їздив на «Майбаху» з «ксівою» Центрального апарату МВС, на “Бентлі”, а також на “Ролс-Ройсі” з номерами “7777”. У 2010 році зайняв 129 місце в списку найбагатших українців за версією журналу "Фокус" і 99-е за версією журналу “Кореспондент”. Після 2010 року Продивус більше не входив до списку найбагатших людей в Україні. 

Читайте також:

1. Вінничанин-нардеп Продивус влаштував стрілянину на Рівненщині?
2. Чи причетний Продивус до стрілянини на Рівненщині – перевіряє міліція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    А вот и продолжение истории http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3362565/
  • Anonymous

    Вызьміть цього молотка собі!
  • Anonymous

    "поверил"????
  • Anonymous

    Складно Вова пиздит.... я аш сам поверил))))) красава!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up