Вінничанин Руслан Бойчук повіз на конкурс ковалів шестирукого велетня

Вінничанин Руслан Бойчук повіз на конкурс ковалів шестирукого велетня
  • Ляльок-маріонеток виготовляли на VІ Міжнародному ковальському фестивалі "Металеве серце України" у місті Рівне.
  • Найефектнішою була скульптура вінничанина Руслана Бойчука «Автоматон», яка отримала приз глядацьких симпатій та купу селфі

У Рівному вкотре проходив фестиваль ковальського мистецтва, на який з’їхалися майстри зі всієї України, а також з Нідерландів та Польщі. Якщо минулого року темою заходу була «Мова риб», то цього разу організатори придумали «Театр абсурду», щоб ковалі змогли поламати голову і придумати, чим здивувати глядачів та самих себе. Адже самі ж майстри і  представляли суддівство та могли оцінити роботу колег за складністю та оригінальністю шляхом голосування. Вінничани Руслан Бойчук та Олексій Маліновський привезли на конкурс залізну скульптуру заввишки два з половиною метри, яку назвали «Автоматон».

Ескіз скульптури

Ця чудернацька фігура завоювала друге місце, і перше в номінації “Приз глядацьких симпатій”. Хлопці місяць працювали над роботою в своїй майстерні на Тяжилові. І хоча фігура всередині порожня, п’ять чоловіків її ледве завантажили в бус, щоб привезти на конкурс.

Шестирукий велетень

Відео дня

На ідею створення заводного механізму, що зовні нагадує людиноподібного робота, Руслана наштовхнули легенди та міфологія. Адже подібні скульптури виготовляли ще в далеку давнину для ритуальних обрядів. Вони також прикрашали замки, лякали іноземців і навіть могли служити знаряддям страти. Чи навпаки —  не мати жодного практичного значення. Їх знали в Древньому Китаї, Єгипті, Стародавньому Римі та Стародавній Греції.

— На “Автоматона” пішло десь 300 кілограмів заліза. Заввишки він два метри 30 сантиметрів, — розповідає творець скульптури Руслан Бойчук. — У кожній руці, а їх шість, тримає інструмент праці. У одній — ковальські кліщі. Двома іншими взявся за великий молот. Зверху — молот поменший. У ще одній руці стиснув щось на кшталт циркуля. А шоста рука вільна. «Автоматон» виковує собі ключ, щоб відкрити замок і звільнитися від кайданів, якими прикутий до наковальні.

Як каже майстер, складно було працювати над фігурою через її великий об’єм. Руки в ляльки не рухаються. Щоб зробити деталі рухомими, довелося б кувати дуже потужні частини тіла.

На фестивалі кували вночі

У кузні під відкритим небом усі ковалі творили два дні, створюючи декоративні елементи до основної кованої скульптури — «Балерини» заввишки п’ять метрів. Потім її встановили на алеї кованих фігур у центрі Рівного. Оскільки головною темою був  «театр абсурду», кували маски.

Майстер-класи для рівнян проводили не тільки вдень, а й ввечері. Організатори свята підготували програму нічного кування, яка тривала до 22 години. Запросили фаєрників.

— Це була така собі фішка заходу. Темно, багато вогню і тільки пічки ковалів горять.  Разом зі мною вночі кувала ціла ватага дітей. І хоча нічого не було видно, мені сподобалося.

 

Приз менший за роботу

За умовами конкурсу, свої роботи майстри залишають там. Потім вони відправляться в арт-галерею ковальства, яку заснувала організаторка щорічного фестивалю «Металеве серце України» Ніна Крока. Як зізнався Руслан, віддавати скульптуру було шкода. На конкурсі в нього хотіли купити роботу за 80 тисяч гривень. За два призових місця вінничан нагородили грошовим призом у розмірі 10 тисяч гривень. Для порівняння, на свого «Автоматона» Руслан Бойчук витратив близько 12 тисяч гривень. І це тільки на матеріал. Хлопці також привезли два кубки у формі масок та різні подарунки, які знадобляться в ремеслі. Приміром, три набори ковальських кліщів, фартухи, футболки.

Перше місце у голосуванні серед ковалів посіли кияни.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up