Робот, який сортує сміття, вивів вінничан у півфінал Всесвітньої олімпіади

Робот, який сортує сміття, вивів вінничан у півфінал Всесвітньої олімпіади
  • В Індії відбулася 13 Всесвітня олімпіада з робототехніки WRO (WorldRobotOlympiad)
  • Змагання проходили у Нью-Делі з 25 по 27 листопада
  • Вінничани уперше пройшли відбір на змагання найвищого рівня

 

Україну представляло сім команд, більшість учасників була з Києва, трохи менше - з Дніпропетровська, Вінницю представляли двоє – десятикласниця Вікторія Харченко та тренер Юрій Косаківський.

Тренер Юрій Косаківський з командою - десятикласницею Вікторією Харченко з Вінниці та киянином Сергієм Гребльовим

Як готувались до олімпіади

Відео дня

Юрій розповів журналістам 20minut про змагання і підготовку до них, про те, як шукали фінанси, аби мати можливість поїхати на олімпіаду. - Участь в олімпіаді брали біля 500 команд з 51 країни світу. Я тренер команди, у якій двоє дітей, вінничанка Вікторія Харченко і киянин Сергій Гребльов, - каже педагог. – Працюю у Палаці дітей та юнацтва. З Вікою готувались на заняттях з робототехніки, а з Сергієм - по Skype і двічі на місяць зустрічалися у Вінниці або Києві. Відбір на Всесвітній етап проводився за результатами Всеукраїнських змагань з робототехніки «Robotica 2016», після чого потрібно було пройти співбесіду з програмування і конструювання лего роботів. За словами Юрія, робототехнікою у Палаці дітей та юнацтва він займається другий рік, а до Всесвітньої олімпіади готувались з середини червня.

Українська збірна на Всесвітній олімпіаді з робототехніки

Як проходила Всесвітня олімпіда роботів

Юрій розповідає, що учні чудово трималися на змаганнях, не панікували якщо щось не виходило, і шукали рішення проблеми. - Перший відбірний етап пройшов взагалі «на ура», жодних помилок у основному завданні, з першої спроби набрали максимум балів, - ділиться Юрій. - Після першого дня моя команда була на 15 місці з 82 команд у нашій категорії.

Команда Юрія конструює роботаУчениця школи № 1 Вікторія Харченко працює над створенням робота:

 

На другий день вирішили запускати щойно написану програму з додатковим завданням, спроба була одна і на ній у нас виник збій, тому завдання було виконане частково, відповідно далі ми вже не змогли потрапити. Тематика завдань цого року: переробка сміття. Потрібно було створити робота, який буде доставляти відсортоване сміття, що знаходиться у контейнерах, у відповідні баки на завод з переробки сміття.

Робот, якого створили школяріРобот "сортує сміття":

 

Де шукали гроші на поїздку?

- Ми багато куди звертались, спонсорів допоміг знайти батько Віки - Віталій Харченко, - розповідає тренер команди. - За ці кошти  покрили третину вартості для поїздки Вікторії. Взагалі батьки підтримували команду по максимуму, без них невідомо як би все вийшло.

Всесвітня олімпіада роботів - гарний старт для вінничан

Молодий педагог пишається своїими учнями, говорить, що діти дуже талановиті і сконцентровані на результаті. - Це дало змогу гарно підготуватись, не дивлячись на те що і учні, і я на такий високий рівень потрапили вперше, - каже Юрій. - Результатом команди задоволений, для першого разу дуже непогано, тепер на майбутнє буде відомо, до чого готуватись. Будемо створювати надійніші програми з більшою кількістю перевірок, щоб не було ніяких збоїв. До речі, три команди зі збірної України пройшли до півфіналу і одна (з молодшої категорії) до фіналу.

Нагадуємо, раніше ми писали про можливість створення клубів з робототехніки для дітей.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up