Вінничан запрошують на презентацію першої у світі збірки проповідей українською мовою

Вінничан запрошують на презентацію першої у світі збірки проповідей українською мовою
  • У місті відбудеться презентація сучасного перевидання праці під назвою «Проповіді протоієрея і кавалера Василія Гречулевича». Запрошують долучитися вінничан.

Василь Гречулевич автор першої у світі збірки проповідей українською мовою. Її сучасну версію презентують у нашому місті. Анонс опублікував Музей Вінниці.

Єдиний, хто проповідував українською

Василь Якович Гречулевич був православним священником Брацлавського повіту. Більшу частину свого життя він обіймав посаду настоятеля Чудо-Михайлівської парафії у Ганнополі (суч. Тульчинський район). Гречулевич активно займався громадською та просвітницькою діяльністю. Він навчав селян читати і писати, захищав їхні права у суперечках з поміщиками. Це був один з небагатьох — якщо не єдиний — священників на тогочасному Поділлі, який проповідував українською мовою. 

Логічним продовженням цього стало те, що у 1849 році Гречулевич видав збірку проповідей українською мовою. 

Відео дня

Книга містить історію та проповіді

Книга-хрестоматія містить біографію Гречулевича, коротку історію села Ганнопіль, а також 60 проповідей.

Вони поділені, відповідно до призначення, на такі категорії: «Проповіді на свята Господні», «Проповіді на дні воскресні», «Проповіді на свята Богородиці», «Проповіді на свята в честь святих», а також «Проповіді на особливі випадки». 

Видання цікаве для всіх

Фахівці відзначають, що видання, перш за все, орієнтоване на студентів вищих педагогічних навчальних закладів, але буде цікавим і всім тим, хто цікавиться історією Вінниччини та Поділля. 

— На події буде присутня упорядниця книги кандидатка педагогічних наук Антоніна Кушнір, яка розповість про це видання більш детально, — зазначають в анонсі. — Також всі охочі матимуть нагоду придбати собі примірник «Проповідей». 

Презентація у Вінниці

Де?

Музей Вінниці (вулиця Симона Петлюри, 15а).

Коли?

14 липня (четвер) о 16.30.

Вхід вільний.

 

Читайте також:

«Втому і поганий настрій, як рукою зніме». Зоопарк запрошує на екскурсію

Як розселяють та охороняють мурашники у лісах. Цікаві факти про мурах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up