«Вимагав 95 тисяч гривень». У Козятині затримали голову райради. Хто повідомив про хабар?

«Вимагав 95 тисяч гривень». У Козятині затримали голову райради.  Хто повідомив про хабар?
Прокурор області Вячеслав Соколовий: -Є реальний факт вимагання хабара, про яку політику у цьому випадку говорять фігуранти
  • За підозрою у вимаганні 95 тисяч гривень  затримали голову Козятинської райради і його посередника
  • Обшуки проводили у кабінеті голови і в посередника – дома
  • Два роки тому цього самого голову ради атовці кинули у контейнер для сміття. За що люстрували чиновника?

Бажання заробити на новенькій дорозі  стало підставою для вимагання хабара. Щоб не створювати перешкод для проїзду по ній  автомобілів з вантажем Жежелівського комбінату, з підприємців вимагали грошей.

-Посадовець найвищого районного рівня використав важелі впливу, аби перешкоди для проїзду по цій дорозі стали реальними,  - повідомив на брифінгу прокурор області В’ячеслав Соколовий. - І лише тоді, коли ця схема спрацювала, висунув вимоги про передачу 95 тисяч гривень грошей.

Відео дня

За словами прокурора, 45 тисяч гривень вилучили під час обшуку вдома у посередника. Обшук також проводився у службовому кабінеті голови райради. Вдома у голови райради обшуку не було. Слідчий з прокурором визначалися, де є доцільність таких дій, де потребували матеріали кримінального провадження. Проводили обшуки працівники управління захисту економіки та слідчі обласного управління Національної поліції.

Гроші знайшли вдома, а в кабінеті?

В’ячеслав Соколовий пояснив, що прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ст.. 368 ч.3 ККУ за фактом вимагання неправомірної вигоди головою Козятинської районної ради. За словами прокурора,, слідством встановлено, що голова ради,  вступивши у змову з керівником малого приватного підприємства цього ж району, вимагали від суб’єктів господарювання району неправомірну вигоду за те, що не будуть створювати перешкоди у перевезенні через новозбудовану дорогу у Козятині  продукції  Жежелівського каолінового заводу.  

-Якщо проїзд по новій дорозі заборонено великоваговим авто, то треба було офіційно повідомити про це, а не так, як вчинив посадовець – дайте мені, тоді отримаєте дозвіл, - говорить прокурор. – Створили умови для отримання хабара. Можливо, надалі це мало стати системою.

-Чи були виявлені кошти у кабінеті, на це запитання В’ячеслав Соколовий відповів так: «Я поінформував те, що не може зашкодити слідству».

На підставі доказів, зібраних слідством, і посадовець, і посередник затримані. Слідчими та прокурорами проводяться слідчі дії, готуються підозри, а також клопотання про  обрання запобіжного заходжу у вигляді тримання під вартою. Сьогодні матеріали буде вручено повідомлення про підозру, а матеріали по обрання запобіжного заходу скеровано до суду.

-Інформаці я фігурантів справи про політичне замовлення не відповідає дійсності, - наголошує прокурор. – Одночасно розслідується ще одне кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів.  Воно  зареєстровано значно раніше. І слідчі, і прокурори, і співробітники управління захисту економіки  керуються законом. Обшуки проводилися на підставі ухвали суду. Без порушень норм КПК. Є сугубо реальний факт вимагання грошей, я кий став відомий правоохоронцям. Йому дана відповідна правова оцінка. Щоб дослідити всі обставини справи, забезпечити повноту і всебічність ситуації, проведено обшуки. Не маю жодних претензій до процесуальних дій правників прокуратури області, інших учасників процесу, слідчого, співробітників управління захисту економіки при проведенні слідчих дій.

Умовний термін не передбачено

За словами прокурора, за такий злочин передбачено реальне позбавлення волі. За таку категорію злочинів законом заборонено застосовувати умовний термін відбування покарання.

Застава при обранні міри запобіжного заходу передбачена. Як повідомив В’ячеслав Соколовий, прокуратура вимагатиме тримання під вартою або максимально можливий розмір застави.

Ще одне кримінальне провадження також стосується згаданого голови. Підозру не оголошували, але там проводяться відповідні дії, експертизи.

На запитання, хто став жертвою вимагання, прокурор відповів: «З часом ви про це дізнаєтеся».

Його вже люстрували атовці

У вересні 2016-го під час акції протесту біля Козятинської райради учасники АТО кинули голову ради у контейнер для сміття. Зробили це зі словами: «Толерантність закінчилася!». За що  тоді дісталося чиновнику?

Підставою для протесту стали порушення у наданні учасникам бойових дій земельних ділянок. Висловлювали також претензії  в тому, що голова райради не приділяє належної уваги у ставленні до захисників країни,. Є серед козятинців і загиблі у боях на Донбасі. Розмова з чиновником закінчилася тим, що він опинився у смітті.

Після того, голова звернувся із заявою до поліції. Було відкрито кримінальне провадження за статтею «Хуліганство, вчинене групою осіб У підозрюваного та його родини у власності два будинки, кафе, АЗС, земельні ділянки, три автомобілі».

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • без

    аграрна партія?   а хіба така є?
    а  чиї інтереси   вона  представляє?
    може закупівельні  ціни на молоко  вимагала підняти?
    чи процент виплати за пай?
  • Аграрна Партія Вінниччина

    Відео де Слободянюк В.М розповідає про обшук і що шукали.
    https://www.youtube.com/watch?v=2t9Z9liCb-w&feature=player_embedded&fbclid=IwAR2Tb9jYEbsQb5WBklukWaIKYp6wGiSZrcYwzq0A-CB6wfl0o2ylyM0IIkI

  • Аграрна Партія Вінниччина

    Офіційно!
    Обшук та подальше затримання нашого однопартійця Аграрія, голову Козятинської районної ради Слободянюка Віктора Миколайовича вважаємо політичним переслідуванням із залученням підконтрольних каральних органів. Ситуація яка склалась у Вінницькій області є показовою для усієї України. Функціонери що роками обдирають українців не гребують ніякими засобами щоб утриматись при владі.
    Наголошуємо, затримання провели лише після того як приміщення Районної ради Козятина покинули незалежні журналісти. Ми вимагаємо, втрутитись у ситуацію що відбувається Національне бюро розслідувань України та Службу безпеки України, а також будемо звертатись до незалежних правових інституцій та міжнародних спостережних місій.
    Подібні методи політичної боротьби, у складний час коли соціальна напруга у суспільстві зростає, неприпустимі!
    Дії з дискредитації та усунення опонентів, силовими методами із залученням державних структур, що мають стояти на охороні правової держави, призведуть до абсолютної втрати довіри українців. ..
    Ми отримаємо анархію і масові акції громадянської непокори що у свою чергу може вилитись у втрату державності. За жагою утриматись при владі та політичними амбіціями, що реалізовуються брудними методами, замовники переслідування нашого однопартійця, забувають про зовнішню агресію проти нашої держави, про внутрішнє напруження та складний економічний стан. Ці функціонери тримаються за владу відчуваючи власну безкарність та безправність людей, розчаруємо – так не буде. Ми ініціюємо розслідування проти кожного хто довів нашу країну до прірви.
    Вінницька обласна організація Аграрної партії України
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up