Верховна Рада ухвалила закон про ринок землі. Що далі?

Верховна Рада ухвалила закон про ринок землі. Що далі?
  • Після кількох годин баталій у Верховній Раді ухвалили законопроект щодо обігу сільгоспземель в першому читанні. За це проголосували 240 з 365 присутніх нардепів.
  • За цим документом мораторій на продаж землі скасують з 1 жовтня 2020 року. А от чи будуть купувати землю іноземці — мають сказати українці на референдумі.
  • Як за законопроект проголосували нардепи-вінничани?

Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проект закону №2178-10 щодо продажу сільськогосподарської землі.

Разом з тим, зареєстрували ще 10 альтернативних проектів закону, які не розглядали під час пленарного засідання у Верховній Раді, 13 листопада.

Відео дня

На самому засіданні з трибуни депутати з інших фракцій закликали перенести голосування, відмовитися від законопроекту, який був запропонований Урядом, адже він «сирий». 

Депутати з інших фракцій заявляли, що якщо «слуги народу» дозволять продаж землі, то її всю викуплять, вивезуть вагонами як було за часів Другої світової війни, а українців спіткає новий «Голодомор», бо не залишиться у нас землі для обробітку.

Утім, на голосування винесли законопроект, який скасовує 17-річний мораторій на продаж земель сільгосп призначення. За це проголосували 240 народних депутатів (більша частина з яких — з монобільшості «Слуга народу»). Проти — 52 депутати, утримались — 57 і не голосували — 16.

Як проголосували нардепи-вінничани

До Верховної Ради 9-го скликання пройшли 10 вінничан. Як вони проголосували за законопроект. А також знайшли думки народних обранців (станом на 16.20 13 листопада) про можливий продаж земель.

Слуга народу

  • Юлія Овчинникова — «За»
  • Ірина Борзова — «За»
  • Максим Пашковський — «Утримався»
  • Анатолій Драбовський — «За»

Батьківщина

  • Олег Мейдич — «Проти»

 

Голос

  • Олександра Устінова — «Відсутня»

Самовисуванці, депутатська група «За майбутнє»

  • Лариса Білозір — «Проти»

  • Петро Юрчишин — «Утримався»
  • Геннадій Вацак — «Утримався»

  • Микола Кучер  — «Утримався»

Що передбачає новий законопроект?

Прийнятий у першому читанні та за основу законопроект 2178-10 змінює одразу декілька речей, пише Економічна правда

  • З 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення. З цього моменту право продавати земельні паї отримають всі їхні власники.
  • Купувати землю зможуть українські фізособи, компанії, територіальні громади та держава.
  • Юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні понад три роки, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року. Проте, між першим і другим читанням, як про це заявив президент України Володимир Зеленський, буде внесена поправка про проведення «всеукраїнського референдуму», на якому українці самі вирішать, чи давати іноземцям дозвіл.
  • Ті іноземні компанії, які не займались обробітком землі в Україні мінімум три роки, зможуть отримати право придбавати землю з 1 січня 2024 року.
  • Ті фермери чи юридичні особи, що нині орендують сільгосп землю мають першочергове право на її купівлю.
  • Концентрація землі у власності визначена на рівні 35% об’єднаних територіальним громадам, 8% області та 0,5% країни
  • Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу – нормативна грошова оцінка.

Що далі?

Законопроект, прийнятий у першому читанні, готують до другого, про що йдеться на сайті законотворців.

Депутати можуть вносити пропозиції, правки до законопроекту, за внесення яких у законопроект голосуватимуть на засіданні Верховної Ради. 

Після завершення постатейного розгляду законопроекту Верховна Рада проводить голосування щодо прийняття законопроекту в другому читанні. 

Якщо до законопроекту немає зауважень народних депутатів, головуючий на пленарному засіданні може поставити його на голосування в цілому як акт Верховної Ради. 

Але може бути ще й третє читання, що є остаточною стадією розгляду пропонованого документу. Якщо нардепи не підтримають законопроект в третьому читанні, то він вважається відхиленим.

Опитування

Чи підтримуєте скасування мораторію на продаж сільгоспземель

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    А дальше ещё больше людей захочет уехать из этого цирка, ой 95 квартала - и многие реально уедут навсегда из этого дурдома. Страна катится исключительно вниз, без какого либо просвета.

    пуля reply Anonymous

    а дальше будут майдаунив мишкамы продаваты цего дыбилья ще хватае
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up