«Велосипедом до школи»: учні двох закладів Вінниччини показали, як їздять на двоколісних, і перемогли

«Велосипедом до школи»: учні двох закладів Вінниччини показали, як їздять на двоколісних, і перемогли
Учні школи з села Велика Кісниця - одні з 15-ти переможців національного конкурсу "Велосипедом до школи"
  • Оголошено підсумки загальнонаціональної кампанії «Велосипедом до школи».
  • Із 200 учасників організатори визначили 15 переможців.
  • Школа села Велика Кісниця колишнього Ямпільського району на сьомому місці за кількістю набраних балів, а Гайсинський ліцей №7 — на дев’ятому.
  • Як відбувався конкурс?

Підсумки конкурсу оприлюднено на Фейсбук-сторінці ГО «Асоціація велосипедистів Києва».  Ця організація була одним з організаторів незвичного змагання. Проект реалізували спільно з однією з німецьких компаній (ChildFund Deutschland) за фінансової підтримки Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Памятник крилатому велосипеду

—Друзі, маємо невеличку, але важливу перемогу! — так написали про участь у проекті на Фейсбук-сторінці організації Zміста Vсело, створеній у селі Велика Кісниця.

Відео дня

Названа ГО допомагала учням місцевої школи у виконанні умов проекту. Треба було представити творчий відеоролик про те, як школа опікується пропагандою велосипедного руху для приїзду учнів до навчального закладу. У Кісниці велосипеди є мало не в кожному дворі, а подекуди їх навіть декілька — для дорослих і дітей. Село велике за територією. Розташоване уздовж Дністра.  Межує з Молдовою. Багато людей користуються велосипедами для поїздки у магазин, на пошту, на роботу, а діти — до школи.

У проекті, поданому Великокісницькою школою, була родзинка, якою не міг похвалитися жоден інший учасник. У відеоролику можна побачити пам’ятник велосипеду. Його встановили з метою пропаганди двоколісного транспорту. До того ж, пам’ятник не простий. Він діючий. Зроблений з металу. Кожен охочий може сісти і крутити педалі. При цьому велосипед починає… їхати, точніше, обертатися навколо своєї осі. Так влаштували механізм.

Велосипед-пам’ятник має крила. Вони рухаються, коли крутити педалі. Найцікавіше спостерігати за таким вело пегасом у темну пору, бо він підсвічується і справляє незвичне враження.

Організатори конкурсу звертаються до переможців продовжувати робити свій внесок у розвиток вело інфраструктури у своїх громадах, сприяти поширенню вело мобільності.

Конкурс є частиною національної кампанії «велосипедом до школи», йдеться на сайті ГО «Асоціація велосипедистів Києва».

Телефон просто розривався під час конкурсу

—Мій телефон просто розривався під час конкурсу, — написала координатора національної кампанії «Велосипедом до школи» Аліна Кундіх. — Дзвонили і писали на пошту не лише від шкіл, органів влади, вело спільнот, а й від дошкільних та позашкільних навчальних закладів. Бо також хотіли взяти участь. Однак конкурс був тільки для шкіл. Про що свідчить такий інтерес? Це черговий доказ того, що створення вело умов для дорослих і дітей нині, як ніколи, на часі.

За словами координатори, кожна школа уже порушила важливі питання у своїх громадах про розвиток вело інфраструктури. Адже учасники конкурсу зобов’язані були надати лист підтримки від влади, яка у подальшому зобов’язується підтримувати не лише школу, а й громаду загалом у розвитку сталої вело мобільності.

Які призи отримали переможці?  

Як написали кісничани, призи дуже цікаві і потрібні. Це і облаштування критої велопарковки, надання навчальних велосипедів, наборів інструментів, залучення до участі у низці заходів, проведення вело фестивалів тощо.

Що саме дісталося нашим переможцям — школі з села Велика Кісниця і ліцею №7 з Гайсина, ще не повідомляється. Схоже, інформація про призи буде відома пізніше.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up