Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі
Майже тонну (!) вареників для військових у зоні бойових дій приготували з початку року в Центрі профтехосвіти №1
  • За власною технологією готують вареники для військових у Центрі профтехосвіти №1
  • Бійців у районі бойових дій училище підгодовує не тільки варениками
  • До харчів додають ще й прилади-підігрійки

 

У середу, 15 травня, в училищі знову був своєрідний День вареника. Приготтували понад дві тисячі штук смакоти – півтори тисячі з картоплею, решта – з вишнями.

-Це наш варенично-пиріжковий батальйон, - каже, усміхаючись, директор Центру профтехосвіти №1 Валерій Дяків.

У цей час жінки-колеги, які разом з учнями працюють на кухні, поправляють керівнику шапочку на голові. Щоб гарно було . Адже  фото побачать не тільки в їхньому навчальному закладі.

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі, фото №1 на сайті 20minut.ua

Приготуванням вареників зайняті не тільки дівчата, а й хлопці. Всі вони опановують спеціальність кухаря. Тут же майстри виробничого навчання, кухарі.

Хто на цей раз замовив смачну страву?«Мо

Мольфари»  попросили 

-Волонтерська організація «Мольфари» повезе наші вареники тим, хто нині захищає нас на Донбасі, - уточнює Валерій Дяків. – Звернулася з проханням керівник «Мольфарів» Юлія Вотчер. Сьогодні мають забрати.

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі, фото №2 на сайті 20minut.ua

Не тільки ця організація звертається.

Директор називає прізвища волонтерів, з якими працює їхній навчальний заклад. Серед них – уже згадана Юлія Вотчер, Андрій Нечипорук та Андрій Сірак, Денис Романовський, Людмила Бобровська…

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі, фото №3 на сайті 20minut.ua

У кабінеті Валерія Дяківа на стіні дві подяки від бійців, які захищають країну на Сході. Одна з них – від командира військової частини 3008 Нацгвардії України. Це подяки колективу училища.

Директор теж має відзнаки. Але він їх не виставляє напоказ.

Готуємо по-новому: зварили – заморозили

Спочатку, коли училище передавало перші партії вареників, їх заморожували. На місці бійці варили. З часом технологія змінилася.

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі, фото №4 на сайті 20minut.ua

-Не раз доводилося чути, що у військових або не вистачає часу на приготування, або нема на чому готувати, - розповідає директор. – Виходить, як у тій казці: харчі є, а не з’їси. Ми вирішили змінити технологію.

Як пояснив Валерій Дяків, тепер вареники варять на кухні навчального закладу. Потім охолоджують, а далі – заморожують.

-Коли вареники доставляють у підрозділ бійцям, варто тільки розігріти – і вони готові до вживання, - пояснює керівник училища. – Повірте, на смак такі само, як оці, що ми зараз приготували. Перевірили на собі.

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі, фото №5 на сайті 20minut.ua

Цього разу готували вареники двох видів – з картоплею і вишнями.

-Вишні нам доставили «Мольфари», - уточнює майстер виробничого навчання Неоніла Чайковська. – Так щоразу буває, частину продуктів збирають волонтери, частину ми…

Звернув увагу, що  тісто на вареники ділять давнім способом – видавлюють кружечки стаканом. «Зате вареники виходять однакової форми», -  пояснюють учні.

Варенична бухгалтерія

Не тільки вареники готують в училищі для захисників країни. Печуть пироги, смажать деруни, роблять борщові  концентрати, готують повидло, солять капусту…

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі, фото №6 на сайті 20minut.ua

Скільки чого вдалося приготувати знає  майстер виробничого навчання Неоніла Чайковська. Це вона веде облік приготовлених страв і переданих волонтерам.

Ось декілька цифр з її «бухгалтерії».

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі, фото №7 на сайті 20minut.ua

У нинішньому семестрі, тобто з початку року, в училищі приготували і передали бійцям на Донбас понад 33 тисячі штук вареників загальною вагою 817,98 кг. Пиріжків спекли – 14,5 тис.штук. Дерунів насмажили 780,6 кг. Приготували повидла – 177,4 кг. Концентрату борщу – 222 кг. Моркви по-корейськи – 198,5 кг.

Виручають  «підігрійки»

Разом з продуктами харчування училище постійно передає військовим у зону ООС прилади для підігріву їжі.

Виготовили його з власної ініціативи.

-Спершу шукали аналоги в Інтернеті, - говорить Валерій Дяків. – Чогось путнього не знайшли. Самі розробили. Самі виготовляємо.

Варенично-пиріжковий батальйон: 33 тисячі штук вареників для бійців приготували у першому училищі, фото №8 на сайті 20minut.ua

«Підігрійка» - так називають цей простий прилад. Роблять його з двох матеріалів - будівельного профілю або нержавійки. Більшість – з профілю. Такий варіант дешевший.

У якості палива використовують сухий спирт.  

Прилад складається у форму прямокутної коробочки. За розміром не більший двох сірникових коробок. За необхідності відкривають, на дно кладуть сухий спирт, а на верхню частину – посуд.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Глория Голд
    Молодці дівчата!
  • Сепар Торонтуй
    И не надоест же вам х**ней страдать...
    Тинц reply Сепар Торонтуй
    Тобі не зрозуміти. Розслабся, з'їш ковбаски канадійської.
    Сепар Торонтуй reply Тинц
    C придыханием так, "Тобі не зрозуміти".
    Жора reply Сепар Торонтуй
    Зря написал коммент.Тут 20 мин не заплатили , и они не нагнали ботов. А тем где бабло. То там море ботов)

keyboard_arrow_up