У середу, 15 травня, в училищі знову був своєрідний День вареника. Приготтували понад дві тисячі штук смакоти – півтори тисячі з картоплею, решта – з вишнями.
-Це наш варенично-пиріжковий батальйон, - каже, усміхаючись, директор Центру профтехосвіти №1 Валерій Дяків.
У цей час жінки-колеги, які разом з учнями працюють на кухні, поправляють керівнику шапочку на голові. Щоб гарно було . Адже фото побачать не тільки в їхньому навчальному закладі.
Приготуванням вареників зайняті не тільки дівчата, а й хлопці. Всі вони опановують спеціальність кухаря. Тут же майстри виробничого навчання, кухарі.
Хто на цей раз замовив смачну страву?«Мо
-Волонтерська організація «Мольфари» повезе наші вареники тим, хто нині захищає нас на Донбасі, - уточнює Валерій Дяків. – Звернулася з проханням керівник «Мольфарів» Юлія Вотчер. Сьогодні мають забрати.
Не тільки ця організація звертається.
Директор називає прізвища волонтерів, з якими працює їхній навчальний заклад. Серед них – уже згадана Юлія Вотчер, Андрій Нечипорук та Андрій Сірак, Денис Романовський, Людмила Бобровська…
У кабінеті Валерія Дяківа на стіні дві подяки від бійців, які захищають країну на Сході. Одна з них – від командира військової частини 3008 Нацгвардії України. Це подяки колективу училища.
Директор теж має відзнаки. Але він їх не виставляє напоказ.
Спочатку, коли училище передавало перші партії вареників, їх заморожували. На місці бійці варили. З часом технологія змінилася.
-Не раз доводилося чути, що у військових або не вистачає часу на приготування, або нема на чому готувати, - розповідає директор. – Виходить, як у тій казці: харчі є, а не з’їси. Ми вирішили змінити технологію.
Як пояснив Валерій Дяків, тепер вареники варять на кухні навчального закладу. Потім охолоджують, а далі – заморожують.
-Коли вареники доставляють у підрозділ бійцям, варто тільки розігріти – і вони готові до вживання, - пояснює керівник училища. – Повірте, на смак такі само, як оці, що ми зараз приготували. Перевірили на собі.
Цього разу готували вареники двох видів – з картоплею і вишнями.
-Вишні нам доставили «Мольфари», - уточнює майстер виробничого навчання Неоніла Чайковська. – Так щоразу буває, частину продуктів збирають волонтери, частину ми…
Звернув увагу, що тісто на вареники ділять давнім способом – видавлюють кружечки стаканом. «Зате вареники виходять однакової форми», - пояснюють учні.
Не тільки вареники готують в училищі для захисників країни. Печуть пироги, смажать деруни, роблять борщові концентрати, готують повидло, солять капусту…
Скільки чого вдалося приготувати знає майстер виробничого навчання Неоніла Чайковська. Це вона веде облік приготовлених страв і переданих волонтерам.
Ось декілька цифр з її «бухгалтерії».
У нинішньому семестрі, тобто з початку року, в училищі приготували і передали бійцям на Донбас понад 33 тисячі штук вареників загальною вагою 817,98 кг. Пиріжків спекли – 14,5 тис.штук. Дерунів насмажили 780,6 кг. Приготували повидла – 177,4 кг. Концентрату борщу – 222 кг. Моркви по-корейськи – 198,5 кг.
Разом з продуктами харчування училище постійно передає військовим у зону ООС прилади для підігріву їжі.
Виготовили його з власної ініціативи.
-Спершу шукали аналоги в Інтернеті, - говорить Валерій Дяків. – Чогось путнього не знайшли. Самі розробили. Самі виготовляємо.
«Підігрійка» - так називають цей простий прилад. Роблять його з двох матеріалів - будівельного профілю або нержавійки. Більшість – з профілю. Такий варіант дешевший.
У якості палива використовують сухий спирт.
Прилад складається у форму прямокутної коробочки. За розміром не більший двох сірникових коробок. За необхідності відкривають, на дно кладуть сухий спирт, а на верхню частину – посуд.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Глория Голд
Сепар Торонтуй
Тинц reply Сепар Торонтуй
Сепар Торонтуй reply Тинц
Жора reply Сепар Торонтуй