Вакцинація може стати обов'язковою. Які професії у списку та що каже про це закон

Вакцинація може стати обов'язковою. Які професії у списку та що каже про це закон
  • В Україні хочуть скласти перелік професій, яким обов’язково треба мати щеплення від COVID-19.
  • Чи законно це та яке положення прийняв Європейський суд з прав людини? Про це у матеріалі.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на своїй сторінці у фейсбук опублікував результати засідання Уряду щодо низки важливих рішень для системи охорони здоров'я.

Серед них наступне: «прийняли протокольне рішення про затвердження МОЗом переліку професій та організацій, яким обов'язково потрібно мати щеплення від COVID-19. Зокрема, до нього ввійдуть працівники закладів освіти, центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адмінстрацій».

— Перші пріоритетні групи, ті хто вакцинувались на перших етапах кампанії вже досягнули показників понад 80% охоплення — це медики, військові ЗСУ, структури МВС. Групи з 3 етапу — освітяни та держслужбовці — ще не досягли такого результату охоплення. Ми вважаємо за доцільне прийняти жорстке рішення для убезпечення освітнього процесу та функціонування органів державної влади, особливо в частині надання адміністративних послуг де відбувається тісний контакт зі споживачами, — коментує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Відео дня

Закон і вакцинація

У квітні 2021 року Європейський суд з прав людини підтвердив положення національного законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах та не протирічить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти відповідних інфекційних хвороб. Визначення такого переліку професій відноситься до повноважень МОЗ.

Найбільше вакцинованих серед військових

За оперативними даними станом на 19 вересня хоча б 1 дозу вакцини від COVID-19 отримали лише 49% працівників сфери освіти, повністю вакциновані — 39%.

При цьому хоча б однією дозою вакциновано 86% працівників екстренки, 91% складу ЗСУ та 85% сил МВС. 

— Зараз в Україні наявні понад 11 млн доз різних вакцин від COVID-19  - обирайте та вакцинуйтесь якомога швидше. Чим більше людей отримують щеплення, тим менша ймовірність настання червоного рівня епідемічної безпеки в Україні, — додають у МОЗ.

Опитування

На вашу думку, вакцинація має бути добровільною?

 

Читайте також:

В Україні виявили понад 6 тисяч нових випадків COVID. Яка ситуація на Вінниччині

Три смерті та 100 нових випадків. Дані про COVID-19 по Вінниці та області

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач42

    и родився  в них cын  и нозвали воны його КОВИД ,так со  злости.конечно.  а колы  йому  гепнуло  19 ,вин умер вид  передозування  алкогилем  с атб.
  • Влад Елмерс

    Файзер Віагра - круто, дайте дві.
    Файзер вакцина - ні, тільки не це.
    Антивакси такі смішні
  • Daily

    може цих пора мітлою під сраку
  • Олександр Колодій

    Чимось Цей цирк кончиця.

keyboard_arrow_up