В Іллінцях перекрили трасу - протестували проти афери із землею на мільйон гривень

В Іллінцях перекрили трасу - протестували проти афери із землею на мільйон гривень

На дві години зупинили рух транспорту учасники акції протесту на автодорозі  державного значення Вінниця - Умань на території Іллінецького району. Вони протестували проти того, що обласний Держгеокадастр має намір надати їхню землю майже 200 людям, які не проживають у їхніх селах. І це тоді, коли землі не вистачає навіть бійцям АТО

Демобілізовані бійці АТО разом з жителями сіл Купчинецької та Хренівської територіальних громад вимагали від представників влади пояснити, чому землі запасу і резерву названих сільрад мають намір роздати людям з інших регіонів області і держави, в той час, коли її не вистачає навіть для тих жителів названих сіл, які із зброєю в руках захищали країну на сході держави.

Понад сто протестувальників з плакатами у руках безперервно ходили по пішохідному переходу, не пропускаючи транспорт. По обидва боки траси зібралися десятки автомобілів. Після декількох скандалів з водіями, селяни почали надавати дозвіл для проїзду легковому транспорту. Приблизно через годину до присутніх приїхав голова Іллінецької райдержадміністрації Андрій Лисак.

-Ми призупинили процес передачі землі, яким мала намір скористатися підприємницька структура, що орендує землі резерву й запасу у названих громадах, - наголосив посадовець. – Насправді це афера. Якщо точніше, крадіжка землі серед білого дня.

Відео дня

Пан Лисак пояснив протестувальникам, що підприємницька структура, яка орендує землі запасу й резерву на території Купчинецької і Хренівської громад, зібрала 185 заяв приватних осіб. У заявах зазначено, що вони хочуть отримати по два гектари землі для ведення особистого селянського господарства. Але жоден з цих людей не проживає у названих селах. Тим часом вони за дорученням через юриста подали заяви до обласного управління Держгеокадастру. За його словами, там заяви прийняли, бо не мали підстав відмовити. Почали процес оформлення документів. Коли ми про це дізналися, повідомили керівника області, правоохоронні органи і спільними зусиллями призупинили процес. Як стверджує керівник району, нескладно здогадатися, що приховується за такими діями комерційної структури.

-По-перше, це можливість викупити ці ділянки, які мають намір оформити на окремих людей, і стати власником землі, - наголосив голова РДА. - По-друге, це крок до ухилення від податків. Бо орендна плата за землю суттєво відрізняється від податку, який сплачує особисте селянське господарство. Загалом такі втрати склали б один мільйон гривень.

Вчорашні бійці АТО під час акції протесту вимагали надати їм по два гектари землі, як це передбачено законом. Керівник територіальної громади Купчинець Валентина Мазур пояснила, що на сесії сільради прийняли рішення виділити по одному гектару.

-Бо тим, хто нині в АТО, може надалі не вистачити ділянок, - каже голова. – Але не всі погодилися з таким рішенням. Дехто добивається двох гектарів. Маємо ще заяви від жителів села, багатодітних, працівників соціальної сфери. А тут несподівано дізнаємося, що на наші землі готують документи на 77 чужих людей. Ніхто не знає, хто вони і звідки, але вже написали заяви і оформляють землю. Тому люди й протестують нині.

Після тривалої розмови керівника району з людьми ті через дві години припинили акцію протесту. Начальник управління Держгеокадастру у Вінницькій області Юрій Козак у телефонній розмові з керівником району підтвердив факт призупинки оформлення документів для «чужих». Втім, селяни попередили, якщо чиновники їх обдурили, знову вийдуть на трасу. Жодних політичних лозунгів чи партійних прапорів учасники акції не проголошували і не виставляли. Головним гаслом на плакатах були слова: «Землю – громаді!».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up