«Умови, щоб померти»: вінничан з важкою інвалідністю обмежують в допомозі через коронавірус

«Умови, щоб померти»: вінничан з важкою інвалідністю обмежують в допомозі через коронавірус
  • Повністю лежачий Віктор та його дружина, яка пересувається на інвалідному візку, благають про допомогу.
  • Через коронавірус міська рада вирішила обмежити їх в соціальному супроводі.
  • Для подружжя залишитися без допомоги по господарству - це вірна смерть.
  • «Повірте, ці люди не обділені увагою», — заявили у територіальному центрі, де обслуговують подружжя.
  • Таких, як Віктор та Олена у Вінниці близько десятка.

Віктор та Олена з дитинства мають першу групу інвалідності. Віктор повністю лежачий та весь час лежить на спеціальному ліжку. Його дружина Олена пересувається на інвалідному візку. Вони не можуть вижити без сторонньої допомоги по дому. Таких людей в Вінниці близько десяти.

Через коронавірус їх залишають без допомоги у обслуговуванню. А для людей з важкою формою інвалідності це рівнозначно смерті.

— Ми, подружжя Хлопецьких: Віктор та Олена обоє є інвалідами дитинства 1-ої групи і не маємо ні батьків, ні дітей, а за станом здоров’я потребуємо сторонньої допомоги і вже майже 22 роки разом знаходимося на обслуговуванні у територіальному центрі №3 (Замостя) у місці Вінниці. В мене 5-а категорія по обслуговуванню (я повністю лежачий, навіть не можу сидіти на ліжку – хвороба поліартрит зачепила усі повністю суглоби і хребет. Дружина на 4-ій категорії (вона пересувається по квартирі тільки на візкові – у неї захворювання м'язів (міопатія – дистрофія м'язів). Соціальний працівник приходила до нас 5 раз на тиждень і істотно допомагала в наших побутових питаннях згідно укладених договорів, — розказує журналістці «20 хвилин» Віктор.

Відео дня

За його словами, у них виникла проблема, пов'язана з обслуговуванням.

— Соціальний працівник, який нас обслуговував, Наталя Касинюк, принесла копію наказа, в якому вказано, що тепер  нас будуть провідувати три рази на тиждень і вся допомога скорочується  тільки до закупівлі продуктів, ліків і оплати за комунальні послуги. Соціальний працівник подзвонила в двері, передала все, що купила по замовленню і до побачення. Ми обоє зовсім безпорадні і фізично самі не в змозі себе обійти, — розповідає вінничанин.

Чоловік звернувся по телефону до керівника територіального центру №3 (Замостя) Лілії Христянко, щоб прояснила, як бути надалі у випадку.

— У відповідь почули: «Ви ж на вихідні справляєтесь, якось обходитесь самі, ось і далі справляйтесь самі – находьте людей і вони вам будуть вам допомагати», — цитує слова посадовиці Віктор Хлопецький.

В чому справа?

Копія наказа, який принесла соцпрацівник та віддала родині Хлопецьких

Ось цей наказ. Але в тексті немає жодного слова про заборону надавати соціальний супровід. Тож, ми телефонуємо у територіальний центра та запитуємо, чи дійсно людям з важкою формою інвалідності не будуть допомагати соцпрацівники по господарству.

— Справа в тому, що їх обмежують не в послугах, а в спілкуванні. Якщо раніше до них ходили п’ять разів на тиждень, то зараз будуть ходити лише тричі на тиждень, щоб не занести ніякої інфекції. У нас є такий наказ, тому ми повинні його притримуватися, — відповідає керівник терцентру Лілія Христянко.

— Але ж казали Хлопецьким, що соцпрацівник не буде більше допомагати по господарству, а лише приносити продукти та ліки до дверей. Це правда? — запитує журналістка.

— Соцпрацівник буде допомагати, але вони хочуть більше. Через то вже дзвонять кругом. Крім соцпрацівника до родини ходять з церкви та інші волонтери. Повірте мені, ці люди не обділені увагою, — відповідає Христянко.

— Але ж соцпрацівник прийшла та каже, що ви розпорядились вручити копію рішення та повідомити, що на період карантину не буде надаватись допомога в обслуговуванню. Навіть якщо соцпрацівник продовжить надавати допомогу, люди з інвалідністю будуть почувати себе зобов’язаними, —  заперечуємо слова посадовиці та нагадуємо розмову з Хлопецьким.

— Повірте мені, Хлопецькі не будуть відчувати себе зобов’язаними, — відповіла вона.

У пастці коронавірусу

Лише на територіальному центрі №3 зареєстровано 15 людей, яки надається соціальний супровід. Тож, запитуємо в посадовиці, як бути іншим людям. Адже залишитися без допомоги по господарству для них це однозначно, що загинути.

— У десяти людей є родичі або сиділки, які їм допомагають постійно. У п’яти чоловік немає нікого. Але всі рівно їм же хтось допомагає. На вихідні ж ми їх не допомагаємо. Вони якось справляються. Не такі вони, що зовсім без уваги, розумієте, — відповіла пані Лілія.

У разі виникнення погіршення ситуації з коронавірусом в Україні або в Вінниці  наразі невідомо, що буде з цією категорією людей.

За словами керівника територіального центру №3 (Замостя) Лілії Христянко, на нарадах це питання не піднімалось.

— Зараз поки до них ходять та не стоїть питання. По мірі надходження проблем ми будемо вирішувати. Без хліба та ліків вони не будуть. Їм будуть приносити їжу та без уваги вони не залишаться, — обіцяє вона.

Наразі соціальні служби створюють списки набувачів допомоги у вигляді продуктів, ліків та оплати за комунальні послуги. Щоправда, списків набувачів допомоги в обслуговуванні не створюють. На пропозицію журналістки створити такий список, пані Христюк відповіла наступне:

— А хто їх буде обслуговувати? — запитання привело в ступор навіть журналістку.

— А ви спробували знайти якісь варіанти вирішення проблеми чи хоча б спитати у волонтерів, хто зможе допомогти? — запитуємо у посадовиці.

— Зараз їх обслуговує соцпрацівник. Ми включаємо своїх клієнтів у всі списки, що є, — відповідає вона.

Ми не ставимо крапку в цій публікації. А звертаємось до вінничан з проханням про допомогу.

— Для людей, які на обслуговуванні створюють такі умови життя, що не потрібно ніякого короновірусу, щоб померти ... Навіть в такій обстановці в країні потрібно залишатися людьми і мати милосердя до немічних. Без допомоги ми просто помремо, — благає Олена Хлопецька, яка пересувається на інвалідному візку та може залишитися однією хто, буде допомагати своєму лежачому чоловіку.

Пропонуйте свої варіанти вирішення цієї проблеми.

 

Читайте також:

Жорсткий карантин: в Україні припиняють рух всіх поїздів та електричок

На Вінниччині вісім підозр на коронавірус не підтвердилось. Але з’явилась нова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anna Kovbenko

    Почему никто не задумывается о том что социальные работники тоже люди и на их плечах лежит сейчас огромная нагрузка и физическая и психологическая... Пока другие пишут тут комментарии как и что нужно делать...!!! Люди каждый день рискуя своим здоровьем... Обеспечивают большое колличество пенсионеров всем необходимым... И стараются поддержать их со всех сторон... Рассуждать сидя на диване  ... Могут все....
  • Яна Мазур

    Як би хотілось щоб ця посадовиця побувала в їхній шкурі.

    Natasha Oblivantseva reply Яна Мазур

    Як би хотілось ,щоб ви побули в шкурі соц робітника,але можете спробувати на період карантину , вакансіі є!!!
  • Віталій

    Просто люди не мають страху Божого !
    Суспільство деградує - це результат духовного занепаду.
      Сумно...
  • Оксана Севастьянова

    Зато на оплату компослуг выделяют людей с прозорих офисов. Вы там вообще рехнулись...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up