У загін «Дика качка» навіть полковники просилися солдатами

У загін «Дика качка» навіть полковники просилися солдатами
Богдан Бондар (крайній праворуч) формував загін "Дика качка" і був його першим керівником, кіборг Роман Смішний, голова обєднання "Побратими України", організатор зустрічі і нагородження військових та волонтерів
  • У Вінниці вшанували кіборгів, бійців загону «Дика качка» та волонтерів
  • Понад рік авіатори захищали підступи до Донецького аеропорту на позиції Зеніт
  • 11 бійців загону назавжди відлетіли за небосхил, загинувши у боях з ворогом
  • Про них зняли фільм «Позивний Зеніт»
  • Хто придумав таку назву загону - "Дика качка"

У Будинку офіцерів вшанували кіборгів та бійців зведеного загону Повітряних сил «Дика качка». Майже два роки підрозділ військових авіаторів захищав підступи до Донецького аеропорту на позиції «Зеніт».Приблизно двісті військових та волонтерів отримали нагрудні знаки «За оборону Донецького аеропорту» та «За сприяння Повітряним силам України».

Їх запровадили всеукраїнська організація учасників бойових дій в АТО «Побратими України» та командування Повітряних сил. Про те, як створювався загін, розповів журналісту "20 хвилин"його перший керівник полковник Богдан Бондар.

Обстріл тривав 10 годин

-Загін формувався з добровольців, - наголошує полковник. - На 61 місце претендували понад двісті бажаючих. З кожним з них я спілкувався особисто. Серед претендентів на першу ротацію були два полковники, два підполковники, майори, капітани, лейтенанти, тобто більшість становили офіцери. Своїм заступником взяв полковника Миколу Левицького. На службі він був моїм начальником, в загоні вийшло все навпаки.

Відео дня

Загін мав замінити особовий склад частини, яка утримувала позицію «Зеніт» на підступах до аеропорту. Якби бойовики взяли її, «замкнули» б аеропорт. Наприкінці вересня 2014, коли загін прибув на місце, старий термінал аеропорту ще не був зруйнований.

Добираючись до місця дислокації, загін потрапив під обстріл з установок «Град». Втратили частину техніки і все майно. Волонтери терміново підвезли гуманітарну допомогу. На куртках нашивки нагадували кольори польського прапора. Бойовики одразу поширили інформацію, що на «Зеніт» заступив польський спецназ. «Ми ж то не найманці, яких називають «дикі гуси», - сказав контрактник Михайло Галустян. – Нехай буде «Дика качка».Давайте так назвемо загін.

Шеврон - подарунок командира загону полковника Бондара. Він стверджує,   стверджує, що за першу ротацію їх не обстрілювали тільки один-єдиний день – 2 листопада 2014-го. Цього числа у так званих ДНР-ЛНР тривали незаконні вибори.

-В інші дні «поливали» по-різному, - каже полковник. – Найкоротший період прильоту «гостинців» тривав дві години, найдовший – десять годин. Я добре запам’ятав той день, коли по нас били десять годин. Сталося це 24 жовтня. Тоді моєму синові виповнилося 17 років. З самого ранку я ще встиг привітати його по телефону, а невдовзі почалося пекло. Гатити припинили тільки через десять годин майже безперервних обстрілів. 

Волонтери - дипломат Петро Головешко та Ірина Карпенко

212 вінничан не повернулися з АТО

Понад рік загін утримував позицію. Ротація відбувалася через два-три місяці. І щоразу на службу заступали на добровільній основі. Приблизно  700 вояків пройшли службу у зведеному загоні за час його існування.

22 січня 2015-го загін провів один з найважчих боїв. У той день колона російсько-терористичних військ відхилилася від маршруту і нарвалася на наш загін. Деяка техніка навіть заїхала на територію частини. У тому бою було знищено понад 50 бойовиків, підбито танк, БТРи. «Дика качка» утримала позицію на «Зеніт». Бойовики постійно намагалися здолати їхні сили і вийти до ДАП. Їх не пропустили На жаль, подеколи ціною життя. 11 авіаторів віддали його у боях з ворогом. .

«Дику качку», а також кіборгів скликало  на зустріч у Вінниці всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій в АТО «Побратими України», яке очолює кіборг Роман Смішний  Ініціативу підтримало командування Повітряних сил, а також ОДА та Вінницька міськрада.

У переповненому залі були присутні молоді військові. Уроком мужності стала для них та зустріч. Зі сцени звучали пісні, артисти дарували глядачам запальні танці. Навіть у такі хвилини на деяких обличчях присутніх було видно неприхований смуток. Його причину не складно пояснити – вони згадували тих, хто відлетів за небеса, як птахи у вирій. Тільки птахи ще повернуться…

212 вінничан загинули у боях на Донбасі з російсько-терористичними військами. Таку інформацію оприлюднив у своєму виступі керівник області Валерій Коровій. Вічна пам'ять Героям! Вічна слава! Герої не вмирають!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • З.А.Глядач

    "Ми ж то не найманці, яких називають «дикі гуси», - сказав контрактник Михайло Галустян. – Нехай буде «Дика качка».Давайте так назвемо загін."

    До такого може додуматися лише Галустян. Тим більше,професійні військові,які служать за гроші-ті самі найманці. Все залежить від "напрямку погляду".
  • Задунайский Торонтуй

    Давайте, д*****бы, мочите друг друга. Пока Petro Inkognito капусту рубит немерянно и по Мальдивам  **пу греет .

    Вася reply Задунайский Торонтуй

    Давайте Площадь Незалежности переименуем в "Дикую качку"!

    И там же памятники - хотя б погруддя волонтерам.

    Сберемо гроши по вокзалах...

    Задунайский Торонтуй reply Вася

    Волонтерам конечно же памятник. За смекалку. Не слабо они на этой теме руки погрели.

    И греть продолжают.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up