У Вінниці протестували новий засіб для очищення та знезараження води у колодязях

У Вінниці протестували новий засіб для очищення та знезараження води у колодязях
  • Першими під тестування потрапили п'ять колодязів. Результат уже є, його перевірять ще двічі до кінця поточного року.

У колодязях, де провели очищення та знезараження новим засобом, покращилася якість води по мікробіологічним показникам. 

Також вода в цих колодязях відповідає нормам за хімічними показниками, а саме: запах, присмак, каламутність, осад, прозорість та pH відповідають вимогам ДСАНПін. Про це інформує Вінницька міська рада.

Колодязі тестували засобом «Акватон» на вулицях:

Відео дня
  • Київська, 112,
  • Талаліхіна 3,
  • Литвиненка, 42,
  • Келецька, 75,
  • Академіка Янгеля, 73.

Що відомо про новий засіб?

Раніше цим засобом дезінфікували воду в Ірпені Київської області та у Запоріжжі.

Перш ніж дезінфікувати криницю, спеціалісти вимірювали глибину та діаметр, щоб вирахувати кубатуру, після чого в відсотковому співвідношенні додають відповідний реагент.

— Це новий біоцидний полімерний реагент комплексної дії, розроблений українськими вченими Науково-технічного центру «Укрводбезпека» (м. Київ) і виробляється в Україні, — каже начальник відділу ремонту об'єктів благоустрою міськради Леонід Демченко. — За інформацією виробника реагент безпечний для людей, тварин, рослин та довкілля, не накопичується в організмі. Однією з особливостей дезінфекційного засобу є те, що він зовсім не має запаху і кольору, працює з мікробіологією та має пролонговану дію, що дозволяє зберігати якість води тривалий час. Тобто результат знезараження колодязя буде тривати довше. Для обробки потрібно 210 мл на кожен кубічний метр об'єму води.

У місті понад 600 криниць

Вінниця лідерує в Україні за показниками альтернативного водопостачання. У нас налічується понад 600 криниць, які перебувають на балансі департаменту комунального господарства та благоустрою міськради. У них дезінфекцію та обслуговування проводять регулярно.

— Оскільки криницями регулярно користуються люди, вода має бути відповідної якості та повністю придатна до вживання, — каже директор Департамент комунального господарства та благоустрою міськради Юрій Семенюк. — З міського бюджету щорічно виділяють кошти на ремонт та утримання колодязів питної води громадського користування. В склад цих коштів входить обов'язкова дворазова дезінфекція питної води, терміну дії кожної процедури має вистачити на пів року, а також, за необхідністю, проводяться додаткові очистки колодязів та їх ремонти.

 

Читайте також:

У яких вінницьких криницях вода безпечна для вживання? Опублікували новий список

З яких міських криниць не можна пити воду? Перелік адрес

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Natalia Yaremchuk

    А де можна придбати  "Акватон"?

keyboard_arrow_up