У Вінниці представили нового командувача Повітряних сил. Хто він, генерал Олещук?

У Вінниці представили  нового командувача Повітряних сил. Хто він,  генерал Олещук?
Генерал-майор Микола Олещук (ліворуч) отримав символічні "ключі" від неба від свого попередника - генерал-полковника Сергія Дроздова
  • У столиці військової авіації представили нового командувача Повітряних сил — генерал-майора Миколу Олещука.
  • Церемонія відбувалася на території штабу Командування ПС.
  • Хто він, новий керівник військових авіаторів?

Нового керівника представив Головнокомандувач Збройних Сил генерал-майор Валерій Залужний. Про це йдеться у повідомленні на Фейсбук-сторінці Командування ПС.  

Головнокомандувач висловив подяку Сергію Дроздову за сумлінну службу та значний особистий внесок у розвиток ПС, забезпечення обороноздатності держави, вручив йому почесний нагрудний знак «За досягнення у військовій службі».

Бойовий генерал протягом шести років командував Повітряними силами. Це найдовше у порівнянні зі своїми попередниками. Заступив на посаду у 2015 році, у час загострення бойових дій на Донбасі. Він планував операції, особисто виконував завдання у районі АТО за штурвалом винищувача. Однією з трагічних сторінок стала аварія літака Ан-26 у Чугуєві у вересні 2020 року, під час якої загинуло 26 військовослужбовців. В результаті слідства висунуто підозри шістьом військовослужбовцям, серед них, командувачу ПС, у незабезпеченні безпеки польотів, порушенні правил підготовки та проведення польотів, а також недбалому ставленні до військової служби (стаття 416 частина 3 ст. 425 Кримінального Кодексу України).

Відео дня

Прокуратура вимагала для Дроздова цілодобовий домашній арешт. Суд відмовив у задоволенні, обрав інший запобіжний захід — особисте зобов’язання.

Тепер «ключі» від неба у руках 49-річного генерал-майора Миколи Олещука. Він народився у Луцьку. У 1994 році закінчив Житомирське вище училище радіоелектроніки ППО. Освіту оперативно-тактичного рівня здобув у Харківському військовому університеті у 2004 році. Навчання у Національному університеті оборони України, який закінчив у 2010 році, дало офіцеру знання оперативно-стратегічного рівня. Разом з дружиною виховують двоє дітей.

Військову службу розпочав у Кам’янці-Бузькій на Львівщині. Пройшов шлях від начальника розрахунку радіотехнічної батареї зенітного ракетного дивізіону С-300 до командира зенітної ракетної бригади. Служив в Одесі на посаді командира зенітної ракетної бригади, заступника начальника штабу повітряного командування «Південь», у Вінниці — на посаді заступника начальника штабу Командування Повітряних Сил, у Дніпрі —

начальником штабу – заступником командувача повітряного командування «Схід».

Військові звертають увагу на те, що новий командувач не є представником льотного складу. Йому доведеться опиратися на тих, хто володіє ситуацією в армійській авіації. Підібрати знаючих льотну справу заступників, помічників. Тим часом перший заступник колишнього командувача ще при Дроздову написав рапорт на звільнення.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрей Волноваха

    Взагалі на голову не наазить
  • Ols Kat

    Цены растут каждый день, бюджетников оптимизируют, население массово сваливает на заработки... Но журналисты об этом не пишут, для них важно другое. Кто он, генерал Олещук?

keyboard_arrow_up