У Вінниці почалися віялові відключення? Пояснюємо, чому у деяких мікрорайонах зникло світло

У Вінниці почалися віялові відключення? Пояснюємо, чому у деяких мікрорайонах зникло світло
  • Різні мікрорайони нашого міста та деякі населені пункти області сьогодні залишаються знеструмленими. Чому так відбувається? Як довго триватимуть відключення?

Сьогодні у деяких мікрорайонах Вінниці та деяких населених пунктах Вінницької області зникло світло. Соціальними мережами почали навіть ширитися повідомлення про віялові відключення. Про це деяким користувачам мережі нібито повідомили на гарячій лінії «Цілодобової варти».

У «Цілодобовій варті» нашому журналісту підтвердили отримання ними інформації від диспетчера міських електричних мереж, однак самі відключення назвали аварійними, а не віяловими.

— У міських електричних мережах не говорили, що відключення віялові. Там сказали, що вони мають аварійний характер у зв’язку з перевищенням лімітів споживання у нашому місті, — розповідають у «Цілодобовій варті». — Усі вони триватимуть орієнтовно дві години, в якому б мікрорайоні не сталися. Про те, чи в кожному мікрорайоні Вінниці вони сьогодні будуть — ми не знаємо. Але у деяких районах вони можуть навіть повторюватися. 

Відео дня

Водночас деякі вінничани отримували СМС-повідомлення від постачальника електроенергії, що в них йшлося про планові відключення світла. У пресслужбі «Вінницяобленерго» журналісту «20 хвилин» також спростували інформацію про віялові відключення, назвавши їх аварійними. 

Впродовж поточної доби енергетикам Вінниччини доводиться в екстреному порядку застосовувати аварійне відключення електроенергії у низці районів області та у Вінниці. 

За словами технічного директора «Вінницяобленерго» Віктора Степанця, такі обмеження електроенергії відбуваються через вказівку від регіонального диспетчерського центра НЕК «Укренерго».

— Застосувати такі обмеження нам доводиться екстрено, буквально протягом 10-15-ти хвилин. Тому, на жаль, ми не могли оперативно попередити про такі відключення наших споживачів, — говорить Віктор Степанець. — Зараз у країні війна, ситуація складна, але повністю контрольована. Такі відключення дозволяють знизити навантаження на електромережі, яке виникає раптово, і дають можливість збалансувати роботу енергосистеми. Наголошую, це не віялові відключення, а аварійні. 

Нагадаємо, що віяловими відключеннями вважаються почергові або погрупові від'єднання споживачів від електромережі задля обмеження навантаження на енергосистему, що сприяє частотному розвантаженню енергосистеми.

Технічний директор «Вінницяобленерго» також закликав до ощадливого споживання електроенергії, особливо у періоди ранкового та вечірнього піка (06.00-11.00 та 13.00-17.00), що значно зменшує ризик перевантаження мереж і застосування обмежень до споживачів.

У «Вінницяобленерго» нам також повідомили, що вони в екстреному порядку розробляють на своєму сайті спеціальний розділ, що у ньому вінничани зможуть наперед дізнаватися про відключення. Розділ називається «Перелік аварійних відключень» (ТУТ). Однак наразі він порожній. 

У компанії-операторі електромереж не змогли надати інформацію, чи відключення стосуватимуться усіх мікрорайонів Вінниці, чи вдасться обмежитися лише кількома. Там також повідомили, що усі відключення будуть недовготривалими, до двох годин. 

Наразі відомо, що відключення торкнулися мікрорайону Замостя, Старого міста, Центру та району Київської. З низки населених пунктів області до редакції надійшли повідомлення про відсутність світла.

Скільки триватимуть подібні відключення у місті та області, наразі невідомо. 

Додамо, що для стабілізації роботи енергосистеми Диспетчерський центр НЕК «Укренерго» вимушено застосував графіки обмеження для промислових та інших категорій споживачів у всіх регіонах України.

 

 

Читайте також:

У «пироговці» більше не проводять МРТ досліджень. Чому так і які альтернативи мають вінничани?

Купити дрова на опалювальний сезон. Розповідаємо, як, де та за скільки це можна зробити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (79)
  • Анна Яковлєва

    Все одно пишуть дві години,в селі вчора відключили на п'ять, будемо надіятися,що подальше при відключенні все ж таки буде графік,чи хоча б дійсно так як пишуть на дві години
  • Галина Гончарук

    Шановні без капризів, після перемоги будем робити як потрібно і хочеться, все буде Україна!
  • Ольга Литинская

    Все витримаємо, ради миру!

    Tania Butovska reply Ольга Литинская

    Ольга Литинская Нажаль,,,

    Ольга Литинская reply Ольга Литинская

    Tania Butovska нажаль, ні в одній краіні такого блятства немає😡

    Tania Butovska reply Ольга Литинская

    Ольга Литинская Саме обідно що кожний стовб в Конче Заспі горить не говорячи за хати а ми ще за це все проплачуємо їх ніякі війни не змінять,,,
  • Вера Панчук

    Треба графік кожного дня відключення щоб люди знали часи . Де? Коли? І на скільки . Ціаілізація на дворі 21 століття.

keyboard_arrow_up