У Вінниці почали сортувати сміття: де це роблять найкраще і чи подобається вінничанам

У Вінниці почали сортувати сміття: де це роблять найкраще і чи подобається вінничанам
Щоб чисто було. Тиждень тому, першого червня у Вінниці стартував проект по розділенню сміття. Відтепер вінничани сортуватимуть сміття по двох баках: для сухих та вологих відходів. Куди везуть сміття потім, чи слідують вінничани новим правилам і чому це добре? Журналіст RIA побувала на смітниках біля вінницьких будинків

Молода дічина по вулиці Лялі Ратушної викидає сміття, навіть не дивлячись, чи до правильного баку воно летить. На запитання про те, чому так вчинила, відповідає просто: “Куди поцілила, туди й полетіло”. А от біля смітника по вулиці Стельмаха дідусь зі сміттєвим пакетом зупиняється, читає наліпки на баках, потім дістає зі сміттєвого пакету кілька пластикових пляшок з-під води та вкидає до “правильного” баку для сухих відходів.


З першого червня у Вінниці почали сортувати сміття. Мешканці будинків на Вишенці, Хмельницькому та Барському шосе, Поділлі та Електромережі першими звикають викидати сміття до окремих баків - для сухих та вологих відходів. За словами директора “Ековіна” Володимира Чорновола, до 20 червня жовті та коричневі сміттєві баки стоятимуть біля кожного будинку на Правобережній Вінниці. А до кінця осені вони з’являться у всьому місті.

Вінничани переважно схвалюють ініціативу міської влади сортувати сміття. Якщо для того, звісно, будуть створені необхідні умови. Але є й такі, які вбачають у цьому більше проблем для себе особисто - переживають, що на їхніх кухнях ... недостатньо місця для двох сміттєвих пакетів:

Відео дня

- Друзья, я предлагаю искать решение не в попытке запихнуть в хрущевку 10 ведер и пакетов, а в реализации простой идеи - дать заработать тем, кто принимает мусор. Идея в захламлении наших квартир, балконов, кухонь неживая, это бред! - написав на своїй сторінці вінничанин Ігор Чепугов.

Як це роблять німці

Сортування сміття - звична європейська практика. Вінничанка Ольга Пацар, яка побувала у Німеччині, каже, що перше, чому її вчили німці, у яких вона зупинилася - це сортувати сміття по різним бакам:

- Такої кількості сміттєвих баків, як у німців, немає в жодній іншій європейській країні, - каже дівчина. - Німці, у яких я працювала, одразу ж запитали, чи знаю я, якого кольору пакет призначений для кожного виду відходів. Минув тиждень, поки я звикла до цілої “райдуги” сміттєвих пакетів.

Оля розповідає, що у німців біля кожного приватного будинку є власні сміттєві баки. А у квартирах - від трьох до восьми пакетів для сміття. Жовтий - лише для алюмінієвих банок, пластикових упаковок, пакетів від молока чи соку. Блакитний контейнер - для паперу та картону. Контейнер для скла може бути білого, зеленого або коричневого кольору - в залежності від кольору склотари, яку туди викидають. При цьому склотара багаторазового використання викидається окремо. Коричневий бак - для органічних відходів. Недопалки, гума, предмети особистої гігієни та все, що не підлягає вторинній переробці викидається до окремого контейнеру з наліпкою “Решта сміття”.

- Німці маніакально дотримуються цих правил сортування сміття, вони дуже свідомі, - каже Оля. - Довго розповідали мені, що недопалки, наприклад, розкладаються біля п’яти років, а скляна пляшка, взагалі, мільйон років! До того ж, якщо сміття викинути не до того баку, сміттєвоз його просто не забиратиме! А потім господарі ще й штраф отримають.

Те, що у Вінниці теж починають сортувати сміття, Олі подобається. Каже, коли повернулася з Німеччини, не могла звикнути, що вінничани викидають все сміття разом.

- Це справа звички і власної організованості, - каже дівчина. - І хоча біля нашого будинку поставили поки що лише два контейнери - для вологих та сухих відходів, проте й це вже добре. Люди поступово звикнуть і, можливо, таких сміттєвих баків у нас з’явиться більше.

Вінничани готові розділяти та переробляти

Журналіст RIA вирішила поспостерігати за тим, як вінничани реагують на появу баків для роздільного збору сміття біля їхніх будинків. На вулиці Лялі Ратушної вже стоять два таких контейнери. Зазираємо до баків. Справді, в жовтому баці для сухих відходів - переважно скляні та пластикові пляшки, папір. В коричневому баці через прозорі сміттєві пакети вгадується відповідний вміст - рештки їжі.

До смітника підходить дівчина. У сміттєвому пакеті дзвенять пляшки. Дівчина викидає пакет до баку для вологих відходів, не звертаючи уваги на наліпки. Запитуємо, чому не вкинула тару до правильного баку.

- В мене немає часу дивитися, куди поцілила, туди й полетіло, - просто відповідає дівчина. - А яка різниця?

На вулиці Стельмаха сміття викидають свідомо. Дідусь зупиняється перед баками, читає надписи, потім дістає з пакету дві пластикові пляшки і викидає їх у жовтий контейнер для сухих відходів, а решту сміття - до коричневого баку.

- То ж добре зробили, - каже дідусь. - Мені нескладно викинути пляшки окремо.

Більшість вінничан, з якими вдалося поспілкуватися на Стельмаха, задоволені появою баків для роздільного збору сміття. Вінничанка Тетяна Довбуш каже, що поставила на кухні два пакети - один для паперу та скла, інший - для рештків їжі. Це зробила і її сусідка Олена. На запитання про те, чи викликає це незручності, відповідає:

- У нас однокімнатна квартира і маленька кухня, але не бачу проблеми в тому, щоб поставити ще один пакет для сміття. Ми ж не зберігаємо сміття по три дні, щодня виносимо. А зараз, в спеку, то й двічі на день.

Куди везуть сміття

А от вінничанин Денис Єремеєв обурюється, що сортоване сміття нібито забирає один сміттєвоз:

- На власні очі бачив, як все згрузили в одну машину, - каже Денис. - Навіщо тоді ми сортуємо?

До речі, про це запитували і більшість вінничан, з якими спілкувалася журналіст RIA. Директор “Ековіна” Володимир Чорновол пояснює це так:

- Одна машина забирала все сміття тільки у перший день, коли ми поставили перші роздільні баки, - каже пан Володимир. - Тоді ми ще тестували саму систему. Тепер одна машина забирає сміття виключно із жовтого, інша - з коричневого контейнеру.

Журналіст RIA дочекалася, поки до одного зі смітників на Стельмаха під’їхав сміттєвоз. Справді, працівники “Ековіну” забрали сміття лише з жовтих баків. А хвилин за 10 під’їхала інша машина, в яку забрали сміття з коричневого контейнеру.

- Далі веземо сміття на сміттєсортувальну станцію, - каже Володимир Чорновол. - Вологі відходи захоронюємо, а сухі - сортуємо на пластик, скло, папір. Відходи, які підлягають переробці, продаємо. Тому окрім екологічного аспекту, тут є ще є економічна вигода.

За словами пана Чорновола, продаж вторинної сировини дозволить утриматися від підвищення тарифів на вивезення сміття. Сьогодні за вивезення сміття вінничани сплачують 10 гривень 7 копійок з особи. А, враховуючи підвищення цін на пальне, мали б уже платити біля 15 гривень з особи.

Пан Володимир каже, що задоволений тим, як стартував проект. Особливо свідомо сортують сміття, каже, на Юності:

-  Не раз бачив, як люди починали сортувати сміття прямісінько біля смітника. Згодом влаштуємо акцію типу “Найчистіший (найсвідоміший) район Вінниці”. Ну, і найбільші сподівання у нас, звісно, на те, що зовсім скоро у Вінниці запрацює переробний завод - тоді проблема сміття буде вирішена повністю.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Дарья

    Я так розумію, думка кожного різниця одні за те, щоб сміття сортували інші проти. Цікаво, як все складеться, чи будуть вінничани сортувати сміття чи ця вся затія буде провальна.
  • Загурський Дмитро

    Можу додати що до всього звикаєш, і сміття буде потроху сортуватись, є питання до тих хто взагалі сміття залишає там де відпочивав, от таких штрафувати корисно було б!

    Обурюватись не потрібно, адже це для екології. Для 2 смітників немає місця?!  зате у всіх балкони завалені не потрібним хламом!!
  • Анонім

    Написано, что нельзя выкидывать на мусор батарейки, лампы, электронику, вопрос тогда куда всё это девать. В свое время много времени потратил, что бы найти хоть какие-то пункты приема батареек и ламп - в Виннице их практически нет, а если и есть - никто про них незнает. Если допустим я правильный, знаю какой это вред приносит экологии и постараюсь залезть в интернет и найти эти самые пункты, а что говорить о тех у кого каждая минута на счету - сомневаюсь, что они будут лазить по интернету и искать пункты приема использованных ламп и батареек и другого хлама. Если Ековин и говорит, что нельзя выкидывать то и то в обычную мусорку, то пускай он и позаботится проинформировать людей - куда можно это всё утилизировать

    Анонім reply Анонім

    батарейки та лампи у Вінниці можна здати у ТОВ УкрЕкогруп  на Тарногородського ,21 але за утилізацію ще треба заплатити ...

    Анонім reply Анонім

    Да, думаю, могут и маленькую урну для ртутных ламп и батареек поставить. Им не убудет.
  • Анонім

    Насправді сортування сміття єдиний спосіб вирішити проблеми звалищ, та "куди діти сміття".....спосіб вирішити проблему смітєвих полігонів.....ТАК....наш народ до цього непривчений.....і немає найменшого поняття у сортувані відходів та сміття....Але....Є вихід з положення і дієвий спосіб....Ввести штраф за порушення сортування, наприклад 500 гривень....та за невиконання умов сортування....десь так 3500 гривень....Через рік народ повністю освоїть сортування сміття...і проблема звалищ, смітєвих полігонів та Стадниці зникне....Для справки...у Німечині штраф за порушення сортування 700 евро, за кинутий недопалок 500 евро....у Сингапурі за кинутий недопалок чи фантик 500 доларів.....Все доволі просто ....і штрафи увести такі можна....Головне ЗАХОТІТИ....Та поставити ЦІЛЬ!!!!!

    Анонім reply Анонім

    Ты сядешь под мусоркои и проверять будешь, Многоточечник?

    Анонім reply Анонім

    А какой твой вариант, и выход из ситуации умник???

    Анонім reply Анонім

    Платить деньги за сортировку. Я в месяц плачу 40 грн эковину. На сухом мусоре эковин будет делать деньги. Так почему бы за сортировку мусора не снизить тариф на вывоз?

    Анонім reply Анонім

    Слушна ідея!!!!!!!!!!!!! Відкрити пункти прийому вторсировини як в "ссср"....приймати скло, склотару, пластик, пластикову тару, бумагу, та платити кошти....або за одиницю (пляшку), або за кілограм сировини.....Ідея дуже слушна!!!!!!!!! Але штрафи за порушення сортування всерівно потрібно вводити...що б проблема сміття зникла....хто хоче заробляти нехай несе вторсировину (скло, пластик, бумагу) у пункти прийому..... а хто нехоче заробляти таким чином нехай сортуе, розкидае сміття у два різні баки.....це нескладно....все просто!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Анонім reply Анонім

    Заканчивай с многоточием. Проверять и штрафовать ресурса не найдется столько. Это же возле каждой помойки пл человеку поставить нужно.

    Анонім reply Анонім

    я думаю если штрафанут нескольких человек на баснословною суму остальные задумаються....ето как с пянством за рульом....оно существует но ето не масовое явление... Конечно если пластик и полиетелен закупали бы по рублю (гривне) за килограм было бы вообще супер.....тогда за несколько лет весь мусор основную масу которого состаляет пластик пособирали бы.... А какой ты вариант посоветуеш критик?

    Анонім reply Анонім

    Льготы за сортировку. Или деньги за мусор. Или уровень жизни такой, чтоб люди о вечном задумывались. Все по пирамиде Маслоу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up