У центрі Вінниці почали розбирати дім. На його місці буде офісний центр

У центрі Вінниці почали розбирати дім. На його місці буде офісний центр
  • На Соборній,29 почали підготовку до зведення нового будинку. Його зведуть на місці старого готелю 19 сторіччя, якраз навпроти костелу капуцинів.
  • Чиновники не бачать сенсу відновлювати будівлю, вона в аварійному стані
  • Нову будівлю зведуть тут за три роки. Інвестор «Поділля Приват» вкладе у будівництво орієнтовно 18 мільйонів 525 тисяч гривень.

На початку цього року стало відомо, що в центрі Вінниці зросте черговий ТЦ. Крім торгових приміщень в ньому будуть й офіси, висота — три поверхи і мансардний поверх. Для цього знесуть колишній готель «Центральний», що зведений в 19 сторіччі.

У кінці жовтня почали підготовку до демонтажу будівлі. Її огородили парканом, а у самому будинку зараз працюють будівельники. За паспортом об’єкта дізналися, що замовником будівництва є товариство «Поділля Приват».

Відео дня

За даними системи YouControl підприємство засновано чотирма особами Андрієм Жуковим, Сергієм Капустою, Віталієм Пшенічним, Олександром Цихомським.

Сергій Капуста є відомим вінницьким підприємцем, який раніше відновив готель «Франція» та профінансував спорудження пам’ятника Симону Петлюрі.

Що відомо про готель «Центральний»?

Колишній готель був зведений в 1893 році. За дослідженнями істориків, власником був Іцек Гофштейн. У радянський час тут була прокуратура.

Попри свій вік будинок так і не став пам’яткою архітектури. Історик Олександр Федоришен казав, що у 90-х історичний готель фігурував як «нововиявлена пам’ятка, рекомендована до внесення в реєстр пам’яток архітектури місцевого значення», але цього не сталося.

А чому дім не можна зберегти?

Головний архітектор міста Олександр Рекута говорив, що нині будинок в аварійному стані, відновити його неможливо. До того ж, будинок не є пам’ятником архітектури, не представляє історичної цінності, а «новий офісний центр не буде сильно відрізнятися від інших будинків на головній вулиці Вінниці».

Слова архітектора підтвердили й фахівці:

«Відповідно до технічного звіту про стан будівельних конструкцій за № 245-16-ТЗ, Об‘єкт перебуває в аварійному стані» — йдеться в тексті угоди між інвестором та виконкомом міськради. Щоправда, текст технічного звіту нам не вдалося знайти у відкритому доступі.

Що відомо про новий торгово-офісний центр?

Вінницький бізнесмен Сергій Капуста казав, що у нового будинку буде цікавий фасад: старовина і скло, і будинок стане прикрасою центру Вінниці. На першому поверсі будуть торгові приміщення, на інших — офіси.

Як прокоментував головний архітектор Вінниці Олександр Рекута радіо «Місто над Бугом», за офісним центром буде підземний паркінг на 170 місць.

— На Соборній висота цього будинку буде три і мансардний поверхи. А вглиб, на суміжній території, висота буде до шести поверхів. Але з Соборної цього не буде видно, — казав Рекута.

Якраз за історичним будинком на Соборній, 29 є невелика територія з незавершеною прибудовою. Ймовірно, її також приєднають до нового офісного центру.

За інвестиційною угодою, яку інвестор «Поділля приват» уклав з виконкомом міськради, приватне підприємство зобов’язано безкоштовно передати в комунальну власність частину приміщень офісного центру. А саме — 310 квадратних метрів під розміщення музею та ще 150 «квадратів» — під виставки, експозиції тощо.

Крім того, інвестор, щоб збудувати тут ТЦ, викупив стару будівлю за 1 мільйон 25 тисяч гривень. А у саме будівництво має вкласти, орієнтовно, 17,5 мільйона гривень. Новий офісний центр тут з’явиться за три роки.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (97)
  • Юрий Бондарук

    В цьому готелі зупинялися, проїздом через Вінницю: Микола Гоголь Данило Нечай, Антон Турчанович, Я.Б. Солитерман, цадик Натан Штернгарц ученик знаменитого рабби Нахмана - основоположника брацлавского хасидизма і багато інших історичних людей. А Ви не знали? От тепер попробуйте зруйнувати ІСТОРИЧНУ ПАМ'ЯТКУ ВІННИЦЬКОГО ХАСИДИЗМУ!!!

    Вася reply Юрий Бондарук

    Нууу.

    Гоголь, Нечай, Шолом-Алейхем - это здорово.

    Я даже представляю выдающихся личностей, которые встают под забором (туалеты-то до сир пор на построили)... А что делать? Делать-то что?



    Но суть-то не в хасизме (я правильино написал слово?), а в памяти..

    Кто-то чтит хасизму, обожает его мощи - так предоставьте возможность иудеям взять и сохранить эти мощу.

    Я не верующий.. Но как-то вдуматься в подземелья Винницы - становится страшно интересно..

    И этот интерес (подземные ходи при Нечае, подземелья капуцинов, бункеры Гитлер-Сталина) хотят залить бетоном..

    Да не просто залить.. А залить и потом оставить, заморозить - денег не хватит.
  • Evgenia Minenko

    Читаючи коменти під постом, всі такі розумні за чужі гроші! Викупіть приміщення, яке в аварійному стані і побудуєте і дитячі садочки і фабрики що завгодно

    Вася reply Evgenia Minenko

    А дозволять викупити?
  • Katrusya Berezovska

    Вася reply Katrusya Berezovska

    Що ж ти, чоловіче, не акцентуєшь на тому, що під цім місцем можуть бути не тільки катакомби, але ж артефакти.

    Історію знищуують!
  • Yurij Osiyskiy

    Три года! Карл! Три года! В Китае за три года и те же деньги строят три квартала!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден Від читача 18:58 смс для Анечки 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up