Реконструкція №2. У ремонт «СКА» готові вкласти ще 46 мільйонів гривень

Реконструкція №2. У ремонт «СКА» готові вкласти ще 46 мільйонів гривень
  • З 2018-го триває реконструкція спорткомплексу на Янгеля, 48. На повне оновлення комплексу в бюджеті заклали 35 мільйонів гривень, з яких підрядник використав 23 мільйони.
  • Станом на зараз «СКА» готовий на 60%. Втім на завершення робіт запланували витратити ще понад 46 мільйонів гривень. Що ж мають робити?

З осені 2018 року спорткомплекс «СКА», що на Янгеля, 48, закритий на реконструкцію. Підряд отримала вінницька фірма «ТБС-ПРОФ», яка мала б виконати 860 видів робіт, серед яких — підсилення стін, нові комунікації, ремонт всіх зал та басейну в спорткомплексі. Кошторисна вартість реконструкції — 44,8 мільйона гривень, але підрядник погодився зробити реконструкцію за меншу суму — 35,1 мільйона гривень.

Під кінець літа минулого року, міські чиновники прозвітували, що вже чимало робіт виконано. І це дає можливість завершити реконструкцію вже у грудні 2019 року.

— Плануємо до кінця року перерізати (стрічку - авт.). У нас є таке правило, що на Святого Миколая (19 грудня - авт.), — говорила заступник мера Вінниці Галина Якубович Миколі Даневичу, який на той момент обіймав посаду заступника міністра спорту.

Відео дня

Утім, під кінець року термін здачі об’єкту відклали на 2020 рік. Та оголосили ще один тендер на реконструкцію «СКА», в який готові вкласти понад 46 мільйонів гривень додатково. Чому так?

Певні труднощі

На сесії міськради, 27 грудня, мер Вінниці Сергій Моргунов прозвітував за все, що було зроблено мерією у 2019 році. У звітові обмовився і про ситуацію зі спорткомплексом:

— У планах на 2020 рік завершити реконструкцію спорткомплексу «СКА» на Янгеля, 48. Виникли певні труднощі щодо конструктивних елементів, тому завершення цього проекту відтягується принаймні ще на півроку, не менше.

— Десь на 6-7 місяць (2020 року - авт.) буде завершено, — додала заступниця міського голови Галина Якубович.

З презентації мера Вінниці / vmr.gov.ua

Вже 2 січня департамент капітального будівництва публікує у ProZorro новий тендер для «СКА». Його ми надалі будемо називати реконструкція №2.

Тож, з якими «конструктивними елементами» виникли проблеми? Пояснення у тендерній документації відсутнє. Єдине, що вказано про предмет закупівлі — це те, що підрядник має виконати реконструкцію спорткомплексу, площею понад 3600 м². І завершити всі роботи до 1 липня 2020 року.

На реконструкцію №2 мерія готова виплатити 46 мільйонів 310 тисяч гривень. А скільки зроблено під час першої реконструкції?

Витратили 23 мільйони

Щоб зрозуміти, скільки витратили бюджетних коштів на першу реконструкцію «СКА», заходимо на посилання з попереднім тендером, де є інформація про першу реконструкцію за 35,1 мільйона.

Департамент капітального будівництва уклав одразу п’ять додаткових угод з генпідрядником робіт «ТБС-ПРОФ». У чотирьох з них місто домовлялося про зміну графік виплат підряднику, який поділили на три роки — 2018, 2019 і 2020.

А у п’ятій угоді, від 21 листопада 2019 року, мерія вирішила розірвати договір з вінницькою фірмою. І виходить з неї наступне: Замовник та Підрядник дійшли згоди припинити Договір підряду; Зобов’язання сторін припиняються; Замовником повністю проведені розрахунки за виконані роботи.

Так виглядав спорткомплекс улітку 2019 року

Чому розірвали угоду? Скільки роботи зробили будівельники та скільки отримали за це коштів? Щоб це дізнатися, надіслали інформаційний запит до міської ради. І от що нам відповіли:

«За виконані роботи на об’єкті по вулиці Академіка Янгеля, 48, з початку будівництва сплачено 23 мільйони 502 тисячі 652 гривні 12 копійок.

Стан готовності об’єкту на 9 січня 2020 року — 60%.

Причиною розірвання договору підряду з товариством «ТБС-ПРОФ» є додаткові роботи, які виникли в процесі реконструкції вказаного об'єкта і які не були раніше передбачені проектно-кошторисною документацією».

Претензій немає

Попри «розрив відносин» з підрядником, на території «СКА» продовжують працювати — удень, 15 січня, всередині будівлі було чутно звук роботи обладнання. Хоча, останній платіж генпідряднику за виконання робіт надійшов ще 23 жовтня 2019 року. І з того часу місто не фінансує роботи щодо «СКА».

— Вони залишили там охоронців, щоб не вкрали будівельні матеріали. Але, по факту, будівельні роботи не ведуться, — каже директор департаменту капбуду міськради Ігор Кравець.

«СКА», січень 2020 року.

Нині мерія шукає підрядника на виконання реконструкції №2 за 46 мільйонів гривень. У відповіді на наш запит у мерії написали, що треба буде зробити новому підряднику:

«Переможець процедури закупівлі має завершити усі невиконані, незавершені та додаткові будівельні роботи, які передбачені скоригованою проектно-кошторисною документацією. А саме: влаштування внутрішніх оздоблювальних робіт, підлог, дверних блоків, завершення монтажу систем вентиляції, опалення, холодного та гарячого водопостачання, каналізації, пожежоохоронної сигналізації, влаштування монтажу ліфта, підйомника, завершення утеплення фасаду та зовнішніх оздоблювальних робіт.

А також забезпечити влаштування зовнішніх інженерних мереж: теплотраси, водопроводу, каналізації, електронного кабелю, зовнішнього освітлення, і ще виконання благоустрою та озеленення території».

Допускаємо, що новий тендер отримає те ж саме товариство, яке виконувало цю роботу з осені 2018 року.

— Претензій до колишнього підрядника в нас немає. Роботу вони свою виконали, а угоду розірвали для коригування кошторису проекту реконструкції, який був складений за цінами 2018 року. Але, чи оберемо того ж підрядника? Цього стверджувати не буду — усе вирішує система ProZorro, — каже Кравець.

У теорії, головним критерієм для відбору переможця у ProZorro є ціна: якщо пропонуєте найменшу вартість робіт серед конкурентів, то отримуєте підряд. Не в останню чергу є й кваліфікація самого підприємства — якщо не маєте техніки чи досвіду для виконання робіт, то тендер не отримаєте.

При цьому доступ до нової закупівлі по «СКА» у ProZorro відкритий усім компаніям. У тому числі й товариству «ТБС-ПРОФ».

Що буде в комплексі

У спорткомплексі буде сучасний басейн, який зможе приймати до 300 відвідувачів на добу. Два гімнастичні зали, атлетичний та ігровий зали, які розраховані на 450 осіб на добу. Також передбачені й глядацькі балкони (балкон для глядачів басейну – 100 місць, балкон для глядачів ігрового залу - 150 місць). Про це зазначали у липні на сайті міськради.

А ще спорткомплекс буде адаптований для людей з інвалідністю та маломобільних груп. На вході в спортивний  комплекс пандус, на першому поверсі — вертикальний підіймач, в залі басейну — підіймач мобільний механічний. 

— Тут буде можливість займатись ігровими видами спорту: футбол, волейбол, гандбол, баскетбол. Будуть легкоатлетичні зали та басейн, де можна буде проводити змагання регіонального і загальнонаціонального рівнів, — говорив міський голова Сергій Моргунов.

Візуалізація муніципального проекту «СКА»

При тому, варто згадати, що декілька років тому «СКА» хотіли віддати полякам. Компанія Eurosolid там хотіла зробити новий басейн, солярій, SPA та інші водні розваги. Попередньо, інвестор погодився вкласти в оновлення комплексу своїх 150-200 мільйонів гривень.

Візуалізація польського проекту «СКА»

Previous Next

Але протягом наступних років спорткомплекс залишався без ремонтів. І стан будівлі з роками ставав тільки гіршим: пошарпані стіни, побиті вікна, розбита плитка басейну.

Previous Next

У 2017-му в мерії публічно заявили про завершення діалогу з інвестором. Владислав Скальський, який тоді був на посаді заступника міського голови, казав, що «довгий час намагалися знайти ту формулу, яка б врахувала інтереси інвестора, й інтереси громади. Але в результаті вирішили, що польський проект закрито».

Читайте також:

Фото: «20хв», vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Человек

    Там же недавно на корпус скорой помощи или какой-то больницы не нашли 50 миллионов , Неужели бассейн важнее???
  • Alex Kudryashov

    Все опять только поговорили друг с другом, высказали друг другу свое мнение и на этом все закончилось. В 2020 году закинут еще 46 лямов и перережут красную ленточку. Все финансовые сметы должны быть в онлайне, где каждый житель Винницы видит где завышены расценки на материалы, стоимость работ и куда ушли 10% незапланированных средств на строительство, которые всегда закладывают в смету (а это около 800 тыс грн).
  • Gibkova Irina

    А які існують механізми за використанням бюджетних коштів з боку громади?
  • Макс Профект

    Нас всіх важають за лохів, розводять, як тільки можна. ВМР завжди шукає інвесторів, які за найменшу ціну зроблять певний проект, а коли знайшли інвесторів і уклали договора, і розпочали реконструкцію певного об'єкта, то обов'язково виявиться, що не вистачає коштів на закінчення об'єкту. Потім ВМР виділяє додатково гроші на закінчення певного проекту. Таким чином ці хитрожопі чиновники і бізнесмени заробляють мільйони, і дуже велику різницю кладуть собі у кармани...!!! 🐲🐲🐲. Правильно Моргунов???  А на рахунок іноземних інвесторів, ви завжди будете їх відкидати, адже лохотрон з ними, не пройде...!!! 🐲🐲🐲. І така система відмивання коштів на різних проектах, коли чиновники крадуть мільйони собі у кармани, по всій Україні. Такий уже в нас зажерливий менталітет...!!! 🐲🐲🐲.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up