У Ладижині надзвичайна ситуація. Що зараз відбувається у місті?

У Ладижині надзвичайна ситуація. Що зараз відбувається у місті?
  • Через обстріли росіянами Ладижинської ТЕС, майже 20 тисяч людей залишилися без опалення. «Важких» пацієнтів Ладижинської лікарні довелося евакуювати до іншого населеного пункту, школи — не працюють. Що зараз відбувається у самому місті? Чи є паніка?

«У Ладижині надзвичайна ситуація воєнного характеру», — про це повідомив очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов. Таке рішення ввечері 28 листопада прийняла обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Як стало відомо, після ракетного обстрілу Ладижинської ТЕС виникла аварія у мережах теплопостачання міста. Вжитих місцевою владою заходів виявилося недостатньо, тому 18 тисяч мешканців залишилися без опалення.

Евакуація хворих

Пізніше Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що через відсутність тепла, повноцінно не може функціонувати Ладижинська міська лікарня. Керівництво медзакладу прийняло рішення транспортувати «важких» пацієнтів до Гайсинської ЦРЛ, що знаходиться за 20 кілометрів. 

Відео дня

Медичний директор лікарні Юрій Косенко, розповів нашому журналісту, що у медзакладі перебували лише двоє «важких» пацієнтів. Обидва підключені до апаратів підтримки життєдіяльності організму. Саме їх перевезли до Гайсинської лікарні. Усіх інших, за словами медичного директора, відправили на амбулаторне лікування та доліковування у сімейних лікарів. 

— Маршрут пацієнта змінено, тому надалі екстрена медична допомога везтиме «важких» пацієнтів одразу на Гайсин, — пояснює Юрій Косенко. — «Швидка» допомога продовжує працювати в штатному режимі, амбулаторне приймання у громаді проводиться. 

За словами медичного директора, останню добу лікарня працює на потужностях генераторів, але, каже він, проблема з електрикою для них незабаром має розв’язатися. Проблем з водопостачанням та водовідведенням вони не мають. А ось питання з теплом залишається найбільш «болючим». Перебої з централізованим опаленням почалися після останніх ракетних обстрілів росіян. Коли вдасться розв'язати цю проблему, наразі незрозуміло. 

— Паніки ані серед пацієнтів, ні серед медперсоналу немає. Ми продовжуємо працювати, — говорить Юрій Косенко. 

Залежність міста від ТЕС

Про відсутність паніки у місті розповів нам й депутат Ладижинської міської ради Андрій Скакодуб. Він говорить, що містяни з розумінням поставилися до відсутності тепла. Велика кількість жителів громади гріються електричними приладами обігріву. 

— Наше місто у плані теплозабезпечення на 100% залежало від Ладижинської ТЕС. Коли роботу підприємства порушили жовтневі та листопадові атаки, ТЕС зупинилася і люди залишилися без опалення, — говорить депутат міської ради. — Цікаво ще й те, що десятки років ми порівняно з іншими громадами області мали величезний бюджет. Ладижин — це 22% економіки області, наш бюджет не дотаційний. Тобто ми мали можливість вкладати гроші в модернізацію міста, створювати альтернативні системи теплозабезпечення. Та стратегія міста цього не передбачала. Тепер, на мою думку, ми поглинаємо наслідки такої недосконалої стратегії. 

За словами Андрія Скакодуба, тепло цього опалювального сезону у місті було лише впродовж кількох тижнів. Після останнього обстрілу воно повністю зникло. Газ та вода, каже міський депутат, у Ладижині є. Передбачена навіть система альтернативних водних колонок, закуплені генератори, відкриті так звані «Пункти Незламності».

Створять окрему котельну

Виконувач обов’язків міського голови Ладижина Олександр Коломієць повідомив, що вони готують альтернативні джерела опалення. За його словами, відповідні служби роблять усе можливе для забезпечення громади теплом.

«У місті діють “Пункти Незламності”, де можна обігрітися та зарядити гаджети. Вже придбана, завезена та встановлена частина відповідного обладнання, решта — на стадії придбання», — каже в. о. міського голови.

До Ладижина 29 листопада приїхав очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов. Під час свого перебування у місті він повідомив, що через чисельні обстріли, ТЕС довелося зупинити. Альтернативних джерел опалення у місті немає. 

«Ми приїхали, щоб розібратися з тим, які існують технічні можливості для відновлення опалення. Наразі тут працюють інженери з різних підприємств. Ми будемо намагатися якнайшвидше ліквідувати питання відсутності тепла, адже вже наступного тижня температура буде понижуватися», — сказав Сергій Борзов.

Наразі створено надзвичайний штаб з ліквідації наслідків аварії. У ньому займаються оперативним пошуком необхідного обладнання для запуску у місті котельні. Вона працюватиме від двох джерел опалення. Допоки її не запустять, в Ладижині облаштовуватимуть додаткові пункти обігріву, зокрема, у центрі міста встановлять великі намети, які будуть опалюватися. 

Енергетики працюють цілодобово

В енергетичній компанії «ДТЕК» також прокоментували ситуацію. 

«Наші енергетики цілодобово працюють над відновленням повноцінної діяльності ТЕС», — пишуть в ДТЕК. Також у компанії додали, що до відновлення потужностей залучили фахівців з інших філій компанії.  

Нагадаємо, що вперше росіяни обстріляли Ладижинську ТЕС 10 жовтня, коли й розпочався їхній енергетичний терор. Того дня ворожі безпілотники поцілили в кілька об’єктів інфраструктури, енергетикам довелося тимчасово відключили енергоблоки. Через атаку росіян постраждали шестеро людей, загиблих не було. 

Читайте також:

Як курсує транспорт, де немає світла та води у Вінниці 29 листопада

У Вінниці створили онлайн-мапу пунктів обігріву

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Sandra Walton

    🇺🇦 ми з Україною
    запит на фінансову підтримку за п'ять хвилин
    Тільки для Українських громадян та біженців з України, щоб почати зараз. перейдіть тут --> https://s.uappl.pl/62reco972

    Підтримуйте народ України 🇺🇦 — це проект, який безпосередньо з’єднує донорів  з окремими громадянами України або  біженці з України, які подають заявку на матеріальну допомогу.

  • Сергій Сентемон

    Насправді нікого альтернативні джерела тепла у нас не цікавили.Вже більше, ніж 10 років мною розроблені і випускаються теплоємкі печі на твердому паливі, якими можна забезпечити всіх бажаючих.Печі монтуються всього за годину.Правда,в багатоквартирних житлових будинках їх ставити заборонено,але у нас багато приватного сектору...Таких печей міг би випускати при відповідній підтримці кілька тисяч,а то і десятків тисяч в рік.Але...Але це не цікавить тих,хто не бачить в цьому особистої вигоди... Звертався до місцевих органів з своєю пропозицією,до Кабміну,але...
  • Ира Воловоденко

    😢
  • Лариса Підкалюк

    😢

keyboard_arrow_up