«У кого є фотознімки Ковальова?» Зробив тисячу світлин вінничан у зоні Чорнобиля

«У кого є фотознімки Ковальова?» Зробив тисячу світлин вінничан у зоні Чорнобиля
Один із знімків Віктора Ковальова: вінничани на будівництві дороги, по якій доставляли бетон для укриття зруйнованого реактора
  • У ці поминальні дні згадаймо Віктора Ковальова – він залишив нам 28 фотоплівок зі знімками вінничан - ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції
  • Полковник запасу Ковальов у ті тривожні дні виконував роботу хіміка-дозиметриста
  • Його завжди і скрізь бачили з дозиметром і фотоапаратом
  • Хто зберіг фотоплівки зі знімками вінничан? Хто ще їх має?

-Насправді фотоплівок було більше, - розповів журналісту «20 хвилин/RIA» Валерій Проценко. – Можливо, вони ще в когось залишилися. Якщо так, я б просив повідомити про це. Ми б роздрукували, виготовили фотографії, перевели їх у електронний режим. У мене збереглося 28 фотоплівок. На кожній – по 36 кадрів. Загалом виходить понад тисячу знімків. Але я точно знаю, що це ще не всі фотографії Віктора Ковальова, зроблені ним у Чорнобилі.

Валерій Проценко колишній головний інженер тресту «Вінницяшляхбуд». У 1986-1987 роках брав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Вахтовим методом у Чорнобилі працювали 300 людей з їхнього колективу. Нині Проценко очолює громадську організацію «Інваліди Чорнобиля».

Відео дня

Світлини у двох варіантах – паперовому й електронному

-Віктор Ковальов  був кадровим військовим, - розповідає Валерій Проценко. – За фахом хімік. Службу закінчив у званні полковника. Після звільнення у запас працював у нашому тресті «Вінницяшляхбуд» у відділі кадрів. Він одним з перших виїхав у Чорнобиль. Такі відповідальні люди, як полковник Ковальов, ризикуючи здоров’ям, а інколи і життям, рятували інших від поширення чорнобильської біди.

Пан Валерій показує збережені фотографії. На жаль, не всі вони доброї якості.

-Хіба у ті хвилини думалося про знімки, - говорить він. – Фотографував Ковальов, як кажуть, між іншим: натиснув на кнопку – і забув. Треба було виконувати головну роботу. До того ж, він не був професійним фотографом. Такими камерами,  як нині, звісно, все було б зроблено набагато краще. Тому не дивуйтеся, що і якість не та, і сюжети подекуди невдалі. Зате обличчя упізнавані. Переважна більшість на фото  – працівники тресту «Вінницяшляхбуд».

Частину знімків Валерій Проценко уже перевів у цифровий формат.

Блок знімків – з блоку атомної

Валерій Проценко поділився думками про те, що хотів би видати альбом зі світлинами Віктора Ковальова. Якщо вдасться знайти спонсорів, то здійснить задумане.

-Альбом був би гарним спогадом про нашого колегу, - розповідає Валерій Проценко. – На жаль, Ковальова уже нема з нами.

Одночасно Проценко цікавиться у знайомих, чи не зберігає ще хтось фотографії  Віктора Ковальова, зроблені під час ліквідації аварії на атомній станції.

-Мені добре відомо про два блоки фотографій, - розповідає пан Валерій. – Один з них стосувався роботи на будівництві дороги Зелений Мис-Чорнобиль. Дорога потрібна була для того, щоб доставляти по ній бетон для будівництва накриття над четвертим реактором станції. Над тим реактором, де стався вибух. Будувати її доводилося у непростих умовах. Але то тема іншої розмови. Я про те, що полковник Ковальов зробив з цього об’єкту цілий блок знімків.

На ще одній серії фотографій зафіксована робота ліквідаторів безпосередньо біля третього і четвертого блоків станції.

-Ми знімали старий асфальт на території, вивозили його для захоронення у могильнику, натомість стелили нове покриття, - згадує Валерій Проценко. – Саме там нам дісталося найбільше. Це те місце, де дозиметри фіксували найвищий радіаційний фон.

За словами співрозмовника,  фонило звідусіль. Зокрема, й з підземних люків. Звідти йшов посилений радіаційний фон. Під час гасіння пожежі на реактор з повітря вилили тонни води. Вона зібралася в підземних люках. Частину з них залили бетоном. Потім воду відкачували пожежники. Перед тим люки треба було відкрити, у бетоні пробурювали місця доступу для шлангів…

Деякі з цих робіт можна побачити на знімках Віктора Ковальова.

-Згадуємо свого колегу щирими словами, - говорить Валерій Проценко. – Даниною пам’яті стане альбом з його фотографіями. Сподіваюся, знайдуться ті, хто захоче і зможе підтримати  таке видання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Шановний автор, Віктор Скрипник, прошу уточнити викладену Вами інформацію, Проценко Валерій Якович був на ліквідації восени 1987 року, але чомусь всюди хоче показати що був у 1986 році. Це брехлива інформація.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up