У багатоповерхівці на Литвиненка зробили LED-освітлення. Чи є економія?

У багатоповерхівці на Литвиненка зробили LED-освітлення. Чи є економія?
Старший по будинку Іван Капля каже, що таки лампи встановили у кожному під’їзді дев’ятиповерхівки. Завдяки датчикам руху, LED-індикатори вмикаються, коли хтось проходить та реагує на звук.

З постійним збільшенням тарифів на комуналку питання економії актуально як ніколи. Щоб заощадити на світлі, мешканці будинку по вулиці Марії Литвиненко-Вельгемут, 44 вирішили встановити сучасні LED-індикатори. І такі лампи встановили у кожному під’їзді дев’яти поверхового будинку.

 

- Раніше, за одну ніч, освітлення у одному під’їзді “з’їдало” 30-40 кіловатів, - каже старший по будинку Іван Капля. - А тепер лише 5-6 кіловат. При цьому немає “мерехтіння” та світло більш яскраве.

Мешканка будинку, яку звати Світлана, підтвердила слова старшого по будинку.

- Підрахувавши витрати електроенергії після встановлення світлодіодних світильників, - каже жінка, - ми були приємно здивовані. Витрати електроенергії знизилися у рази. Плюс гарантійний термін експлуатації обладнання – до 5 років, що не може не радувати.

Відео дня

“Сонячно” у під'їздах

У дев’ятиповерховому будинку дуже просторі сходові площадки. І раніше, щоб освітити цю місцину треба було 2-3 лампи на 60-100 вват. Зараз достатньо двох світодіодних лампочок потужністю п’ять вват, щоб було денне світло і на сходах, і на площадці та біля ліфту.

Старший по будинку казав, що скоро ці "вимикачі" замінять на таймери. Можна буде вказати час, коли напруга буде включатися, а коли - виключатися, щоб ще більше зекономити

- Їх потужність до 140 люменів на ват, - каже старший по будинку. - Зазвичай, чим більша ця цифра, тим потужніше світить. У звичайної лампочки на 60 вват такий показник в десять раз менший - лише 14 люменів на один ват.

А чи є взагалі економія? Журналісти "20хвилин" порівняли три види ламп - "лампа Ілліча", люмінісцентна та світодіодна лампа. Яка ж з них найдешевша в споживанні енергії за 10 років?

А у день, щоб лампи не горіли стоять фото-датчики. Вони вловлюють природне світло та вимикають світильник. А на вході у кожний під’їзд дев’ятиповерхівки є датчик руху.

Так виглядає LED-індикатор у під'їзді будинку на Литвененка, 44

- Світ включається за пару секунд до того, як людина вийде або зайде у під’їзд, - каже Іван Капля. - Ось, бачте, сенсор включає світильник коли ми навіть говоримо.

Ще вражає термін експлуатації - 50 тисяч годин. Тобто, один світильник буде працювати мінімум 5-7 років.

Але LED-лампи - це не єдине досягнення мешканців будинку на Литвиненка, 44.

Дев’ятиповерхівка майже вся обшита

Будинок виділяється серед сірих домів своїм бежевим кольором та тепловою ізоляцією. Минулого літа мешканці трьох під’їздів вирішили утеплити власні житла. І щоб це зробити - скористувалися міською програмою 70 на 30, де вони заплатили меншу суму - півмільйона гривень.Це один із обшитих під'їздів будинку на Литвененка, 44. До кінця року мешканці будинку збираються закінчити утеплення всієї багатоповерхівк

- У нас це проходило так, - розповідає старший по будинку Іван Капля. - Коли назбирається сума в кількох сусідніх квартирах, то починали утеплятися. Так, поступово “обшивали” зовнішні стіни багатоповерхівки. До кінця 2015 року вдалося ізолювати дві третини стін будинку. А до кінця цього року закінчать утеплення усіх 180 квартир ззовні.

Їх приклад стали наслідувати і мешканці найближчих домів. На одному з них якраз трудилися “альпіністи”, які закріпляли пінопласт до стіни будинку.

- Те що вони пропустили два поверхи на стіні - це не гарно, - каже старший по будинку. - Це може зруйнувати не тільки саму ізоляцію та ніякого тепла узимку їм не буде.

68-річний старший по будинку має багато планів як модернізувати будинок.

- Ще треба утеплити самі під’їзди, встановити нові віконні блоки та LED-освітлення ще й у підвалах. А також зайнятися благоустроєм подвір’я, бо з цим проблем вистачає. - каже він.

“У мене LED-лампи вже три роки. Поки що не замінив жодної”

Анатолій Стафійчук (43), інженер зв’язку в “Укртелекомі”

- Про світодіодні лампи вже багато сказано та написано. Вони економічні, екологічно безпечні, і світять без “мерехтіння”. У порівннянні з чотирьохгривневою “лампочкою Ілліча” вони програють лише в ціні. І це єдиний мінус, який я побачив за роки використання. Я придбав за 100 гривень кожну з лампочок у будинку і їх стоїть близько 10-15 штук. За три роки я ще жодної не міняв, бо строк експлуатації - мінімум 3-5 років! І навідміну від люмінісцентних ламп, LED-індикатори не виділяють шкідливе ультрафіолетове випромінювання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    То "вват", то "ват" ! Де грамотність, пане?
  • Анонім

    І навідміну від люмінісцентних ламп, LED-індикатори не виділяють шкідливе ультрафіолетове випромінювання.

    Ссылка на источник: http://vn.20minut.ua/Podii/u-bagatopoverhivtsi-na-litvinenka-zrobili-led-osvitlennya-chi-e-ekonom-10499981.html



    Взагалі-то світло білого кольору в світлодіоді отримується з ультрафіолетового...

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up