«Цуценя в акваріумі». Як вінничани відстоюють долю собак

«Цуценя в акваріумі». Як вінничани відстоюють долю собак

 Інтернетом поширилось фото з маленьким цуценям у крихітному контейнері прямо посеред зоомагазину. Раніше у цих самих крамницях вже були схожі історії – у вітринах помічали кошенят без води і на сонці, собак у лютий холод прямо у вікні. Аби історія не повторилась знову, вінничани вирішили діяти.

– Мені надіслали це фото з зоомагазину аби я зробила пост у Фейсбук та розповіла про цуценя небайдужим. Дівчина, яка зробила фото, не є конфліктною людиною, але вона розуміла, що це неправильно, тому сфотографувала і надіслала мені, щоб я поширила. Так фото вийшло в маси. – розповідає Вікторія.

 На фото крихітне цуценя сидить у маленькому контейнері без води та їжі у власних фекаліях. Контейнер стоїть прямо посеред зоо магазину.

Відео дня

 Спільнота зоозахисників Вінниці та просто небайдужі люди вирішили зібратися та разом допомогти тварині.

 – Ми дійсно вирішили викупити цуценя і знайти йому хороших господарів. Але потім зрозуміли, що справжню проблему це не вирішить, адже вони просто поставлять іншого собаку на його місце. – говорить Катерина Осінська. – Було прийнято рішення зібратись усім разом, покликати журналістів та виявити наявність цуценяти у магазині. Якщо він там буде – викличемо поліцію.

Не один магазин

 У п’ятницю, 13 грудня, ціла команда небайдужих вінничан прибула у зоомагазин на Зодчих 12, що на Поділлі. Але цуценяти у контейнері там не було.

 – Попереднього вечора усіма вінницькими спільнотами поширилась ця інформація, тому не дивно, що його не стало, –  кажуть активісти

З'ясувалося, що власники володіють ще двома крамниця, окрім цієї, та є ветеринарами. Також мають власний розплідник.

Зоозахисники розповіли, що у травні цього року сусіди ветеринарів, власників зоомагазинів поскаржились до поліції на рахунок жахливого стану розплідника та усієї приватної території підприємців. За словами зооактивістів, з ділянки будинку розплідника був зроблений справжній могильник. Останки собак не утилізувались належним чином,  мертві тіла були зафіксовані на смітнику недалеко від дому, а деякі трупи лежали у вольєрах поруч з живими собаками. Громадяни написали заяву у поліцію. Проте щоб мати доступ до території, довести неналежне ставлення власників до тварин і перевірити документи та дозволи на розведення та утримування розплідника, потрібна була постанова суду. Результати засідання досі невідомі.

Активісти вирішили перевірити інші магазини.

Два цуцика у вітрині

 Цуценят навіть не потрібно було шукати – вони вдвох, замерзлі і без води у мисочці лежали і тулились один до іншого за адресою Келецька 132а, магазин «Зоомрія». Доки журналісти фіксували це на камери, юристи викликали поліцію.

 Десь за 5-10 хвилин над головами цуценят увімкнули лампу.

–Якщо хтось з цуценят встане на повний зріст, то легко може обпектись. – коментує Катерина.- Продавець магазину запевняє, що у лампі всього 60 ватт, але тоді вона зовсім не гріє цуценят і у ній немає сенсу.

 Згодом активістам дозволили відкрити «акваріум», де тримали цуценят. Там була нормальна температура, проте собаки продовжувати дриготіти.

 – Ми прийняли заяву, буде проведена перевірка на наявність фактів правопорушення. Зараз інформації ніякої, на жаль, надати не можемо. З подачею заяви, усі моменти будуть переглянуті і зважені, також враховуватимуться попередні скарги та заяви, написані на власників крамниці, – каже  старший лейтенант поліції Віктор Покрищук, що приїхав на виклик.

«У нас все нормально»

 Продавець магазину Віктор обрав для себе тактику мовчанки та споглядання акваріуму з рибками в очікуванні власників крамниці Ігора та Олени  Маковій. Місцевий ветеринар Діана, у свою чергу, намагалась запевнити усіх присутніх у хороших діях Маковія :

 – У нас все нормально, лампочки у цуценят завжди ввімкнуті. Ви не знаєте норм – їм не потрібно багато їсти. Трусяться вони не від холоду, це порода така.

 За її словами, цуценята у вітрині вже 4 день, а вночі власники забирають їх додому. У ветпаспортах цуценят є інформація, що вони народились наприкінці серпня і у них є всі щеплення по віку.

Кошеня у подарунок

 На вітрині крамниці вказано, що при купівлі товару на 500 та тисячу гривень, ви отримаєте у подарунок британське короткошерстне кошеня.

Ми запитали про це їх ветеринара :

 – Буває таке, що дівчатка приносять безхатніх кошенят, ми їх виліковуємо та за допомогою акції прилаштовуємо у новий дім, – відповіла вона. 

Зоо захисники зробили наголос, що на оголошенні вказана порода котів для акції.

 – Колись таке було, зараз немає. Буває таке, що кошенят у власників народиться багато- їх ж потрібно подіти кудись. От і створювались подібні акції. У нас лише кошенята власників, чужих ми не беремо, – каже Діана.

«Я вашу думку почув»

Ігор Маковій, власник крамниці :

 – У мене є всі документи, вони у податковій. Якщо вам не подобаються умови, у мене в крамниці – подивіться на умови в притулку. Те, що у мене породисті собаки – значення не має. Там є пляшечка, яка гріє увесь периметр. Усі тварини мають знайти своїх власників – я їх продаю. Пробував робити це в інтернеті. Я вашу думку почув, значить не будемо так продавати.

«Такі дії неприпустимі»

 Анастасія Одноралець, юрист:

 – По даному випадку було викликано патрульну поліцію за місцем здійснення господарської діяльності даного суб’єкта , було надано пояснення по факту грубого порушення поводження з тваринами, при чому не однократного, беручи до уваги вулицю Зодчих та Келецьку. Також було написано заяву про проведення перевірки, чи в належних умовах утримуються тварини. Також буде написана заява в Держпродспоживслужбу на предмет перевірки даного суб’єкта господарювання на наявність санітарних умов, наявність ліцензій, дозволів, як того вимагає законодавство. Також ми спільно з зоо захисниками напишемо заяву до Вінницької міської ради. Даний власник ніяк не візьме до уваги усю серйозність його дій, вони неприпустимі. Ми напишемо заяву аби ця ситуація не вийшла поза межі міста і нашому міському голові не було соромно за таких громадян, як Ігор та Олена Маковій.

Автор: Катерина Лапшина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Татьяна Литвинчук

    А,да еще забыла написать,если берут на сумму 1000 гривен,то продавец в подарок,правда у него с головой не все в порядке,но зато в подарок!Дареному коню в зубы не смотрят!!!
  • Татьяна Литвинчук

    Правильно если вы не займетесь этой темой,то это будет продолжаться!Доведите это дело до конца.Вызовите полицию составьте акт о жестоком обращении с животными,подключите волонтеров они знают,что делать в такой ситуации!Мы же не в каменном веке звери в клетках!Действуйте!!!
  • Тамара Тишковская

    На Келецькій вже БАГАТО  РОКІВ так знущаються над тваринами. На сонці, без води собачки страждають у вітрині. Пора діяти !
  • Джек

    дебильная авторизация ... статья мимо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up