— Ви уявіть, що стоїть така велика сковорідка. При вас готують фарш, який повар кидає у вогонь, потім розбиває і туди ж відправляє яйце, воно все смажиться… І це шоу, — розповідає організатор та засновник Vinnytsia Food Weekend Влад Сівак про те, що незабаром відбуватиметься в Центральному парку.
Vinnytsia Food Weekend переноситься на 7-8 жовтня. Програма не змінюється
На прес-конференції в “Артинові” організатори фестивалю детальніше розповіли про захід. Як сказали, цікаві будуть навіть хот-доги: чорна булка, чорна сосиска, а зверху соус песто. Усього 60 точок, де можна буде спробувати страви восьми культур світу. Приміром, з іспанської кухні — тако, які у Вінниці, за словами організатора роблять тільки в одному закладі. А також арабський фалафель, грузинські хачапурі та багато іншої смакоти плюс вегетеріанська кухня.
Як каже Влад, якість — найкраща реклама і наводить приклад:
— Я страшенно хотів бачити київських хлопців, які роблять хот-доги. Вони геніальні. Ми до них телефонували за півтора місяця до фестивалю і запрошували приїхати. І один з них мені відповів у слухавці, що це все чудово, але приїхати не зможуть. Запитую чому. Він: “В мене просто булочки будуть не такі хрумкі”. Я пропонував йому гарні умови зберігання продуктів, оплатити тут житло, дорогу, безкоштовну участь у фестивалі аби тільки приїхали. А він мені відповідає: “Мій продукт — це моя найкраща реклама і ми поки взагалі не виїжджаємо з Києва”.
Інший учасник з Києва — "Мангал" налічує 80 людей персоналу. Київляни обслуговують Європу, їздять туди на фестивалі вуличної їжі. В райдері євпропейської зірки є навіть пункт, щоб шеф-повар цієї україснької точки вуличної їжі був присутній, коли зірка відправляється в тур.
За словами Влада, в Києві фестивальний туризм дуже розвинутий. І там кожні вихідні може бути по декілька фестивалів вуличної їжі. Люди звикають до київських учасників тому, що бачать одні й ті самі обличчя. Адже фуд-ринок він не такий великий як нам здається. Він обмежений і всі один одного знають. Тому відкривають нові локації як от Vinnytsіa Food Weekend, щоб містяни могли спробувати продукт, а кухарі — подивитися на вінницького клієнта.
Про фестиваль (програма, час, локації) можна також почитати в матеріалі: З’їсти мідії і запити вином — що готує Vinnytsia Food Weekend
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Навіщо кидати у вогонь? Не простіше на пательню?