Церкві не передали парк «Хімік». І що тепер там буде?

Церкві не передали парк «Хімік». І що тепер там буде?
  • Колись затишний парк на Замості давно захаращений. Одні хотіли відродити паркову зону, інші - побудувати на цій території церкву
  • Міськрада мала виділити землю під забудову релігійній громаді Київського патріархату. Але на сесії, 23 лютого, депутати зняли це питання
  • Яка подальша доля єдиного парку у мікрорайоні — залежить від вінничан

На минулому тижні ми розписували про становище парку «Хімік»: захаращеною та засміченої паркової зони у Замості. Привідом стало те, що депутати хотіли передати частину (22 сотки - авт.) парку під забудову релігійній громаді. Там мав бути храм Української православної церкви Київського Патріархату.

Але вже на самій сесії, 23 лютого, питання вирішили зняти з голосування. Депутатка Антоніна Іващук запропонувала питання «Хіміку» відправити «на доопрацювання». Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що вирішити долю «Хіміку» потрібно разом з громадою: проводити круглі столи, обговорення та конкурси на визначення проекту розвитку парку.

За відродження «Хіміку»

У коментарі «20хвилин» блогер та громадський активіст Віктор Перлов висловлював думку, що вінничани мають самі вирішити, що робити з парком.

Відео дня

— Хімік» сьогодні — це і дитячий майданчик, і бігова доріжка, і місце для прогулянок та громадської активності. Єдине місце на всю Лівобережну частину Вінниці, — казав Перлов. — Сподіваюсь, після Сабарова, паркану навколо парку, Дерева Свободи керівництву міста вистачить мудрості відмовитись від прийняття рішень «через коліно» і розпочнеться діалог громади та влади. Тільки так Вінниця зможе отримувати якісні справедливі рішення з цілковитою підтримкою громади.

Такий діалог влади з громадою незабаром може статися. У спільноті «Дизайн міського середовища» громадська активістка Таїса Гайда написала, що подала місцеву ініціативу до мерії.

За цією  ініціативою чиновники мають зробити:

  • Розробити проект рішення «Про створення парку культури та відпочинку «Хімік»
  • Створити детальний план території без церкви, оформити державний акт на ділянку та включити «Хімік» до переліку парків Вінниці
  • «Вінницязеленбуду» здійснити організаційно-правові заходи щодо благоустрою та озеленення парку
  • Департамент фінансів зобов’язати вирішити питання фінансування заходів.

Під місцевою ініціативою про парк «Хімік» підписалися очільники семи вінницьких громадських організацій.

За положенням «Про місцеві ініціативи» це мають винести на найближчу сесію міськради, що відбудеться 30 березня.

У 10 разів більше церков, ніж парків

Під час опитування, яке журналісти проводили на минулому тижні, мешканці Замостя казали, що «Хімік» потрібен як парк, а не як околиця православного храму.  Та говорили, що у Вінниці й так багато церков.

Читайте також: Парк «Хімік» має бути з церквою чи без? Що на це кажуть жителі Замостя

Те, що церков більше, ніж три — ні для кого не секрет. Чому три? Бо саме стільки у Вінниці є офіційних парків, за словами головного архітектора міста Олександра Рекути.

— Це парк імені Горького, парк Дружби народів та історичний парк на П’ятничанах, - казав Рекута. - І хоча навколо Вінниці є багато лісу, галявин, з яких можна було б створити парки, вони всі є державній власності.

Отже, скільки у Вінниці церков? Для підрахунку скористувалися відкритими даними у мережі. І для аналізу брали тільки православні церкви Київського та Московського патріархату. Оскільки на громадських обговореннях у 2016 році говорили про зведення православної церкви у «Хіміку» однієї з цих конфесій.

Нагадаємо, що протягом кількох місяців чотири команди урбаністів робитимуть «Коцюбинського 2.0»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сепар Торонтуй

    Будет помойка. Пока власть не поменяете.
  • Виктор Гаврилюк

    Який парк там не зроблять, місцеві хлопці його розібють. Недалеко на Стрілецькій від церкви до Варшави теж є парк, вечною там були лавочки, осіню їх не стало, поламали і смітники зникли.
  • Порошок

    Если у Моргунова есть яйца, то пусть восстановят парк. С нормальной детской площадкой. Для отдыха людей. Обэтом можно почитать сдесь varlamov.ru/1371530.html
  • Олексій

    Краще закинутий парк, чим огороджена мізкопромивалка. Якщо ВМР не зможе, люди лавочки самі там зроблять. Головне, щоб був зелений затишок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up