«Це не стихія винна…» У Тульчині знищено майстерню і 100 картин художника Довганя

«Це не стихія винна…» У Тульчині знищено майстерню і 100 картин  художника Довганя
Сто картин талановитого майстра пензля знищено через чиїсь непродумані дії
  • Сто полотен залило водою і намулом у майстерні заслуженого художника України з Тульчина Михайла Довганя
  • Моральну підтримку майстру висловили майстри пензля з Прибалтики, Угорщини, Португалії, України
  • Чому митець позиватиметься до суду на сільського голову?

Гнітюче враження справляє приміщення, в якому знаходиться майстерня і виставковий зал заслуженого художника України Михайла Довганя. Щоб переконатися в цьому, досить переглянути фотознімки, на яких засвідчено результат стихії.

Втім, на думку художника, не стихія винна в тому, що сталося.

-Якби сільська рада не знищила захисний вал, цього б не сталося, - розповів журналісту Михайло Довгань. – Раніше ж  такого не було. Дощові води, що стікали згори, зупиняв насип. Потік також потрапляв у трубу в траншеї. Вал розгорнули, траншею засипали – і маємо результат.

Відео дня

Виставкова зала у… млині

Майстерня художника знаходиться в приміському з Тульчином селі Кинашів. Там є приміщення млина. Художник займається підприємництвом. У млині роблять борошно, чавлять олію. Сільська рада отримує податки.

Частину площі приміщення, причому, немалу, митець не задіяв для бізнесу. Створив там майстерню і виставкову залу. Під це відвів майже 500 квадратних метрів.

-Гарне місце для проведення виставок, - розповідає  пан Михайло. – тільки треба його обладнати відповідно для таких заходів. Планував це зробити. Хотів запрошувати митців. Для тих, хто проживає в містах, це екзотика. Якщо говорити точніше, це фрагмент життя. Сюди приїздять люди. Тут можна почути розповіді про їхні турботи, радощі і печалі. Тут можна підгледіти колоритні образи.  

Нині млин не працює.

-Намулу нанесло стільки, що двері не можна було відчинити, - говорить пан Михайло. – У приміщення пробиралися через вікно. Від побаченого мені стало зле.

Як пояснив співрозмовник, дверей вже взагалі нема. Пан Михайло каже, їх хтось вкрав.

Четвертий раз залило після того, як прибрали захисний вал

За словами Михайла Довганя,це вже четвертий епізод пошкодження дощовими водами майстерні і приміщення млина та олійні. Співрозмовник каже, почалося все після того, як сільський голова розпорядилася розрівняти захисний земляний вал, що стримував воду, а також засипати траншею, де прокладена труба для її відведення.  За його словами, у такий спосіб сільська рада благоустроїла цю частину села. Проклала тротуар. Одним стало зручніше ходити, а до інших потекла вода.

-Після цього вода з гори пішла до нас безперешкодно, - каже Михайло Довгань. – Перший раз це сталося, як зараз пам’ятаю, 22 вересня 2017-го. Тоді я самотужки справився з наслідками. Однак написав листа сільській голові. Просив відновити захисну споруду. Попереджав про можливе повторення. Ніхто не звернув уваги на мого листа. Через деякий час нас залило ще раз, а тепер уже не тільки вода, а й намул поплив згори.

Чоловік уточнює, що нагорі знаходиться кладовище. Весь цей намул нанесло зі святого місця.

Михайло Довгань стверджує, що після останнього стихійного лиха  особисто звертався до сільської голові  Олени Баленко.

-Жодного співчуття, жодного знаку уваги не почув від людини, якій доручили керувати громадою, - каже пан Михайло. – Так само не почув про те, як бути далі, що треба зробити, аби перепинити шлях стічним водам під час дощів.

Постраждалому митцю не залишалося нічого іншого як звернутися до керівника Тульчинської райдержадміністрації Віталія Чуби.

«Хвилюємося за його здоров’я»

-Комісія уже обстежила будівлю, пошкоджену під час зливи, - розповів журналісту голова Тульчинської РДА  Віталій Чуба. – Склали відповідний акт про завдані збитки. Своє слово мають сказати ще експерти.

За словами керівника району, експерти встановлять на підставі яких документів прокладали тротуар, як було враховано ситуацію з відведенням стічних вод. Ще одна експертиза визначить шкоду, завдану картинам художника.

-Після отримання результатів експертиз будемо приймати відповідні рішення, - говорить керівник району. – Зокрема, шукати можливість, яким чином компенсувати завдані збитки. Є ще одна обставина. У районі знають і шанують художника Довганя. Мені розповідали, що пан Михайло глибоко сприйняв те, що сталося. Його можна зрозуміти – знищено результат багаторічної праці художника. Хвилюємося за його здоров’я.

Сам художник добивається відновлення захисного валу. Без цього ситуація повториться уже після першої наступної зливи.

Першим експертом стане академік Чебикін

Підтримати нашого земляка вирішив ще один відомий майстер пензля академік ректор Академії мистецтв України Андрій Чебикін.

Професор телефонував художнику у Тульчин. Обіцяв приїхати найближчим часом, оцінити втрати. Можливо експерти Академії зроблять офіційну експертизу пошкоджених картин.

-Більшість полотен настільки пошкоджені, що взагалі не підлягають реставрації,- каже Михайло Довгань. – Картини, які ще можна взяти до рук, на них теж з часом фарба облущиться. Я вже бачу це. У них один шлях – у вогонь.

Знов запрошує на «Подільську вольницю»

Михайло Довгань щороку організовує мистецький пленер «Подільська вольниця». Запрошує митців з різних областей держави, а також з-за кордону. Проводить «вольницю» спільно з Академією мистецтв України. Приймає художників у центрі «Козацька левада». Створив його неподалік від Тульчина на березі  озера. У приміщенні все виконано у народному національному стилі.   

-Особливість «Подільської вольниці» в тому, що на ній збираються тільки професійні художники, - говорить Михайло Довгань. – «Козацька левада» також трохи пошкоджена зливами.  Там я вже залатав діри. Бо ж скоро знов приїдуть учасники пленеру.

Нинішній пленер «Подільська вольниця» буде шостий за рахунком. Відбудеться він наприкінці липня.

Щоразу у ньому бере участь художник, чиє ім’я знане далеко за межами держави, наш земляк академік Андрій Чебикін. До речі, роботи учасників пленеру згодом виставляють на виставці в стінах Академії мистецтв.

Майже на всіх пленерах був присутній відомий письменник, громадський діяч лауреат Шевченківської премії Володимир Яворівський.

Завдяки такому спілкуванню у нашого земляка багато друзів. Як в Україні, так і за її межами.

-Дякую тим з них, хто вже дізнався про мою ситуацію і морально підтримав, хтось написав у Фейсбуці хтось зателефонував, - каже співрозмовник.

За його словами, це були митці з нашої держави, а також з Прибалтики, Португалії, Угорщини…

Операфест і потоп

Михайло Довгань (праворуч) зізнається, що йому соромно перед митцями з інших регіонів за те, що сталося.

-У вас там такий знаменитий фестиваль проводять Операфест, - про це панові Михайлу говорить мало не кожен, хто дізнається про те, що сталося з його майстернею і картинами.

Йог співрозмовники не розуміють, як так може бути, що у знаному Тульчинському краї через непродумані дії людини при посаді знищено стільки мистецьких творів.

-Якщо і після цього всі залишаться байдужими і не заставлять сільську головиху відновити захисний вал, тоді стане зрозумілим ставлення влади нашого району до мистецтва. З одного боку Тульчин підіймають на щит слави перед усією країною і за її межами. А з іншого не можуть вплинути на сільського голову.

Журналіст мав намір вислухати також думку сільської голови Кинашева пані Баленко. У сільській раді відповіли, що вона у відпустці.

Якщо керівник громади виявить бажання пояснити ситуацію, надамо їй таку можливість.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Оля Боднар

    До неї коли не приїдь вона або у відпустці або взагалі немає на робочому місці!!

    Олексій reply Оля Боднар

    Ну так переоберіть, якщо на прийомах її немає!
  • Грицько Штахета

    >За словами Михайла Довганя,це вже четвертий епізод пошкодження дощовими водами майстерні

    >ставити картини на підлогу

    >знищено результат багаторічної праці художника

    Все логічно. Дуже розумний дядько. Надіюся що він і на п'ятий раз не здасться під натиском обставин і залишить картини на підлозі. )))
  • Julia Zinchenko

    Мала схожу ситуацію у Вінниці. Дощем знищено було роботи. Не хочу говорити про обставини які це спричинили, але на нашу творчість усім начхати, про це свідчить те, що змусили робити виставку на одне із міських свят у дощову погоду. На прохання зняти роботи коли почлася гроза відповіли катигорчною відмовою бо приїжджає Гройсман.

    Пошкодження робіт ніхто не компенсував як і не  був сплачений вихідний святковий день в який митці мали б відпочивати вдома з родиною. Як згадую зараз, наче ножем по серцю.

    Julia Zinchenko reply Julia Zinchenko

    Хочу зауважити, що проблема не в Гройсмані, а в ініціаторах заходу. Не думю, що Гройсману були потрібні такі жертви та тимчасова "показуха"
  • Оксана Яроменко

    Зараз не цінуємо,а пройде час-будем жалкувати про втрачені шедеври!

    Орест Лютий reply Оксана Яроменко

    Так може статись і з незалежною Україною, змиє, здує, затопить болотом, а баранам по барабану...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up