«Це не ми — це Оратів». Після війни на Донбасі гвардієць воює за… землю

«Це не ми — це Оратів». Після війни на Донбасі гвардієць воює за… землю
-Там, на Донбасі, ти знаєш, що захищаєш землю від окупантів, а як тут воювати з чиновниками? - каже Віталій Мельник.
  • Колишньому військовому Нацгвардії Віталію Мельнику посадовці Держгеокадастру вже рік «надають» землю.
  • Перший раз запропонували ділянку, яка, з’ясувалося, йде на торги.
  • Друга ділянка теж виявилася зайнята іншими.
  • Свою історію стосунків з Держгеокадастром учасник АТО розповів 20minut.ua

—Там, на Донбасі, все зрозуміло, ти знаєш, що захищаєш свою землю від окупантів, робиш це зі зброєю в руках, а як тут воювати з чиновниками? — говорить Віталій Мельник.

Він служив за контрактом у в/ч 3008 Нацгвардії України. На другий день нового 2015-го року їхній підрозділ виїхав на Схід. Виконували завдання на території Луганської області.

Друга поїздка була на Донеччину. Після трьох років служби, по закінченні контракту,  гвардієць демобілізувався. Каже, не став продовжувати контракт через певні проблеми зі здоров’ям.

Відео дня

—У минулому році написав заяву на отримання земельної ділянки, держава ж обіцяла кожному учаснику бойових дій, — розповідає Віталій. — Ну, а далі почалося. У Вінниці кажуть, їдьте в Оратів, а в Оратові відповідають: «Це не до нас, їдьте у Вінницю». Поки що нічим моя земельна епопея не закінчилася.

«Дзвоніть після карантину…»

Земельну ділянку мельнику запропонували в Оратівському районі. До речі, звідти родом його дружина. Тому чоловік не став заперечувати. Вона з села Яблуновиця. Саме на території цієї громади пообіцяли два гектари для ведення селянського фермерського господарства. Як зазначено у наказі обласного управління Держгеокадастру, ділянку пну мельнику виділяють із земель державної власності.

—Надати Мельнику В.Г. дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки, орієнтовною площею 2 га із земель державної власності сільськогосподарського призначення на території Яблуновецької сільської ради Оратівського району з цільовим призначенням —– для ведення особистого селянського господарства,  — йдеться у документі.

Наказ №2-11620-15-19 підписав тодішній керівник управління Юрій Козак. Було це 11 липня 2019 року.

Рік минув відтоді, але землі чоловік так і не отримав. Це пізніше він дізнався, що надання дозволу на земельну ділянку аж ніяк не означає надання йому у власність земельної ділянки.

Перше, що з’ясувлося, знаходиться вона на пасовищі. Як пояснила дружина колишнього гвардійця, у їхньому селі велика череда корів. Дехто з односельців доглядає до десяти голів.

—–Звичайно, люди проти того, аби віддавати пасовище, —– говорить жінка. —–Але нашу родину добре знають. Тому ті власники худоби, з ким ми говорили, не проти, щоб «відірвати» від пасовища два гектари. Всього там 14,5 гектарів.

Документацію на відведення землі Мельник замовив у приватній структурі в Оратові —– «Поділляземдокумент».

Чоловік каже, виготовляли документи дуже довго. Щоразу на його телефонні дзвінки знаходили якісь причини. «То прийдіть після карантину, то вже залишилося тільки підписати, але нема начальника…» —– розповідає співрозмовник.

—–Закінчилося все тим, що мені сказали: «Вам не надали погодження» і після цього перестали брати слухавку, —– говорить атовець.

У Вінниці кивають на Оратів, а там —– на Вінницю

З копією наказу на розроблення документів чоловік звернувся до управління Держгеокадастру, що на вулиці Келецька у Вінниці.

Він не уточнює, хто з ним спілкувався. Не тому, що не хоче називати прізвище  —– не записав його.

—–У них є приймальня, там мене вислухали і роздивлялися свій наказ, —– говорить пан Віталій. —– А тоді не без здивування запитали, мовляв, ми все зробили, наше управління видало наказ, далі справа за районним відділом, їдьте в Оратів. Скільки не пояснював, що уже був в Оратові, причому, не раз і не два, чиновницю це не хвилювало. Вона повторювала своє.

Йому все-таки вдалося дізнатися причину відмови в оформленні документів.

Чоловік показує ще один наказ обласного управління Держгеокадастру.

Документ датований 08.05.2020 року (№2-10334/15-20-01). У ньому йдеться про проведення аукціону земельної ділянки, яку передбачали надати учаснику АТО пану Мельнику.

Підписав документ Артем Шалагінов. На сайті управління він значиться як перший заступник начальника. «Контроль за виконанням наказу залишаю за собою», —– зазначено у наказі.

Порадили написати заяву про зупинку аукціону

—–Коли ми дізналися, що земля йде під аукціон, то, зрозуміло, не могли видати Мельнику документи, —– пояснила журналісту жінка на ім’я Оксана, вона назвала себе заступницею керівник ПП «Поділляземдокумент». —– Хоча дійсно документи уже готові.

За словами співрозмовника, в Оратові йому порадили написати заяву про зупинку аукціону. Він це зробив. Крім того, запропонували нову ділянку. Навіть трохи більшої площі, не два, 2,5 гектара. Щоправда, в іншому селі, на станції Оратів.

—–Ми поїхали подивитися і побачили, що на тій ділянці людські городи, тобто її вже хтось доглядає, —– каже співрозмовник. —– Як мені бути у такій ситуації? Шукати тих людей, які посадили врожай, і казати, що наступного разу це вже я буду робити, а не вони? А якщо не погодяться? Люди ж різні бувають. Може, це обов’язок чиновників стежити за тим, чому хтось обробляє землю без документів на неї? Якщо вони знають про це, то чому не вживають заходів?

Історію учасника АТО Мельника журналіст розповів заступнику керівника обласного управління Держгеокадастру Сергію Рябцуну. Посадовець уважно поставився до чоловіка, який намагається отримати земельну ділянку. Особисто спілкувався з ним по телефону. Спершу говорив із журналістом.

Сталася помилка і ми її виправимо

—–Сталася помилка з наданням дозволу учаснику АТО Мельнику на земельну ділянку, , —– каже Сергій Рябцун. —– Дійсно вона передбачалася на аукціон. Тому запропонували ділянку в іншому місці, у тому ж районі. Там вже надали землю учасникам АТО.

Аукціон зупинити неможливо, бо він уже призначений. У випадку, якщо торги не відбудуться, буде можливість повернутися до розгляду питання про надання ділянки учаснику АТО.  Ще один варіант —– продовжувати шукати вільні ділянки.

Заступник керінкиа головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області вияви бажання особисто поспілкуватися з колишнім гвардійцем. Передав через журналіста свій номер телефону.

Пізніше Віталій Мельник розповів, що його уважно вислухали.

—–Якщо земельну ділянку у Яблуновиці продадуть на аукціоні, доведеться прийняти пропозицію про Держгеокадастру, —– каже він. —– Тобто оформляти документи на 2.5 га на станції Оратів.

Сподіваюся. Мені допоможуть встановити тих, хто, обробляє землю, роз’яснять їм, що ділянка передається іншій людині...

Покрокова схема оформлення документів

23545 учасників бойових дій звернулися до обласного управління Держгеокадастру з клопотанням про отримання земельних ділянок (дані на кінець червня 2020 року).

З них – 20443 отримали накази про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Більшість заявників (16.757 осіб) оформляють документи на землю для ведення особистого селянського господарства, інші – для індивідуального будівництва.

Документи на оформлення ділянок видано також 241  родинам вінничан, які загинули на Донбасі. Ще три ділянки передано у власність членам родин загиблих на Майдані під час Революції Гідності.

До речі, на сайті управління розміщено покрокову схему дій для тих, хто має намір отримати ділянку.

(Інформація з сайту головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області).
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Swrg

    робиш це зі зброєю в руках, а як тут воювати з чиновниками?
    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/tse-ne-mi--tse-orativ-pislya-viyni-na-donbasi-gvardiets-voyue-za-zemly-11099099.html?utm_source=gravitec&utm_medium=push&utm_campaign=

    Аналогично))
    Вот так же, как там

  • Binderovets

    Чиновники натуральні шакали.
  • Rabbit123

    Що за маячня? Які "власники", якщо вони нелегально обробляють землі? З натяжкою - максимум користувачі. Якщо не хоче псувати стосунки, буде достатньо роздати їм по тисячі гривень за необхідність оранки).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up