«Це було як сон». Дитина з багатодітної родини стала «обличчям» видавничого дому «Моя Вінниччина»

«Це було як сон». Дитина з багатодітної родини стала «обличчям» видавничого дому «Моя Вінниччина»
-Коли Валерія (ліворуч) йшла по залу з квітами, на неї всі-вісі дивилися, - каже її сестричка Ліза
  • Фото Валерії Добровольської супроводжуватиме акції видавничого дому «Моя Вінниччина»
  • Третьокласниця з Хмільницького району випадково стала «обличчям» обласної творчої організації  
  • Валерія була вражена букетами квітів і подарунками, які їй вручали у «Плеяді»

 

Про історію дівчинки з багатодітної родини розповів вінницький письменник Михайло Каменюк. У «Плеяді» відбувався фестиваль подільських громад. Презентували десять книг про населені пункти області. Одна з книг – про село Лозна, що у Хмільницькому районі. Саме в цьому селі проживає дівчинка.

Академік так любить село, що змінив прізвище

На обкладинці книги про Лозну значиться прізвище Борис Лознянський. Насправді прізвище автора – Борислав Панасюк. Як розповіли земляки, їхній відомий односелець дуже любить малу батьківщину. Настільки залюблений в неї, що навіть прізвище змінив. Взяв від назви села.

Відео дня

На сцену вийшли представники громади Лозни – сільський голова Світлана Якушевська, учасники ансамблю «Берегиня», одягнуті у сценічні костюми.

Сільський голова Світлана Якушевська розповіла присутнім, що книгу «Лузна-Лозна: село на Поділлі» написав академік Борислав Панасюк, нині він працює і проживає у Києві. Багато років збирав матеріали. Працював в архівах, зустрічався з сучасниками. Записував спогади старожилів.

Перша презентація книги відбулася безпосередньо у селі. На неї зібралося чимало односельців. Якраз тоді Михайло Каменюк познайомився з маленькою дівчинкою.

-Вона сиділа у першому ряду, - розповідає письменник. – Мене здивував сам факт присутності на презентації такої малої дитини. Підійшов до неї, запитав як звати. Запропонував сфотографуватися.

Понад двісті лайків зібрало фото дитини

Фото з маленькою Валерією письменник виставив на своїй сторінці у Фейсбуці. Його приємно здивувала велика кількість відгуків на світлину. За словами Михайла Каменюка, фото набрало понад 200 лайків.

-Такою великою кількістю  відгуків користувачі Інтернету підказали нам ідею зробити маленьку дівчинку обличчям нашого видавничого дому, - зазначає письменник.

Під час спілкування з сільським головою Світланою Якушевською письменник дізнався, що Валерія Добровольська з багатодітної родини. У них у сім’ї шестеро дітей.  

-Багатодітна родина з числа переселенців, розповідає сільський голова. - Тільки не з Донбасу, вони переїхали з іншої області. Нині мати Валерії Олена Миколаївна у декретній відпустці по догляду за наймолодшою дитиною. Батько на заробітках. Взагалі родина унікальна. Але то окрема розповідь. Треба у них про це розпитувати.

Дівчинку запросили на фестиваль подільських громад. Під час презентації книги про Лозну вона вийшла на сцену разом з іншими представниками їхньої делегації.

Після розповіді про дитину і про її нову роль Валерії почали вручати подарунки. Один з них передала дружина народного депутата Любов Юрчишина.  Їй дістався також комплект нарядного вбрання від одного з відомих брендів. Представники видавництва «Твори» передали нові дитячі книги. Казки "Пригоди дівчинки Агаїй" німецького письменника Генріха Діка у перекладі михайла каменюка також отримала дівчинка. Не обійшлося без квітів і солодощів.

У залі Валерію чекала її сестричка Ліза. Дівчинка каже, що вона на рік старша. Сказала, що дуже пишається тим, як все було гарно. «Вікторії плескали як артистці, - каже сестра. – І квіти давали».

-Мені ніби це все приснилося, - говорить Валерія. – Дуже все сподобалося.

Лозна відома… стопою Божої Матері в камені

Перед презентацією книги у селі відбулося освячення унікального місця. Воно знаходиться на Княжій горі. Так у Лозні називають цю місцину.

-Там з давніх-давен зберігається у камені відбиток стопи, - розповідає сільський голова Світлана Якушевська. – Так само здавна люди передають переказ про те, що це слід стопи Божої Матері.

Громада вирішила встановити на цьому місці пам’ятний знак. Його освятили у день храмового свята.

50 книг про село

Вінниччина єдина область в державі, де за підтримки обласного бюджету реалізують проект «Моя Вінниччина» - видають книги про населені пункти краю.

Його мета – написати і видати книги про кожен населений пункт. Зініціювала проект обласна письменницька організація, очолювана Вадимом Вітковським, та видавничий дім «Моя Вінниччина, редактором серії є письменник Михайло Каменюк.

Як стверджують видавці, уже надруковано 50 книг. Загалом в області 1300 сільських населених пунктів. Презентація книги у селах перетворюється у справжнє свято.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валерий Харчук

    Прекрасне починання. Заслуговує на всебічну підтримку і поширення. Безперечно!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up