Трояндове поле під Вінницею: Яку квітку вирощують сім(!) років

Трояндове поле під Вінницею: Яку квітку вирощують сім(!) років
Олександр Дусанюк: "Трояндове дерево плекають сім років"
  • Якщо у вас нема роботи і хочете працювати в оточенні неймовірної краси та витончених ароматів, тоді вам — у Некрасово.
  • У селі неподалік від Вінниці вирощують саджанці декоративних троянд.
  • Дізнаєтеся, яку колючу квітку плекають аж сім (!) років

Шістдесят (!) сортів троянд вирощують на шести гектарах поля у селі Некрасово Вінницького району. Більшої за площею ділянки троянд нема в Україні.

Україно-голландське підприємство «ДекоПлант» спеціалізується на саджанцях декоративних квітів. Поставляють їх у великі маркети України. Віднедавна саджанці з Некрасово почали реалізувати за межі держави. Їх купують партнери з Нідерландів і продають європейським споживачам. 

Красиве поле, розділене на різнобарвні сектори, потребує постійного догляду. Не тільки влітку. Роботи з саджанцями вистачає упродовж року.

Відео дня

-— Хоч зараз готові взяти на роботу не менше десяти бажаючих працювати на трояндовому полі, -— каже генеральний директор підприємства Олександр Дусанюк. — Загалом працюючих треба ще більше.

Яку роботу виконують нині, чи в інші пори року? До кого звертатися охочим?

Кольори схожі на прапор

Трояндовий килим вражає навіть тепер, після того, як минув пік цвітіння. Найбільш пишно пелюстки квітнуть у середині липня. Повторний «спалах» очікують наприкінці літа.

Поле розділено на сектори. Кожен має свій колір. Найчастіше зустрічаються квіти червоного забарвлення. Тішать очі білі пелюстки. Дуже ніжний відтінок пелюсток у секторі з жовтими барвами. На двох ділянках привертають увагу поєднання кольорів жовтого і наближеного до блакитного. У такий спосіб відтворили зображення державного прапора. 

— Як справжні патріоти держави, вирішили до дня Незалежності підготувати своєрідний подарунок, — розповідає агроном підприємства Віктор Дробот. — На жаль, блакитного кольору серед трояндового царства не існує. Тому довелося замінити його максимально наближеними до нього відтінками. На одній половині сектора висадили кущі з яскраво-жовтими пелюстками, на іншій підібрали ніжно-бузковий колір. 

Якщо підприємство спеціалізується на саджанцях, то що роблять з квітами? Віктор Дробот пояснює: «Їх зрізають і залишають на полі. Для продажу вони не придатні, бо не мають товарного вигляду. Під час цвітіння працівники милуються красотою. А які стоять аромати! У парфумерних магазинах таких не почути!»

Серед буйства пелюсткових троянд робітниці сапками знищують буряни. Кажуть, у ці спекотні дні працюють тільки до обідньої пори.

На іншій ділянці ростуть зелені кущі шипшини. Їх висадили навесні. Там робота складніша. Як кажуть, робітниці, ювелірна. Що саме роблять?

Дві тисячі щеплень у день

Щоб отримати якісний саджанець, треба культурну троянду нащепити на шипшині. Олександр Дусанюк пояснив, що шипшина дуже витривала рослина. У неї надійна коренева система, її корінь сягає в глибину до двох метрів, тому не боїться влітку засухи, а взимку - морозів. Вирощений на такій основі саджанець троянди дуже якісний, стійкий проти спеки, чи холоду.

— Юівелірності роботи вимагає щеплення рослин, — уточнює Олександр Дусанюк. - Робітниці працюють у парі. Одна з них робить надріз на підщепі і вставляє в нього вічко, зрізане з саджанця культурної троянди. Напарниця слідом обмотує і зав’язує місце надрізу плівкою. Між двома операціями не повинно проминути більше як півхвилини. Інакше вічко може не прижитися.

Особливість операції ще й в тому, що місце надрізу захищають від потрапляння грудочок землі чи піщинок. Його не можна змочувати. До того ж, треба швидко закінчити обмотування, щоб менше потрапило повітря. Його наявність також негативно позначається на подальшому приживанні.

— Це як операція на тілі людини, — продовжує співрозмовник. -— Треба одразу обробити місце її виконання належним чином, щоб швидше відбувався процес заживлення.

Найбільш досвідчена серед робітниць Марія Швець. Десять років жінка працює на вирощуванні саджанців троянд.

— Щеплення для мене звична робота, — розповідає пані Марія. — Важко, бо працювати доводиться у зігнутому положенні. Але ж це добра зарядка. У перший рік роботи навчилася надщеплювати за день одну тисячу кущів, нині роблю у два рази більше. Через три-чотири тижні знов треба кланятися кущам шипшини. Рослини приживаються, і тоді знімають плівку. Робота проста, її можуть виконувати навіть діти. Якщо є бажаючі підробити на канікулах, то нехай приходять. 

Напарницею у пані Марії Валентина Мазур. Три роки тому вона влилася у колектив. Зізнається, що стільки щеплень, як їх робить пані Марія, вона б не змогла виконати. Обв’язувати рослини простіше, але так само відповідально, бо треба все робити швидко і зв’язувати міцно.

Восени, у жовтні, кущі викопають і доставлять у холодильник. Там їх оброблятимуть аж до весни. У березні підготовлені до продажу відправлять у магазини.

-— Нашу продукцію можна побачити у мережі таких велких маркетів як «Епіцентр», «Метро» та багатьох інших, -— уточнює генеральний директор. — В які країни відправляють її партнери з Нідерландів, не знаю. Ми їм продаємо, а далі, то вже їхній бізнес.

Розбудити сплячу красуню

Новинка на підприємстві - дерево-троянда, його ще називають троянда на штамбі. Це кущі заввишки до двох метрів. Незвична для таких квітів висота змінює уявлення про троянду. Тонкий аромат квітів можна вдихати стоячи, не нагинаючись над пелюстками. На відміну від низькорослих, такі кущі вражають пишним об’ємом квітів. Коли відцвітають одні, на їхньому місці зявляються нові суцвіття.

-— Поки що ми не освоїли технологію вирощування трояндового дерева, - каже Олександр Дусанюк. — Закуповуємо у партнерів. Доставляємо квіти у сплячому стані. Залишається розбудити їх, дати можливість розквітнути, підготувати до продажу і відправити на реалізацію.

Щоб виростити штамб для трояндового дерева і квітучий кущ, треба затратити сім (!) років. Упродовж цього часу саджанець три рази викопують і пересаджують, аби він сягнув необхідної висоти і набрав необхідну товщину.  Ще чотири рази на ньому роблять щеплення. У такий спосіб досягають округлої форми верхівки. Для надійності його ше підпирають палицею з бамбука. Використовують її для оздоблення присадибних ділянок.

— На мою думку, це найбільш витончена троянда, що є нині у світі, — наголошує Олександр Дусанюк. — Хоча це не єдина наша родзинка.

Такі квіти є тільки в нас

Один з голландських партнерів підприємства займається селекцією троянд. Новинки пропонує для вирощування. Наприклад, нині на плантації «ДекоПланту» росте два ексклюзивні сорти.

— Таких троянд не знайдете більше ні в кого, крім нас, — каже пан Олександр. — Принаймні в Україні. Бо тільки з нами співпрацюють патрнери. Відповідно, тільки нам поставляють нові види. Вони ще й назви не мають. Вирощуємо у тестовому режимі. Головна умова до кожного сорту — гарний вигляд, а також стійкість проти хвороб і температур. Новинки сповна відповідають цим критеріям.

Одному із сортів на підприємстві дали власну назву «Мініатюрка». Через те, що квіти маленьких розмірів. У них темно-червоний колір. Пинаймні це найтемніший з відтінків, які у нас нині є на плантації. За словами співрозмовника, такі кущі рекомендують висаджувати уздовж парканів, бордюрів. Робоча назва другого експериментального сорту — «Ферібунде». У нього дві особливості. Висота куща - один метр, а також рідкісний помаранчевий колір. Як пояснив пан Олександр, троянди такого кольору зустрічаються рідко. Співрозмовник каже, що може пригадати сортів п’ять не більше, в яких пелюстки палахкотять помаранчевим відтінком.

У світі - шість тисяч сортів троянд

Як стверджують на підприємстві «ДекоПлант», у світі нараховується приблизно шість тисяч сортів троянд. Європейці культивують понад півтисячі. 60 з них вирощують під Вінницею. Оновлення відбувається постійно. Протягом останніх років у виробництво ввели 20 нових  сортів.

Найбільш сильний аромат у квітів сорту «Віолет парфум». Насичений запах цієї троянди відчувається ще на підході до плантації. Серед кольорів ніколи не вийде з моди темно-червоний. З-поміж таких великим попитом користуються квіти сорту «Чорна магія». В експериментального сорту «Мініатюрка» він ще темніший.

Робота на різний вік і уподобання

Робочі руки на підприємстві «ДекоПлант» потрібні протягом року. Навесні відбувається посадка рослин, далі триває догляд за ними. Найбільш складна справа — щеплення. Восени кущі викопують. Роблять це напівмеханізованим способом. Потім саджанці доставляють на виробничу базу. Розміщують у холодильниках. Протягом зими корені обробляють, упаковують і навесні передають на реалізацію. Є ще одна ділянка — ремонт контейнерів. На підприємстві вирощують також саджанці малини і деякі ягідні культури. Під час зміни сівозміни на місці саджанців висівають зернові.

— На кожній з цих ділянок потрібна робоча сила, — наголошує Олександр Дусанюк. — А ще необхідно здійснювати облік продукції, її складування...  При бажанні кожен охочий зможе знайти у нас роботу.     

Тел. ТОВ "ДекоПлант": 0432-50-94-94, адреса офісу: пр.Юності, 18, кім.501

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • З.А.Глядач

    "блакитного кольору серед трояндового царства не існує. Тому довелося замінити його максимально наближеними до нього відтінками.  ...підібрали ніжно-бузковий колір."

    Авжеж,"ніжно-бузковий" колір "максимально наближений" до блакитного. Для дальтоніків.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up