Три пам’ятники в Ольгополі — до Пушкіна приєдналися Шевченко і його Катерина

Три пам’ятники в Ольгополі — до Пушкіна приєдналися Шевченко і його Катерина
Памятник Шевченку в Ольгополі відкривав Герой України, народний артист України Анатолій Паламаренко
  • Павло Каленич реабілітував себе – через сім років після пам’ятника Пушкіну поставив у рідному Ольгополі композицію Шевченка і його Катерини
  • Незавидна роль Пушкіна – москаль, який тікає від зґвалтованої Катерини
  • Які ще постаті з’являться на сільській площі Поетів

Скульптурна композиція – Тарас Шевченко і його героїня Катерина з однойменної поеми, з’явилася на головній площі села Ольгопіль Чечельницького району. Її урочисто відкрили минулої неділі, коли в селі відзначали літературно-мистецьке свято «Русалка Дністрова». Фестиваль традиційно організовує Єврорегіон «Дністер». Участь у ньому беруть літератори з України й Молдови.

Площу Поетів планує створити керівник місцевої агрофірми «Ольгопіль» Павло Каленич. Сім років тому тут встановили пам’ятник Пушкіну. Пан Павло тоді зізнавався, що йому прикро від того, що першим відкрили пам’ятник російському, а не українському генію літератури. Він звернувся до скульптора Миколи Крижанівського, який викував постать Пушкіна з міді, з проханням продовжити співпрацю. Таким чином тепер Ольгопіль має ще дві скульптури – Великого Кобзаря і його Катерини. З їх появою роль Пушкіна стала незавидною у цій композиції. Таку думку висловив у розмові з журналістом RIA автор скульптур Микола Крижанівський.

Відео дня

«Ай да Ольгополь, черт бы тебя драл, Здесь ось повозки я сломал»

-Памятник Пушкіну в Ольгополі вирішили встановити після того, як хтось з місцевих віднайшов в архівах рядки, що належать класику російської літератури. Звучать вони так:

 Ай да Ольгополь, чёрт бы тебя драл,

Запомнится мне этот городишко!

Здесь я в повозке ось сломал

Да сто рублей спустил в картишки.

Керівник агрофірми "Ольгопіль" Павло Каленич:

-Мені розповідали, що під час подорожі з Тульчина до Одеси Пушкін  змушений був затриматися в нашому Ольгополі.

Чому? Відповідь на це питання дана у названих поетичних рядках.  Тому я зобразив поета з тими речами, про які згадується у вірші – зламане колесо, карти, гроші. І сам він розхристаний, схвильований через те, що дорожня пригода сплутала його плани.

У новій скульптурній композиції автор роботи «начепив» на класика іншу роль – роль москаля,я кий втікає ввід зґвалтованої ними українки.

Кохайтеся, чорноброві, та не з москалями

Коли скульптор Крижанівський створював композицію Шевченка і Катерини, десятки разів переглянув живописну роботу Тараса Григоровича. Мова про ілюстрацію до поеми «Катерина». Відомо, що її ілюстрував автор поеми. «Привязав» малюнок до площі в Ольгополі.

Скульптор Микола Крижанівський:

-Скільки разів не дивився на малюнок Шевченка, стільки ж бачив на місці солдата-москаля, який тікає від зґвалтованої Катерини, зображення Пушкіна. Вся композиція побудована на одній лінії. Шевченко з сумом дивиться на свою героїню, а далі видно постать Пушкіна. Такий сюжет, що вдієш.

Внизу на пам’ятнику слова Кобзаря «Кохайтеся, чорноброві….» Скульптор мав намір процитувати всю строфу «Кохайтеся, чорноброві, та не з москалями». Каже, замовники не хотіли цього робити.

-Дотепер бояться образити братів-росіян, - ділиться думками скульптор. – Ті не бояться їздити в гості на танках, вбивати наших кращих синів, які захищають країну, а ми боїмося повторити слова Кобзаря. Він мав сміливість про це писати. Писати у ті часи, коли йому забороняли це робити, коли відбирали ручку й чорнило, коли відправляли у заслання, а ми…

Павло Каленич неодноразово повторював, зробив це ще раз у розмові з журналістом , що виношує плани створити в Ольгополі площу Поетів. Місце дозволяє додати ще низку скульптур. Місце дуже гарне. Центр села, сквер, завжди людно. Ще буде радитися з відомими літераторами, з якими має тісні контакти, хто, на їхню думку, міг би доповнити уже встановлені постаті.

-Моя пропозиція, - каже скульптор Крижанівський, - виготовити пам’ятники борцям за волю України. Це могли бути насамперед наші земляки - Василь Стус, Михайло Коцюбинський, Степан Руданський. Прекрасне сузір’я! Але вирішувати господарям села, його жителям.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    реабілітував себе пiсля чого? Шось погане зробив чи шо?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up