ТОП-10 спецоперацій вінницького підрозділу КОРД з порятунку людей

ТОП-10 спецоперацій вінницького підрозділу КОРД з порятунку людей
  • Днями десятки тисяч людей прощалася із дев’ятьма вінничанами, які загинули у Запорізькій області внаслідок ворожого обстрілу. Усі вони були бійцями підрозділу Корпус оперативно-раптової дії (КОРД).
  • Ми не знаємо, які точно завдання виконували наші Герої на фронті, проте можемо розказати про їхні успішні спецоперації, завдяки яким збережено не одне людське життя. 

Підрозділ Національної поліції для вирішення надзвичайних ситуацій КОРД з’явився у Вінниці навесні 2018 року. Тоді випускники Центру підготовки підрозділів поліції особливого призначення отримали сертифікати про закінчення навчання. Вже наступного дня вінничани розпочали нести службу. 

За чотири роки існування підрозділу, бійці КОРДу виконали чимало бойових завдань на території Вінниці та області. Ми відібрали десять із них, які наочно демонструють, з чим наші спецпризначенці мають справу. 

На початку травня цього року на Брацлавській почалася стрілянина. На місце виїхали бійці спецпідрозділу КОРД. Встановивши квартиру, з якою стріляли, та ідентифікувавши її власника, поліцейські запропонували йому здатися. Чоловік відмовився та забарикадувався у квартирі. Тоді ввели в дію операцію «Грім». Врешті, зловмисник погодився здатися. У нього вилучили дві незареєстровані мисливські рушниці. 

Відео дня

Схожа ситуація сталася й у квітні цього року. Тоді до поліції надійшов дзвінок від жителів багатоповерхівки про те, що їхній сусід відкрив вогонь по працівниках комунальної служби. На місце виїхали КОРДівці. Зловмисник зачинився у квартирі та не хотів здаватися. Під час затримання вистрелив у спецпризначенця, та, на щастя, останній не постраждав. Мотиви злочину п’яний чоловік пояснити так і не зміг. 

Наприкінці минулого року на в’їзді до Вінниці КОРДівці затримали п’ятьох учасників злочинного угрупування. Останні якраз поверталися після скоєння злочину. Вони пограбували фермерське господарство, вкравши з нього 220 тисяч гривень. Усі затримані раніше судимі. Угрупування підозрювалося у вчиненні близько десятка аналогічних крадіжок на території нашої області. 

У вересні 2021 року у Бершаді група зловмисників пограбувала ювелірний магазин. Вони ретельно готувалися до нападу: причепили до свого авта підробний номерний знак, вимкнули камери відеоспостереження у місці злочину, дочекалися, коли у магазині не буде відвідувачів й почали діяти. Всередині вони напали на власницю крамниці, вдарили руків’ям пістолета по голові, прикували кайданками її руку до труби. Потім викрали понад два кілограми ювелірних виробів. Затримали злочинців саме спецпризначенці КОРДу. У них вилучили пістолети з набоями та гранати. 

Група зловмисників організували роботу так званого реабілітаційного центру для алко- та наркозалежних. Людей у ньому утримували проти їх волі. Зі слів потерпілих, їх силоміць доставляли до центру, забороняли покидати територію, самостійно пересуватись по місту, користуватись мобільними телефонами. Затримали правопорушників за силової підтримки спецпризначенців КОРД.

Минулої весни бійці КОРДу затримали чоловіка, який погрожував підірвати гранатою будинок сусідки. Коли приїхали спецпризначенці, зловмисник зачинився у своєму помешканні, однак його вдалося швидко знешкодити. У чоловіка справді була граната та запал до неї. 

Затримували наші КОРДівці й родинні злочинні угрупування. В одному такому випадку зловмисниками виявилося подружжя вінничан, що викрало 25-річного хлопця, який у них працював, та звинуватило його у крадіжці. Потерпілому одягли мішок на голову, погрожували пістолетом та затягли у підвал, де впродовж доби утримували та вимагали вигаданий борг. 

Кілька років тому спецпризначенці затримали 32-річного вінничанина, який жорстоко поводився зі своїми малолітніми дітьми: 3-річною дочкою та 5-річним сином. Він бив, змушував дітей вживати спиртні напої та розповсюджував порнографічні матеріали за їхньою участю. 

Три роки тому кілька сотень молодиків увірвалися на територію одного із підприємств міста, витіснили охорону. Перешкодити рейдерському захопленню приїхали спецпризначенці. У них одразу полетіло каміння, був спротив, однак бійці КОРДу змогли припинити протиправні дії та затримали близько 50 осіб.

Одним із перший спецзавдань вінницького КОРДу був штурм будинку в селі Вербка тоді ще Чечельницького району. У ньому знаходився озброєний чоловік, який погрожував розправитися з власницею будинку. На місце спецпризначенці прилетіли на гелікоптері. Заручницю вдалося швидко звільнити, однак побачивши поліцію, зловмисник відкрив вогонь. КОРДівці почали стріляти у відповідь та поранили злочинця в ногу. Він забарикадувався всередині, однак йому це не допомогло, оскільки спецпризначенці швидко взяли будинок штурмом. Після цього пораненому чоловікову надали медичну допомогу. 

Читайте також:

«У мене кусок серця вирвали, сину». Як у Вінниці прощалися із дев'ятьма загиблими КОРДівцями

Тисячі вінничан зустріли загиблих Героїв КОРДу коридором вшанування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Наталя Слюсарь

    🙏🙏🙏🙏
  • Ivan Sobzyk

    Хлопців зрадив чиновник з МВС-ось так реформував систему Аваков.І що цікаво ні СБУ ні ДБР немає притензій до хабарника і саботажнила-Робінсони то є.
  • Любов Гапонюк

    КОРД-сила!!! Нехай береже Вас Господь...
  • Алла Ніцінська

    Ви найкращі

keyboard_arrow_up