«Тільки б взяли на навчання». Ліцеїст, помічник генерала, син Героя Небесної Сотні хоче стати льотчиком

«Тільки б взяли на навчання». Ліцеїст, помічник генерала, син Героя Небесної Сотні хоче стати льотчиком
Едуарду Полянському допомагає по життю киянин Андрій Павленко (праворуч). У нього на очах загинув батько Едуарда - Леонід Полянський
  • Сьогодні — сумна дата: шоста річниця початку масових розстрілів на Майдані у Києві.
  • У цей день обірвалося життя Валерія Брезденюка зі Жмеринки.
  • 20 лютого загинули ще двоє наших земляків — вінничанин Максим Шимко  та Леонід Полянський зі Жмеринки.
  • Після того його син Едуард став ліцеїстом Київського військового ліцею імені Івана Богуна.
  • Нині він закінчує навчання і мріє стати військовим льотчиком.

З ліцеїстом Полянським журналіст спілкувався після закінчення занять у ліцеї. У той день Едуард отримав подяку.  «За відмінні показники в досягненні мети — стати офіцером», — написано в тексті. Вручив її начальник ліцею генерал-майор Герой України Ігор Гордійчук.

— А ще у нас сьогодні була самостійна з біології, — каже Едуард. — Справився нормально. Зараз більше уваги приділяю математиці, українській і англійській. З цих предметів у мене буде ЗНО. Я вже зареєструвався на незалежне оцінювання.

Відео дня

Хлопець розповів, що ходить після занять ходить у спортзал.

— Хочу далі вчитися у військовому училищі, — каже Едуард. — Треба бути сильним, щоб взяли.

Коли вступив у ліцей, зняли виплату за втрату батька

В анкеті, яку заповнює кожен ліцеїст, є графа. У ній треба вказати про свої плани після закінчення навчання.

— Я написав, що хочу йти навчатися в університет льотчиків, — говорить Едуард. — Хоча тоді ще не був упевнений, що саме ця професія подобається найбільше. Пізніше зрозумів, що іншої роботи не хотів би мати — тільки літати на військових літаках.

Мама Едуарда працює за кордоном. Хлопчик виховувався у бабусі по маминій лінії. Бабуся Надія і дідусь Володимир проживають у селищі Браїлів Жмеринського району. Там хлопець навчався у школі. Звідти пішов у ліцей. Вони для нього найперші порадники.

— Одного разу Едік подзвонив, ми кожен день з ним розмовляємо по телефону, — розповіла журналісту Надія Філімонівна. — Запитав, що я думаю, як він піде далі вчитися на льотчика. Відмовляла його від такого. Для мене це страшно. Це ж не машиною їхати по землі. Так і сказала внукові, щоб обрав якусь іншу роботу.

— Бабуся відговарювала, але коли зрозуміла, що я вже не відступлюся, то сказала дуже гарні слова, — згадує Едуард. — Я їх запам’ятаю на все життя. Та робота буде хороша, яку любиш. Небо мені подобається, тому, думаю, робота льотчика справді буде хороша. Тільки б прийняли на навчання.

Надія Філімонівна порадила внукові брати додаткові заняття. Вона оплачує витрати на репетиторів.

— Після загибелі батька, Едуарду призначили виплати від держави, —  розповідає пані Надія. — А коли він поступив у ліцей, відмінили. Нам пояснювали, що в ліцеї сирота перебуває на державному утриманні, тому інші виплати не передбачені. Довго довелося доводити, що це не так. Знайшлися люди, які допомогли відстояти інтереси внука. Йому повернули кошти за всі місяці, за які не платили раніше.

Не встигли донести до швидкої

У Києві у ліцеїста Полянського є ще одна людина, до якої може звернутися за порадою. Це — Андрій Павленко. Чоловік очолює фонд «Пам’яті Героїв Небесної  Сотні». Організація займається вшануванням загиблих під час Революції Гідності.

— Льоня Полянський врятував мені життя, — розповів журналісту 20хвилин/RIA Андрій Павленко. — Я тоді ще не знав, хто він і звідки. Коли в нього влучила куля, я стояв, вважай, у нього за спиною. Він помирав у мене на очах. Я бачив його в останні хвилини.

Коли в суді розглядали справу про загибель Леоніда Полянського, демонстрували відео, зняте на Майдані у Києві 20 лютого 2014-го. На кадрах видно, як після одного з пострілів чоловіки несуть на ношах пораненого. Цим пораненим був Леонід Полянський. Час від час призупиняються. Медик, його легко упізнати по хресту на куртці,  піднімає ряднину. Нею накрито тіло пораненого. Пересвідчується, чи живий той, кого рятують. Раптом настає тривала пауза. Медик припадає до тіла довше, ніж це робив раніше. Піднімається. По виразу його обличчя стає все зрозуміло — вже пізно поспішати до автомобіля швидкої допомоги.

На тому само відео видно, як після цього один з чоловіків, який ніс пораненого,  не стримує сліз.

— Вбили, сволочі! — виривається в нього з грудей.

Цей чоловік — Андрій Павленко.

Пізніше він приїжджав у Жмеринку, розшукав маму Леоніда Полянського — Людмилу Георгіївну. Дізнався про сина. Почали спілкуватися. Павленко порадив Едуарду йти вчитися у ліцей Богуна. Хлопець дослухався до такої пропозиції. Чоловік, якого раніше Полянські не знали, запрошував ліцеїста на вихідні додому, інколи проводив такі дні на екскурсіях. Коли Едуарду потрібна була порада, він телефонував Павленку. Одне слово, у них склалися дружні стосунки.

— Павленко схвалив мій вибір йти вчитися на льотчика, — говорить Едуард. — Ми довго про це говорили. Обдумували, що є позитивного у цій професії. Треба багато уваги приділяти спорту. Що я і роблю. Ходжу на додаткові заняття до репетиторів, щоб мати гарний бал на ЗНО.

Коли фонд «Пам’яті Героїв Небесної Сотні» відкриває у якомусь з міст пам’ятник, Павленко запрошує до участі сина загиблого Полянського. Недавно такий монумент встановили у Київській області. Едуард каже, що їздив на відкриття. Так само вони були разом у Вінниці на відкритті пам’ятного знака «Дерево Героїв Небесної Сотні». 

Нині, у дні вшанування загиблих на Майдан, і хлопець також буде присутній разом з іншими родичами Героїв. До речі, в його обов’язки помічника начальника ліцею входить сприяння у вирішенні питань ліцеїстів, чиї батьки загинули під час Революції Гідності або в боях на Донбасі.

— Якщо в когось з хлопців виникають проблеми, вони звертаються до мене, а я під час нарад у начальника ліцею доповідаю про них, — говорить Едуард. — Якщо справа невідкладна, йду на прийом у той же день.

Троє розстріляних

18 лютого на Майдані біля Будинку профспілок куля влучила у Валерія Брезденюка. Він був підприємцем, створив у Жмеринці перший комп’ютерний клуб, прокладав Інтернет. Його більше знають, як митця. Валерій писав картини у незвичній техніці ебру. Простіше кажучи, це написання картин у воді. Своє мистецтво демонстрував у телевізійному шоу «Україна має талант».

Максим Шимко займався реконструкцією історичних подій. Був членом одного з клубів ре конструкторів. Цікавився історією. Останній запис на його сторінці в соцмережі зроблено 18 лютого. Це був заклик до небайдужих: «За Україну!  Хто може, їдьте в Київ!». 20 лютого його життя обірвала куля снайпера.

Леонід Полянський працював у Жмеринці на залізниці. У дні Майдану перебував у тривалому відрядженні у Києві. Мав роботу у залізничному депо. Після трудового дня спішив на Майдан.

У день загибелі, 20 лютого, Полянський мав бути на зміні. Напередодні помінявся з напарником. Казав, що ситуація дуже напружена і він зобов’язаний бути поруч з хлопцями на Майдані. Брат Леоніда Георгій знайшов його тіло у морзі на вулиці Оранжерейній у Києві.

Валерія Брезденюка, Максима Шимка та Леоніда Полянського удостоєна звання Героя України (посмертно).

Читайте також:

Три вінницькі герої Небесної сотні. Пам'ятаймо, за що полягли Шимко, Брезденюк, Полянський

«Ми перед ними у боргу»: сотні вінничан зійшлися вшанувати Героїв Небесної Сотні

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • пуля

    а кокурзныкы ще литают тоди може статы
  • Rabbit123

    Який хлопець гарний
  • Олена

    Молодці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up