Три iсторії наших земляків, які першими підняли український прапор

Три iсторії наших земляків, які першими підняли український прапор
  • У 1989 і 1991 роках український прапор піднімали не в урочистій обстановці, як зараз, його піднімали ризикуючи своїми долями. Такий був час. І якщо сьогодні герої ті, хто захищає Україну на Сході, то в ті часи героями були люди, які піднімали жовто-блакитні та синьо-жовті прапори всередині своєї країни

На сьогоднішній день відомо 19 випадків тих років, коли у Вінницькій області піднімалися українські прапори. Саме це свідчило про те, що в країні назрівають зміни. Зміни простежувалися у вчинках окремих людей. 20minut публікує кілька коротких історій тих самих людей, які наближали нашу Незалежність.

Арсен Преподобний (місто Тульчин)

Організація, у якій я тоді перебував називалася «Народний фронт». Спочатку в ній було мало учасників, проте вони доклали чимало зусиль, щоб ми жили у вільній і незалежній Україні.

Відео дня

Перша наша спроба підняти синьо-жовтий прапор була під час підготовки мітингу проти сталінських репресій. Зрозуміло, що тоді не дозволялося говорити «комуністичних репресій». Але навіть з відсиланнями на сталінський режим нам не дали дозволу на його проведення. Тоді ми домовилися з художником, який допоміг оформити портрет Сталіна за колючим дротом. У нас був прапор і нам залишалося тільки вивісити все це . Але в перший раз нам не дозволили цього зробити.

Наступний мітинг ми проводили під прикриттям екологічного (інших-то ніхто не дозволяв) мітингу. Прапор пошили з невеликих прапорців і таким чином наші люди вперше побачили синьо-жовтий прапор.

Ще був цікавий випадок, коли під час відкриття пам'ятника Шевченку ми винесли прапор, а комуністи у відповідь кинулися в ПТУ, яке було поруч і винесли з нього два або три прапори Радянського Союзу.

Ще був випадок в 1989 році. Один мій нині покійний товариш на прізвище Смирнов, запропонував нам підняти прапор. Я і ще кілька людей виїхали вночі до будинку культури. Та території був будівельний кран. Ми зайшли туди, а Смирнов дістав не синьо-жовтий, а червоно-чорний прапор. Ми здивувалися, але розпитувати і щось міняти не було часу. Ми підняли прапор, закріпили його, почепили банку від фарби і написали «Заміновано».

Леонід Козачун (село Бабчинці, Чернівецького району)

У 1989 році на Трійцю я запропонував провести День пам'яті на місцевому кладовищі. Там зібралося близько трьох тисяч місцевих, а ми прийшли з синьо-жовтим прапором. Місцеві поставилися до цього з великою неприязню. Говорили, що ми прийшли з «бандерівським» прапором. Чого вже говорити, якщо моя теща кинулася на мене і мало не видряпала мені очі.

А прапор ми підняли на дванадцятиметровий флагшток 28 квітня 1990 роки перед 1 травня. Біля нього ми встановили стенд з написом «Рух інформує». Ми чергували біля прапора до тих пір, поки не була прийнята декларація про незалежність України.

Наша команда була готова до всього. І ось через три дні після того, як ми повісили прапор нам прийшла повістка з прокуратури з вимогою зняти жовто-блакитний прапор (а там весів синьо-жовтий). Ми відповіли, що прапор і стенд «Рух інформує», це майно бабчинського осередку народного руху, і, якщо будуть посягання на наше майно, то ми будемо його захищати.

Був навіть такий випадок, коли до флагштока під'їхав «уазик», з якого вийшло четверо чоловіків, які спробували зняти прапор. Не красиво про таке розповідати, але наші хлопці повискакували і так їх побили, що тим мало не здалося. Ми нікому не дозволяли чіпати прапор, і чесно скажу, влада нас боялася.

Анатолій Анцибор (місто Могилів-Подільський)

У 1990 році ми з жовто-блакитними прапорами побували на Дні пам'яті у Бабчинцях. А коли приїхали додому, у Могилів-Подільський, то подумали, а як так може бути, що там стоїть жовто-блакитний, а у нас немає? Тоді ми почали готуватися до його встановлення.

Десь на початку травня ми знайшли для нього флагшток і підготували прапор. І ось, вдаючи, що прогулюємося по місту, ми зупинилися навпроти міськради і почали копати яму. Через 15 хвилин яма була викопана, прибігли хлопці з бетоном, встановили флагшток і забетонували.

Я сам хотів повісити прапор, але знайшовся інший активіст, який був сміливіше і приткіше за мене. Він і встановив прапор. Було багато міліції, тому довелося зробили все під виглядом мітингу.

Після того ми гадали, що ж буде далі, і звичайно в першу ж ніч співробітники районної міліції його зірвали. На наступний день був повішений новий прапор і так тривало довгий час. Але слава Богу, що ми дожили до того часу, коли віють нові вітри і ми можемо говорити і розбудовувати нашу незалежну державу.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Задунайский Торонтуй

    Постелил возле порога.

    Alexey Shytov reply Задунайский Торонтуй

    А может тебе уехать отсюда? В рашку например? Не стесняйся-скажи, я готов оплатить билет)

    Задунайский Торонтуй reply Alexey Shytov

    Приходится менять только часто, материал г-но.

    Иванов Иван reply Alexey Shytov

    чо наворовал или  намародерил а билет всунь себе в ж..пу ты оплаты все
  • Жора

    В Виннице только один Чумак из УНСО в начале 90-х поднимал нац флаг .
  • Иванов Иван

    интиресно вам ище ненадоело нести эту чужь этих героев нужно уже наказывать и жестоко

    Alexey Shytov reply Иванов Иван

    Иванов, ты б хоть без ошибок писать научился)

    Иванов Иван reply Alexey Shytov

    мне можно

    Natalka Melnyk reply Иванов Иван

    иванових пора вишвирнути за порєбрік

    Иванов Иван reply Natalka Melnyk

    ты откуда это высососала поребрик  я уже после вашых покращень 9 рокив за бугром и думаю що вы ще там  крадете як у той час уже все було розкражено
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up