Святвечір 2025: кухар пропонує сучасне меню для традиційного свята

Святвечір 2025: кухар пропонує сучасне меню для традиційного свята
  • Хоча за традицією Святвечір асоціюється з пісними стравами, сучасні реалії дозволяють кожній родині обирати власні святкові традиції.
  • Якщо ви вирішили відійти від посту, пропонуємо вам смачне та різноманітне меню на 12 страв, яке допоможе створити незабутню атмосферу свята.

Святвечір — це час для сімейних традицій, але й для експериментів. Кухар Євген Клопотенко пропонує нам поєднати традиційні українські страви з сучасними кулінарними трендами.

Кутя з пшеницею та сухофруктами

Навіть якщо ви не дотримуєтеся традиції Різдвяного посту, Святвечір неможливо уявити без куті. Це важлива ритуальна страва, яку традиційно розміщують не просто на столі, а на покутті, під образами, разом із дідухом, калачами та узваром. Кожен регіон України готує кутю трішки по-своєму, ми ж пропонуємо вам детальний та простий рецепт куті з пшениці, з додаванням маку, сухофруктів, меду та горішків. Водночас традиційна та смачна, вона гарантовано сподобається вашим гостям.

Рецепт ТУТ.

Вареники з капустою

Пухкі та ніжні, із соковитою начинкою з капусти, такі варенички стануть окрасою вашого столу. Тісто у рецепті надзвичайно вдале, еластичне та добре ліпиться, а завдяки використанню кефіру виходить особливо пухким. Начинка готується швидко, менш як за двадцяти хвилин, тож з приготуванням таких вареників впораються навіть новачки.

Рецепт ТУТ.

Салат з консервованої квасолі та горіхів

Коли потрібно приготувати одразу багато страв, важливо щоб бодай деякі з них були простими та швидкими. Тому для цього оригінального салату пропонуємо використати вже готову консервовану квасолю. Доповніть її волоськими горішками, заправкою та цибулею — і поживний салат готовий.

Рецепт ТУТ.

Запечена курка з айвою

М'ясні страви на Святвечір — це геть не традиційно. Але якщо ви не дотримуєтеся посту та маєте потребу нагодувати родину, ще й так, аби страва виглядала оригінально і святково — кращого рецепту, ніж запечена курка годі й шукати. З нашим детальним покроковим рецептом курочка вийде ніжною та соковитою.

Рецепт ТУТ.

Рибна юшка з коропа

Цей простий рецепт дозволить насолодитися домашнім теплом і відчути дух старовинних кулінарних традицій. Ароматна юшка з коропом, овочами, картоплею, томатною заправкою та коньяком — те що треба, аби зігрітися холодного зимового вечора.

Рецепт ТУТ.

Картопля по-уланівськи

Надзвичайно смачний гарнір за автентичним рецептом родом з Вінниччини, із мальовничого села Уланів. Спробувавши цю картоплю, ви пошкодуєте, що не дізналися про рецепт раніше. Рум’яна смажена картопелька, полита часниковою заправкою стане зіркою вашого столу і назавжди увійде в список улюблених смаколиків.

Рецепт ТУТ.

Мариновані печериці

А ви знали, що замаринувати печериці можна власноруч? Виходить смачно та бюджетно, до того ж ви матимете змогу проконтролювати якість всіх інгредієнтів та довести закуску собі до смаку. Весь рецепт потребує лише 15 хв вашого часу, а їсти мариновані печериці можна вже за 5-6 годин.

Рецепт ТУТ.

Канапки з оселедцем

На закуску разом із маринованими печерицями пропонуємо подати також швидкі канапки з оселедцем та яблуком. Це незвичне, на перший погляд, поєднання працює надзвичайно вдало, адже свіжий кисло-солодкий смак фрукта гарно балансує солоність оселедця. Якщо придбати вже готове, чищене філе оселедця, то готуються канапки менш ніж за 15 хвилин.

Рецепт ТУТ.

Книш з листового тіста

Книш в давнину був українським обрядовим хлібом для вшанування душ померлих та навіть згадується в «Енеїді» Котляревського. Та з плином часу страва і її призначення трансформувалися: книш перетворився у своєрідний круглий пиріг із різноманітною начинкою, яку викладають по центру. Ми пропонуємо начинити книш твердим сиром, горіхами, картоплею та зеленню для святкової закуски.

Рецепт ТУТ.

Пампушки

Святковий стіл не можна залишити без солодкого. Безпрограшним варіантом є пампушки — традиційний різдвяний десерт родом з Галичини. Золотаві, ніжні як пух, посипані цукровою пудрою та начинені варенням, вони першими розлетяться зі святкового столу, тож готуйте одразу подвійну порцію.

Рецепт ТУТ.

 

Вергуни

Якщо займатися дріжджовим тістом для пампух немає часу, вас виручать вергуни або хрустики. Ці простенькі українські солодощі порадують і малечу, і дорослих. До всього вони надзвичайно бюджетні та прості в приготуванні, адже тісто замішується на основі кефіру та яєць.

Рецепт ТУТ.

Узвар з імбиром

На Святвечір та Різдво традиційно подають узвар. У деяких регіонах його додають до куті, у деяких — наливають у глиняний глечик та ставлять поруч з кутею. Щоб додати звичному українському напою трішки нового, пряного смаку, пропонуємо до суміші сухофруктів додати корінь імбиру.

Рецепт ТУТ.

До речі, на цей Святвечір роль «різдвяної зірки» вперше за три роки виконає саме зоря, а не планета. Знайомтеся — це Капелла. Її можна буде побачити неозброєним оком одразу після заходу Сонця.

 

Читайте також:

Кого і коли вітати з днем ангела: календар іменин на грудень 2025-го

Церковний календар на грудень 2025 року: коли та що відзначаємо

Подякуй журналісту гривнею icon Подякуй журналісту гривнею
Марія ЛЄХОВА
Марія ЛЄХОВА - автор цього матеріалу. Ви можете подякувати йому та надихнути на нові корисні матеріали
Закинути на Банку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up