Свято знань на… сходах. Школа опломбована. Коли сядуть за парти учні в Кожухові?

Свято знань на… сходах. Школа опломбована. Коли сядуть за парти учні в Кожухові?
День знань у Кожухові святкували під школою, уперше за 27 років навчального закладу діти не мали можливості переступити його поріг
  • На замку залишається школа у селі Кожухів Літинського району
  • Можливо, у понеділок, після перевірки, комісія дасть добро на зняття пломби
  • Хто і чому зіпсував свято для дітей, їхніх батьків, учителів?

Школу у Кожухові опломбувала Державна виконавча служба на підставі рішення окружного Адмінсуду. Сталося це у липні нинішнього року. З позовом до Феміди звернулася Держслужба з надзвичайних ситуацій. Ще у 2016-му після перевірки виявили порушення протипожежних заходів. Частину з них усунули. Решта робіт потребувала коштів, яких навчальний заклад не має. Перед початком навчального року адміністрація школи звернулася до суду з проханням відстрочити виконання припису. Однак суддя відмовив у клопотанні. Навчальний процес опинився під загрозою. На сполох вдарили батьки учнів. У школі нараховується 125 хлопчиків і дівчаток. Що говорили першого вересня батьки, вчителі, керівник села?

Першачків садять на плече старшокласники

Свято першого дзвоника у Кожіхівській школі відбувалося на сходах перед дверима з пломбою і на шкільному подвір’ї.

Відео дня

Один з учнів, який перейшов у сьомий клас, разом з мамою показали пломбу на вхідних дверях. Пломба настільки надійно закрита, що й молотком навряд чи можна збити.

-Діти не винні, що не можуть переступити поріг школи, – говорили батьки. – Ми знаємо одне: вони повинні навчатися, а школа має забезпечити для цього необхідні умови. Але навіть за це законне Конституційне право дітей у нас в селі треба боротися.

-Звичайно, я хочу, щоб моя дитина мала можливість прийти в школу і навчатися, - каже батько першокласника. – всі ми багато разів чули про програму для першокласників «Нова українська школа». Чи буде вона у нашій школі, не знаю. Все літо школа на замку.

Батьки ставили цілком логічне питання: «Невже не можна було зробити те, що вимагають пожежники протягом літа? Невже треба було ч екати до останнього дня?» Вони припускають, якби не вдарили на сполох, ніхто б дотепер нічого не робив.

Все було на святі в Кожухові – і перший дзвінок, і гарні побажання, і першокласників несли на плечах…

Така у них традиція: дівчатка-старшокласниці  ведуть першачків за руку, а хлопці садять на плече. Все було, крім одного, - у школу не можна зайти, за парти не можна сісти.

Комісія приїде у понеділок

Сільський голова Кожухова Володимир Слободянюк розповів, що зараз в школі працює бригада. Яким чином робітники проникли у приміщення? З’ясовується, з тильної сторони пломби зняли. Там троє дверей. Двоє з них були відчинені. На третіх також пломби не видно.

Разом з сільським головою заходимо в будівлю. Зустрічаємо декого з вчителів. Серед них в.о. директора Олеся Плюта. Каже, маємо ж ми готуватися до навчального року. За її словами, пломби зняли 20 серпня. Зробили це не вчителі. У той день в село приїздив керівник району Ярослав Чернега. Директор школи Валерій Петрик відмовився зривати пломби. Зробили це інші люди. До речі, директор школи написав  заяву на звільнення з посади.

Роботи з протипожежних заходів виконує одне з підприємств з Ладижина. Робітники обладнували протипожежну сигналізацію, а також обробляли захисною сумішшю дерев’яні крокви на горищі. Пояснили, що суміш готують у себе на виробництві, звідти доставляють автомобілем у бочках. Обіцяють роботи завершити завтра, у неділю.

-У понеділок приїде комісія з ДСНС, - каже сільський голова. – Сподіваємося, що приймуть роботи, дадуть добро на зняття пломб. На вівторок ми вже замовили харчування для учнів. Думаю, у цей день вони сядуть за парти і розпочнуть начальний рік. Домовилися з педколективом, що пропущений день занять надолужать в одну із субот.

…Гурт хлопців про щось охоче спілкується. В руках одного з них – грамота. Каже, за перемогу в олімпіадах з фізики.

Перемагав на районній олімпіаді, а також був призером обласної. «Хочемо в школу, може, ще грамоту заробимо, за них тепер платять», - усміхаються юнаки. В цей час їх фотографує одна з однокласниць на мобільний телефон.

-Дійсно сільська рада нагородила семеро учнів, переможців олімпіад, грошовими преміями, - уточнив Володимир Слободянюк. – Шкільні набори придбали для першокласників. Їх у нинішньому році 13. Кожен отримав подарунок.

Яка відповідальність за самовільно зняті пломби?

Школу у Кожухові, як уже згадувалося вище, опломбовувала Державна виконавча служба Літинського району. Журналіст запитав у керівника служби, яка існує відповідальність за самовільне зняття пломб.  «Це вже не наша компетенція, - відповів Володимир Ільченко. – Запитуйте в ДСНС, чи в кого там. Наша справа була виконати рішення суду – опломбувати. Ми це зробили, а далі…»

Що сказали в ДСНС? Там відповіли, що за самовільне зняття пломб відповідальності не несуть. Їхня справа перевірити, скласти акт про недоліки і вимагати їх усунення. Що й було зроблено, а далі…

-Можливо, запитайте у прокуратурі, мабуть, це їхня компетенція, - порадили в ДСНС.

Запитаємо у прокуратурі. Передбачаємо, що там теж будуть свої аргументи. Можливо, на кшталт, має бути заява для перевірки. Принаймні, саме так відповідають у поліції. Є заява, чи звернення – будуть діяти, а ні…

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Svyatoslav Usatyuk

    Батьків до школи не пускатимуть, в нас зміни в законодавстві, в Конституції, держава забирає на себе відповідальність за дітей на час навчання, чи просто забирає дітей?
  • Тарас Пилипак

    Біда у тому,  що держава- банкрот,  як Свирид Петрович.  А Ви ще чекаєте НУШ?
  • Алена Абразовская

    Цікаво,а як виконати вимоги,якщо знімати пломби не можна???

    Alexandra Slobodianyk reply Алена Абразовская

    і я так кажу.. Неможу зрозуміти...більше хвилює проблема зняття пломби чи вирішення цієї ситуації?! Сьогодні діти пішли вже в школу і все нормально. Проблема вирішина

    Svyatoslav Usatyuk reply Алена Абразовская

    Це така дкраплина у морі поставлених проблем...
  • Natela Krupina

    Лучше бы Верховную Раду опломбировали вместе с ее  наполнением.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up