Свята за новим календарем: як у Вінниці вперше святкуватимуть Різдво 25 грудня

Свята за новим календарем: як у Вінниці вперше святкуватимуть Різдво 25 грудня
Різдво у Спасо-Преображенському кафедральному соборі (2022).
  • З початку осені віряни та духівництво ПЦУ живуть за новоюліанським календарем. Це означає, що дата більшості церковних свят змістилася на два тижні. А чи змінилася традиція святкування? Коли йти на святкове богослужіння до церкви? І чим не влаштовував так званий старий стиль?

У вересні цього року Православна Церква України офіційно перейшла на новоюліанський календар. Це означає, що майже всі церковні свята в Україні відтепер перенесені на інші дати. Парафіяни ПЦУ вже відмовилися від старої традиції, вперше відсвяткувавши День святого Миколая не 19 грудня, а шостого. На черзі Різдво. За новим стилем українці святкуватимуть його 25 грудня, а не 7 січня, як це було раніше. 

Згідно з нещодавнім опитуванням, проведеними компанією Deloitte, більша частина респондентів, а це майже 45%, святкуватиме Різдво 25 грудня. Натомість 17% відповіли, що 7 січня. Двічі цього року Різдво святкувати збираються 32%. 

За словами прессекретаря Вінницько-Барської єпархії ПЦУ архімандрита Софронія Чуприни, на новий стиль вони перейшли за рішенням Помісного Собору. Священнослужитель пояснює, що Україна не є в цьому першовідкривачкою, адже з 15 помісних автокефальних Церков за новоюліанським календарем вже живе 11. Юліанського стилю (старого) продовжує дотримуватися, зокрема російська православна церква та УПЦ московського патріархату. 

Відео дня

У багатьох Церквах, продовжує Софроній Чуприна, після перехожу на новий стиль ставалися розколи. Коли частина Церкви не визнавала новоюліанського календаря і продовжувала жити за юліанським. ПЦУ вдалося уникнути такої участі.

— Рішення про перехід підтримала переважна більшість нашого єпископату, духівництва та вірян. Вони зустріли цю звістку позитивно. Пізніше навіть та незначна частина духівництва, яка сумнівно ставилася до реформи, все-таки підтримала рішення Помісного Собору і перейшла на новий стиль, — розповідає архімандрит Софроній. — Ми перейшли на новоюліанський календар, тому що він є більш точним та правильним. І це питання не церковне, а наукове. До цього підштовхнули й настрої у суспільстві. Така реформа допомагає нам ще в одному аспекті вирватися з тенет російської православної церкви, яка довгий час впливала на свідомість українців. Крім того, це солідарність з більшістю інших Церков. 

Архімандрит також говорить, що чимало людей досі не розібралися й вважають, що змінюється лише дата святкування Різдва. Насправді майже всі свята, окрім Великодня, змістилися на два тижні. Адже саме такою є різниця між календарями. До прикладу, День Василя Великого святкуватиметься не 14 січня, а першого. Водохреща буде не 19, а шостого січня. Дні Ангела також змістилися. 

— Різдво цьогоріч припадає на понеділок. Через те, що цей день буде робочим, ми не знаємо, яка кількість людей прийде до церкви, — пояснює Софроній Чуприна. — Нічних богослужінь ми не робитимемо, бо маємо комендантську годину й не хочемо нікого провокувати. Усіх запрошуємо приходити зранку. 

У традиції святкування Різдва нічого окрім дати не змінюється. Богослужіння звершуватимуться так само як і раніше. Порад й настанов слід дотримуватися тих само. Буде й колядування. Однак відтепер 24 грудня ввечері. 

Православний календар на 2024 рік

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Опитування

Коли будете святкувати Різдво?

Новорічний стіл-2024: у скільки він обійдеться та яка вартість популярних страв

Від 100 гривень до 12 тисяч. Де і за скільки можна купити живу ялинку у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Сергей Валерьевич

    Лишень в ідіотів спочатку настає 1 січня Новий рік від Різдва Христового а потім 7 січня Різдво Христове 🤣🤣
  • Леся Губенко

    Послухайте,шановні,про яке святкування йде мова....? Ви що зовсім не маєте душі і замість серця -камінь. Кожен день гинуть наші діти.... Яке без них святкування.... Майте совість....
  • Валентина Васильковська

    Війна чи не війна, а Господа прославляти і в окопах треба. І кутю треба споживати і колядувати. І подивиться Господь, що за нього не забувають і він ніколи за свій народ не забуде. Перемогою нас обдарує.
  • Інна

    В країні війна!!! Але мабуть вона вас ще не торкнулася, що ви хочете свята і вихідних!

keyboard_arrow_up