Сусідські війни: вбили козеня та перекинули польову міну через паркан

Сусідські війни: вбили козеня та перекинули польову міну через паркан

Уже вісім років поспіль точиться запекла війна між двома родинами у Зарванцях. Було все: бійки, підпали, вбивства домашніх тварин та суди. Новий виток протистояння: одній з родин у двір закинули польову міну

У редакцію звернулася Жанна Коновалова, яка розповіла, що кілька днів тому на її подвір'я сусіди закинули справжню польову сигнальну міну, яка вибухнула біля будинку. Почалася пожежа, приїхала поліція. Журналіст RIA теж поїхав у Зарванці, щоб розібратися у цій історії.

Виявилося, що між двома сім’ями, будинки яких стоять поряд на вулиці Морській, уже вісім років точиться справжня війна. Ми поспілкувалися з обома родинами. З чого все почалося?

Версія Коновалових

Відео дня

За словами пані Жанни, поважної жінки, яка до пенсії багато років працювала фельдшером швидкої допомоги, вісім років тому її сусіди викопали у своєму дворі вигрібну яму. Відтоді і починається історія протистояння.

— Ви не думайте, що я якась скандалістка і просто люблю покричати. Стоки з їхньої вигрібної ями підмивають фундамент у нашому будинку, через що на першому поверсі вже пішли тріщини, — говорить Жанна і водночас показує журналісту, як попід стелею потріскалися стіни. — Ми хочемо, щоб вони закопали ту яму, поки наш будинок не зруйнувався.

Жінка розповіла, як зверталася до суду, щоб змусити сусідів закопати яму. Показала рішення суду, яке вимагає зробити це. Коновалови заплатили навіть 20 тисяч гривень за те, щоб виконавча служба демонтувала яму та труби, які ведуть до неї.

— Сусіди схитрили, — бідкається Жанна. — У документах вони замінили цю яму на погріб. І рішення суду тепер виконати неможливо, бо ями ніби немає.

Але у сусідів інше бачення того, як розпочинався конфлікт.

Версія Гнатюків

Будинок Володимира Гнатюка з жінкою та сином від «ворогів» відділяють кілька метрів та цегляний паркан. Чоловік — військовий, нещодавно повернувся з зони АТО. У нього син, якому на вигляд зо 30 років та хвора жінка.

— Тоді, у 2008-му році цього паркану ще не було, — говорить Володимир Гнатюк. — Стояла залізна сітка, а місцями і її не було. Через це наші сусіди полюбляли випасати своїх кіз на нашому городі. Скільки просили не робити цього — марно. Побудували паркан. І після цього ці «лікарі» побили мою дружину.

Показати вигрібну яму, про яку розповідала Жанна Коновалова, Володимир відмовився. Сказав, що там нема на що дивитися.

— Вони спалили нам 24 дерева, — говорить чоловік. — Розводили багаття попід воротами. Ми тоді викликали поліцію, які оштрафували Коновалових. Поліцейський стоїть, розповідає Жанні з її чоловіком, що вогонь розводити заборонено, а їм байдуже. При ньому ще гілок у полум'я підкидають.

Гнатюк каже, що до переїзду у Зарванці, Коновалови жили у Черкаській області. За його словами, у них там теж були конфлікти чи не з усім селом.

— Їх звідти вигнала громада, — каже Володимир. — Просто вони люди такі, що люблять з усіма пересваритися.

Хто вбив козеня

Окремої уваги заслуговує випадок з мертвим козеням. Про те, що його вбили, кажуть обидві родини. Але як це сталося — у кожної своя версія.

— Це вони, Гнатюки, його вбили, — каже жінка. — Але померло воно не одразу. Видно, вдарили чимось і втекли. Бідне козеня помирало чотири дні у нас під вікнами. Ой, як воно скавчало жалісно, ви б тільки чули!

З цим випадком Коновалови звернулися до поліції. Але нікого так і не покарали.

Гнатюки ж розповіли зовсім іншу історію:

— Чоловік Жанни вколов цьому козеняті якусь отруту, — говорить Володимир Гнатюк. — Вони ж лікарі, знають що робити. Та бідна тварина чотири дні була ні жива ні мертва. Кричала сильно, мабуть, було їй боляче. А вони це козеня через паркан нам перекидали. Діти маленькі боялися на вулицю вийти, бо воно лежало у нас у дворі. Це ж якими жорстокими треба бути, щоб таке придумати…

«Кинули міну — хотіли нас убити»

Як розповіла Жанна Коновалова, це сталося 16 грудня, близько 20.00. За її словами, це був справжній замах на вбивство цілої їхньої родини. Як каже жінка, платити за опалення великого будинку немає грошей, тому взимку вони живуть у літній кухні. А гріє їх там груба. Жанна показала місце, куди впала міна — прямо під кухню. Вона каже, що сусіди мали на меті підпалити дах, з якого вогонь би перекинувся на весь будинок. Але це зробити не вдалося — міна впала на землю.

— Я спокійно дивилася телевізор, збиралася лягати спати, — розповідає жінка. — Раптом почула два гучних вибухи: спочатку один і за кілька секунд інший. Ми всі вибігли на подвір'я. Усе навколо вже горіло. Почали гасити вогонь. Я звернула увагу, що вогняні бризки, які розліталися, продовжували горіти на снігу, як маленькі свічечки. Потім прокурор сказав, що це схоже на фосфор.

Коновалови впевнені, що міну їм підкинули сусіди та, як доказ цього, показали журналісту відео з камер спостереження. Там справді видно, як зі сторони сусідського будинку летить якийсь яскравий предмет та падає якраз на те місце, куди вказала Жанна. До речі, вибухнув він не одразу, а приблизно за чотири секунди після приземлення. Жінка говорить, що це тому, що у міні встановлений таймер, щоб зберегти від ураження того, хто її кидає.

— Коли приходив слідчий, то він почав казати, що це була звичайна петарда, а не міна, — говорить жінка. — Але про те, що це дійсно була польова сигнальна міна, нам сказав військовий прокурор. Поліція вилучила у нас залишки міни та відкрила кримінальне провадження. Я знаю, що справу «замнуть», бо у Гнатюка брат працює у прокуратурі.

Журналіст попросив Володимира Гнатюка прокоментувати випадок з міною. Той відповів, що про це нічого не знає, засміявся та додав, що якби таке справді сталося, то «і шибки б повибивало, і від двору б нічого не залишилося».

Писали президенту та підуть до Авакова

Жанна Коновалова показала з десяток папок з документами, які накопичилися за роки війни з сусідами. У них — вся історія протистояння. Там можна знайти рішення суду, заяви до поліції, СБУ, прокуратури. Документи на будинки та землю, медичні висновки та листування з виконавчою службою. Також там є 16 листів, адресовані до Адміністрації Президента і навіть відповіді на них. Зазвичай, у відповідях немає ніякої конкретики, звичайні відписки.

Коновалови кажуть, що справу не полишать, поки не доб'ються свого — щоб сусіди відповіли за скоєне та нарешті закопали вигрібну яму. З цією проблемою вони збираються піти до міністра МВС Арсена Авакова.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина Бойчук

    Дивуе, що чотори днi всi "люди"( якщо так можна назвати) з обох сторiн спокiйно спостерiгали як помирае бiдолашна нi в чому не винна тварина- i допомогу не надали, i полiцiю одразу не викликали. Щось здаеться цi сусiдcькi вiйни- гарний пiар хiд. А от тваринку дiйсно шкода. За таке треба карати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up