Суддя Вергелес із Хмільника хоче судити корупціонерів. Що про нього знаємо?

Суддя Вергелес із Хмільника хоче судити корупціонерів. Що про нього знаємо?
Хмільницький суддя Валерій Вергелес. Знімок екрану програми журналістських розслідувань «Люстратор» від 2016 року
  • Суддя Хмільницького міськрайоннного суду Валерій Вергелес подав документи на конкурс у новостворений Антикорупційний суд.

Прізвище та ім’я судді з’явилися в списку кандидатів, оприлюдненому на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Також на сайті є й досьє кандидата.

Вергелес хоче потрапити в Апеляційну палату суду, який буде виносити вироки ТОП-корупціонерам України.

Ми зібрали інформацію про справи, які він уже розглядав.

Відео дня

У мотиваційному листі Вергелес пише, що має достатньо вольових, моральних та професійних якостей для того, щоб працювати в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду. І здатний забезпечити справедливість та верховенство права.

Валерій Вергелес зазначив кілька розглянутих ним справ, які, на його думку, свідчать про його компетентність та професійність. Серед них:

  • Справа про бійку, яка закінчилася ударом кухонним ножем у груди та смертю. Вирок Вергелеса — 8 років ув’язнення.

  • Двоє чоловіків неодноразово викрадали автомобілі та інші речі в Хмільнику. Суддя дав одному 7,5 років ув’язнення, іншому — 5 років. Наразі ця справа призначена до розгляду в касаційному порядку.

  • Позов Хмільницького осередку партії «Батьківщина» до головного редактора місцевої газети. Партійці хотіли, щоби суд визнав опубліковану в ЗМІ інформацію недостовірною, спростування та компенсації в розмірі 40 тисяч гривень. Вергелес підтримав позивача тільки в тому, що зобов’язав редактора опублікувати спростування неправдивої інформації.

 

Судив СБУвця

Валерій Вергелес у своїй суддівській практиці має вирок у корупційній справі. Тобто саме в такій, яка прямо підсудна Вищому антикорупційному суду. Але чомусь Вергелес не вказав її в списку тих, які свідчать про його професійність та компетентність. 

Судді з Хмільника випало вирішувати долю аж цілого оперуповноваженого в особливо важливих справах відділу захисту економіки — заступника начальника одного з районних відділів СБУ у Вінницькій області.

Підозрювали СБУвця в тому, що він вимагав 2 тисячі доларів за повернення документів, які забрали з підприємства для перевірки, а також у вимаганні грошей за закриття провадження проти цього ж підприємства. Заяву про вимагання хабара раніше написав сам директор підприємства. Процесом передачі грошей керував відділ внутрішньої безпеки.

Як написано у вироці, вдалося зафіксувати отримання 1,5 тисячі доларів хабара, за це співробітнику СБУ дали три роки «умовно». Вимагання грошей за закриття провадження суд визнав недоведеним.

Вирок, який винесли під головуванням Валерія Вергелеса, оскаржується в апеляції. Це означає, що остаточне рішення в справі ще може змінитися.

Вийшли терміни

До слова, Валерій Вергелес розглядав справу про нетверезе керування, у якій фігурував начальник колонії в Літині Олег Брилянт. У середині 2017-го Toyota Camry цього посадовця злетіла в кювет, підрізавши мікроавтобус, у якому їхала родина з дитиною. Керівник колонії отримав два протоколи за відмову від проходження огляду на нетверезий стан.

Читайте також:

Справу розглянули тільки тоді, коли вийшли терміни для покарання нетверезого водія — на це дається три місяці від моменту складання протоколу. Валерій Вергелес розглянув справу аж на п’ятий місяць. До цього на засідання Брилянт не ходив, посилаючись на те, що в нього болить спина. До речі, на цьому грунтувалася його позиція в суді — сказав, що через болі він не сів за кермо в день ДТП. Його нібито підвезла знайома. У будь-якому випадку справу закрили через те, що вийшли терміни для покарання.

Також Валерій Вергелес згадувався в програмі журналістських розслідувань «Люстратор» від 2016 року. Він не побачив конфлікту інтересів у тому, що інший суддя Хмільницького суду розглядає протоколи, складені його сином-поліцейським.

Син-суддя з протоколом за п’яну їзду

Син Валерія Андрій Вергелес працює у Вінницькому окружному адмінсуді. Про нього також є історія: він уник відповідальності за нетверезе кермування, вирішивши просто не ходити до суду.

Активісти, які були тоді на місці події, розказували, що Вергелес-молодший заперечував, що п’яний. Викликав у відділок швидку та вимагав зареєструвати від нього, аноніма, кілька кримінальних проваджень.

Прес-секретар патрульної поліції Вінниці Тетяна Плахотнюк пояснювала, що патрульні не змогли здійснити привід судді на слухання, бо сам він не з’являвся. Мовляв, усіляко уникав повідомлення про засідання. І як тільки минуло три місяці — провадження щодо нього припинилися, бо адміністративне стягнення може бути накладене не пізніше, як через три місяці з дня вчинення порушення.

Хто ще подається в антикорупцію?

Крім Валерія Вергелеса, в Апеляційну палату Вищого антикорупційного суду свої кандидатури подали також: Володимир Вернік, суддя зі Жмеринки, та вінницький адвокат Сергій Павлов.

У списку кандидатів у загальну палату є кілька суддів із Вінниччини. Це:

  • Ольга Саландяк, суддя Жмеринського міськрайонного суду.

  • Роман Міліціанов, суддя Господарського суду Вінницької області.

  • Андрій Заярний, суддя Жмеринського міськрайонного суду.

  • Іван Капуш, суддя Гайсинського районного суду.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up