Сталінську дорогу будували під музику. Нині траса - у жахливому стані

Сталінську дорогу будували під музику. Нині траса - у жахливому стані

•Чим викликаний жахливий стан дорожнього покриття на міжнародній трасі М-21 Житомир -Могилів-Подільський?

•На її ремонт передадуть 59 мільйонів гривень від перевиконання митних платежів

•Скільки ще виділять грошей і яку відстань відремонтують загалом?

Про дорогу Вінниця-Могилів-Подільський згадували під час події, що жодним чином не стосується її ремонту. Під час відкриття Почесного консульства Молдови у Вінниці голова облдержадміністрації Валерій Коровій повідомив: «Ми вже отримали 59 мільйонів гривень від перевиконання митних платежів і всі ці кошти спрямуємо на ремонт дороги, що веде до кордону з Молдовою».  Керівник Служби автомобільних доріг в області Ігор Корольчук назвав її однією з двох найгірших в області.

До війни насипали земляний вал

Ця дорога в народі має назву «сталінка». Її проектували ще у довоєнний час за вказівкою Сталіна. Дорога починалася у нинішньому Санкт-Петербурзі і завершувалася у Могилеві-Подільському. До війни тут був кордон з Румунією, він проходив по Дністру. 

Відео дня

«Сталінка» має дві особливості: прокладена максимально поза населеними пунктами і відрізняється прямолінійністю. На її будівництві працювали засуджені. Одна з бригад проживала у селі Носківці, що поруч з трасою. Місцева бабуся розповідала, що пам’ятає той період. За її словами, на роботу засуджених щоразу виводили під звуки духового оркестру. Музикантів привезли разом із «зеками». Їм дозволяли грати на весіллях у сусідніх селах, що неабияк тішило місцевих молодят.

Війна не дала можливості збудувати дорогу. Її встигли спланувати і насипати земляний вал. Завершували роботи у радянські часи – наприкінці 70-х початку 80-х років минулого століття.  

-Керував будівництвом тодішній заступник голови облвиконкому Микола Тунік, - розповів «20 хвилин» його помічник Микола Дремлюга. – Роботи виконував «Облавтодор». На той час організацію очолював Григорій Сорока, він може розповісти багато подробиць, наскільки відповідальною і непростою була ця справа. Про те, що покриття зробили якісно, свідчить той факт, що багато років після введення дороги в експлуатацію вона залишалася у доброму стані навіть без ремонту.

Співрозмовник каже, що йому доводиться інколи їхати цією трасою. За його словами, декілька тижнів тому, коли добирався на автомобілі у село на поминальні дні, 75 кілометрів проїхав за півтори години. Швидше ніяк не можна було – одна яма більша другої.

-У суботу, 29 квітня, знов проїжджав по цій ділянці, - продовжує співрозмовник. – Траса уже «залатана». Звичайно, її якість не така, як була раніше, але ям стало менше.

Пан Дремлюга висловив припущення з приводу погіршення якості дороги.

«Наслідили» багатотонні фури

-Причина в інтенсивному рухові багатотонних фур, - висловив свою думку Микола Дремлюга. – Легковий транспорт не залишає таких слідів. Читав, що у Молдові підвищили тарифи на перевезення вантажів залізницею. Очевидно, вигідніше стало доставляти їх автомобільним транспортом. Хто проїжджає «сталінкою», не може не звернути увагу, скільки фур на дорозі рухається в обидва напрямки – до кордону і від кордону. Таку картину можна бачити багато років поспіль. Іншої причини годі шукати.

Співрозмовник висловлює думку про необхідність стягнення плати з великовантажних автомобілів. Кошти вкладати у ремонт і обслуговування дороги. Фури підвищують навантаження не тільки на дорогу. Ще більші навантаження припадають на міст через Дністер, бо він єдиний у пункті пропуску через кордон у Могилеві-Подільському. Вони збільшилися у рази у порівнянні з колишнім транспортним рухом. Водна переправа будувалася ще раніше, ніж «сталінка»,  у 60-і роки минулого століття. Фахівці давно вже наголошують на необхідності підсилення об’єкта. Тим часом новий міст ніяк не введуть в дію. Точніше, водну переправу здали в експлуатація ще в середині 90-х. Відтоді не пускають по ній транспорт.

Ремонтувати дорогу допоможуть… митники

«Сталінка» є частиною автодороги міжнародного значення Житомир –Вінниця (М-21). З обласного центру до прикордонного Могилева-Подільського відстань 120 кілометрів. На окремих ділянках якість покриття задовільна або наближена до цього показника. Але є такі місця. які водії згадують незлим-тихим словом, а точніше, «соковитим» матюком.

За словами керівника Служби автомобільних доріг в області Ігоря Корольчука, вже розроблена проектна документація на чотири об’єкти ремонту, що будуть виконуватись за рахунок коштів перевиконання надходжень митних платежів. Оголошено торги на виконання робіт  на маршруті Вінниця – Могилів-Подільський протяжністю 17 кілометрів, вартістю 150 млн.грн. А також додатково розробляється документація ще на три об’єкти того ж напрямку, протяжністю 7,3 кілометра та вартістю 96 млн.грн. Загалом  в поточному році планується освоїти від 240 до 300 млн.грн.

Тобто «сталінку» відремонтують на відстані майже 25 кілометрів.

До речі, ремонт траси М-21 триває на ділянці Стрижавка-Калинівка. Точніше, на трьох ділянках, що загалом становить майже десять кілометрів. Дорога буде дуже якісна, це видно з того, що асфальт кладуть на спеціально підготовлені «подушки». Фахівці-дорожники пояснюють, що використовують метод так званої регенерації. Це органо-мінеральна суміш з відфрезерованого матеріалу приготованого методом холодного ресайклінгу на місці, з додаванням щебенево-піщаної суміші та в’яжучих матеріалів, бітумна емульсія та цемент. Укріплюючий шар має висоту 18 см, поверх нього укладається вирівнюючий шар крупнозернистого асфальтобетону – 10см та шар щебенево-мастикового асфальтобетону (ЩМА-20) висотою 5см. такі пояснення можна було почути під час перевірки ходу робіт. Їх контролювали губернатор, міський голова Вінниці, приїжджав також народний депутат Андрій Тетерук. Це для такої поважної делегації дорожники робили пояснення, про які було сказано вище.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Овщв Аппп

    Відрізок дороги від Літина до Браїлова  поремонтований і знаходиться в чудовому стані на відміну від дороги Вінниця Хмельницький.  Тому зараз частіше їжджу на Вінницю сталінською трасою там спокійно можна 100 йти
  • Daily

    дело не в том на что кладут асфальт,а кто кладёт менталитет воровать в крови с рождения и кто сверху и кто снизу одинаковы
  • Задунайский Торонтуй

    А где легенда про "кресло Сталина"? Фото представил, а легенду замял.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up