Спробу зниження земельного податку назвали «популізмом, що нашкодить освітянам»

Спробу зниження земельного податку назвали «популізмом, що нашкодить освітянам»
  • На сесії міськради депутати відмовилися знижувати у 10 разів ставку земельного податку.
  • Чиновники говорили, що це зробили уперше за 25 років і завдяки цьому оплачують частково медичні препарати та надбавки освітянам.
  • Але активісти нарікають, що такий податок є непомірно великим. А кошти освітянам будуть, якщо скоротити видатки на «безглузді будівництва».

Останнім питанням, яке розглядали на сесії міськради, 30 серпня, стала ініціатива громадських активістів зменшити земельний податок. Одна з ініціаторів цього рішення, депутатка Ганна Давиденко сказала, що ініціативу готували спільно з депутатами інших місцевих рад.

— Коли це питання набуло шаленого резонансу, то в міськраді стали казати, що ці додаткові кошти з земельного податку надходять педагогам як муніципальна надбавка. Але ці додаткові 10 мільйонів гривень не були закладені у бюджет міста у 2019 році!

Якщо ми припинимо шалені трати на будівництво якихось «гіперлупів», тоді кошти в бюджеті на освіту з'являться. Насправді, людям зараз цікаво, де заробити грошей, щоб виплатити цей земельний податок і вижити, — каже Давиденко.

Відео дня

«Вдарить» по педагогах

Утім, депутати зустріли це рішення з критикою. Віктор Кривіцький, який очолює комісію з питань планування, фінансів, бюджету та економічного розвитку, вказав, що ця ідея є економічно необґрунтованою.

— Не побачив економічного обґрунтування щодо необхідності прийняття цього проекту рішення ні на комісії, ні зараз. 28 413 фізичних осіб платять цей податок. З них 14 808 — це пенсіонери, які звільнені від сплати податку. Ще є 1023 людини, що мають пільги для несплати цього податку. Тобто, більша частина сьогодні не платять цей податок, — каже депутат.

Віктор Малінін, який у складі комісії з питань освіти, сказав, що скасування податку нашкодить освітянам:

— Педагоги подякували міському голові та депутатському корпусу за муніципальні надбавки в розмірі 20% від окладу. Рішення, яке ви пропонуєте, призупинить виплати цієї муніципальної надбавки педагогічним працівникам, — каже Малінін.

Емоційно розкритикував депутатку від «Батьківщини» її однопартієць — Вадим Кудіяров.

— Скільки ви продовжите колотити людьми? Ви сьогодні, зі своєю подругою Щербаківською, довели партію до повного руйнування. Підтримка «Батьківщини» у Вінниці — близько 7%. Бо ви робите такі випади: нібито захищаєте інтереси людей, домовляєтесь про якісь привілеї. Ця система вже не працює, і потрібно міняти методи роботи.

А очільниця асоціації квартальних комітетів Вінниці Наталя Панчук зазначила, що їй люди не жалілися на земельний податок:

— Я не чула від людей у приватному секторі, що цей податок є аж занадто високим. Тому я вважаю, що потрібно поставити край оцим популістським збудженням наших людей, — сказала Панчук.

Після цих виступів Давиденко відповіла, що у 2020 році плата за землю може стати ще більшою:

— Земельний податок складається не тільки зі ставки, й з нормативно-грошової оцінки землі. Востаннє вона переглядалася у 2012 році. Прогнозую, що її будуть переглядати вже у наступному році. І тому вінничанам варто готуватися, що якщо їхні депутати не приймуть рішення про 10-кратне зниження податку, то їм доведеться платити за землю ще більше вже у 2020 році.

Щоправда, це не підтвердили ані депутати, ані податківці, що були присутні в сесійній залі.

Тратять гроші на благі наміри

Опісля, заступник міської ДФС Ігор Бондар, казав про те, які ж суми сплачують люди за землю:

— 40% громадян сплачують податок у розмірі менше ніж 1000 гривень на рік. Ще 26% – до півтори тисяч гривень на рік. Від трьох тисяч і вище сплачує лише 6% землевласників. 68 тисяч на рік сплачує громадянин, який є власником найбільшої ділянки площею 5,4 га, — каже чиновник.

Очільниця департаменту фінансів міськради Наталя Луценко розказала, що новий земельний податок частково покриває не тільки надбавки педагогам, а й витрати на медицину.

— Додаткові надходження дали можливість прийняти рішення щодо встановлення муніципальних надбавок в розмірі 20% педагогічним працівникам. Міському бюджету це коштує близько 19 мільйонів гривень і частково ці статті витрат фінансуються саме із земельного податку, — каже Луценко. — А ще ці кошти використовуються для придбання ліків та препаратів, які мають бути безкоштовними для пацієнтів завдяки медичній реформі. Ідеться про інсулін, стент-системи, кардіостимулятори, для вакцинації, для безкоштовного зубопротезування пільгових категорій громадян тощо.

Питання №67 було поставлено на голосування.

«За» проголосували вісім депутатів, «проти» — 22. Решта утрималися або не голосували.

Ініціативу Давиденко підтримали депутати Володимир Базелюк, Віктор Мартинюк, Володимир Околіта, Ганна Давиденко, Олександр Семененко, Олег Ткаченко, Григорій Ткачук, Дмитро Уманець. Результати поіменного голосування

Наостанок міський голова Сергій Моргунов доручив провести роз’яснювальну роботу серед вінничан, щоб ті, хто мають пільгу, змогли нею скористатися. А на наступну сесію — розробити проект рішення, за яким звільнять від сплати земельного податку тих вінничан, що отримують субсидії.

Тим часом, на вулиці обурювалися вінничани, що прийшли на мітинг проти земельного податку. Депутат міськради Володимир Околіта розказав пікетувальникам, що голосував «ЗА», але вважає цей проект «трохи недосконалим».

— Я не бачу, чого він недосконалий. Він просто повертає ту ставку податку, яка була до цього, — каже екс-кандидат у нардепи Юрій «Хорт» Павленко. — Думаю, що на наступну сесію міськради ми підготуємо ще один проект рішення.

Нагадаємо, півсотні людей, 30 серпня, під стінами міськради виступали проти земельного податку

Пільги та штрафи

За інформацією сайту Мінфін зі сплати земельного податку встановлено ряд пільг. Тож від його сплати звільняються:

  • інваліди першої і другої групи;
  • громадяни, які виховують трьох і більше дітей до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів війни;
  • постраждалі від наслідків аварії на ЧАЕС.

Усі ці пільги діють не більше ніж на одну земельну ділянку за кожним з видів:

  • для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більше 2 га;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку (присадибна ділянка): у селах — 0,25 га, в селищах — 0,15 га, в містах — 0,1 га (10 соток);
  • для індивідуального дачного будівництва — 0,1 га;
  • для будівництва індивідуальних гаражів — 0,01 га;
  • для ведення садівництва — 0,12 га.

Вінничани, які мають право на пільгу, мають самостійно звернутися до Вінницького управління ГУ ДФС у Вінницькій області (адреса: вул. Костянтина Василенка, 21) і разом із заявою надати відомості, які дозволять їм скористатися пільгою

Якщо фізична особа має більше однієї земельної ділянки, вона повинна подати до податкової заяву і вказати, який з земельних ділянок буде звільнений від податку.

За несплату податку в термін, фізосіб чекає штраф в розмірі 10% суми боргу (при затримці на 30 днів) або 20% при більш тривалому терміні плюс пеня в розмірі 120% річних облікової ставки НБУ за кожен день прострочення.

Опитування

Новий розмір земельного податку справедливий та адекватний?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Ігор

    За людей не думають , - на наступних виборах підтримки небуде.

    Ols Kat reply Ігор

    А освiтяни шо не люди? Це ж усе для освiтян
  • Nom

    А ще податок на паливо (освітянам не вистачає) треба ввести податок на дощ збільшити тарифи на комунальні послуги (ліків закупити) ....ось тоді і арку добудуємо і мости відремонтуємо!!! Є ще де брати гроші А якщо супротивитесь пан Чудновський нагадав про штрафи тільки не вказав про який термін йдеться ..."несплату податку в термін"...об'єктивний ви наш!!!
  • Елена Борачук

    Жодного голосу за тих піявок на наступних виборах.
  • Николай Кушнир

    А коли будуть перевибори до міськради? Пора вже міняти цих злодюг в тзаконі!

    анонім reply Николай Кушнир

    Шановний Микола, місцеві вибори у 2020 р.Але давайте дивитись на проблему обєктивно. Команда ЗЕ у захваті від результатів ВР вирішила оставити владу на місцях без змін. Яскравий приклад Київ з паном Кличко. Бажання переділити портфелі, та потоки на певний час дають міським радам старої команди продовжувати політику Петра та Володимира. Залишення на посадах пані Макарової, та пана Авакова є сигналом що Україна залишається під впливом МВФ, "справедливих тарифів", формул Ротердам+. Партія Володимира Гройсмана отримала фінансування з бюджету своєї партії а зважаючи на те, що пан Гройсман на даний час не потрібен а ні команді Зе , а не пану Порошенко якому пан Володимир не надав підтримку на виборах будем мати намагання закріпитись пана Гройсмана  у Вінниці. Партійні гроші підуть у переважній більшості на місцеві вибори у переважній більшості у Вінниці. Це розуміють теперишні депутати і зважаючи на те що українці "ведуться" на популізм за рік ми отримаємо  помпезно старого-нового мера, ще більшу депутатів місцевої ради підконтрольних Гройсману.
    Ми чомусь вважаєм, що люди приходять у владу щоб допомогти пересічному Українцю, це утопія. Доки ми голосуємо за низькі тарифи, певні пільги, можливість щось утримувати безкоштовно, ми будкм отримувати у відповідь цинізм на зразок пана Моргунова, що зниження податку це залишення освітян без фінансувапння. Переглядаючи політику Украхни у 2019 року, залучення урядом Гройсмана коштів інвесторів під 10% річних треба розуміти що а не нам а не нашим дітям вести мову про зниження податкового тиску це повна дурня. Потрібно було думати коли ми обирали владу у 2014 році і 2016 році, а тепер потрібно працювати та платити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up